20 tips på hobbies att utöva hemma! (Guide)

I denna artikel listar vi 20 olika hobbies som alla går att utöva hemifrån. Dessa tips på hobbies är 20 saker man kan göra hemma ensam eller tillsammans med någon eller några. Vi går igenom varför vi tycker att varje hobby är intressant, vad man behöver för att utöva hobbyn, samt vilken startbudget man kan tänkas behöva!

Vad kan man göra hemma då? Några hobbies som givetvis kommer direkt på tal när man tänker på en hobby att utöva hemma är ju att laga mat, lära sig ett instrument, eller att sticka, vilka är tre riktigt klassiska hobbies att utöva hemma. Men tre ytterligare heta hobbies är att koda, göra något kreativt på YouTube, eller att lära sig ett nytt språk. Läs mer om 20 hobbies att utöva hemma nedan!

1. Laga spännande mat och baka bakverk

God mat är något för alla och vi längtar alla efter det!
Förutom hälsofördelar är matlagning också ett utmärkt sätt att utforska andra kulturer. Att prova nya livsmedel från olika kulturer kan leda dig till att hitta nya favoriträtter, men det kan också leda till en djupare uppskattning av kulturen och folket.

Förutom att kunna laga god mat till sig själv, så är det väldigt imponerande att kunna bjuda familj, vänner eller sin partner på god mat!

Matlagning kräver en låg initial budget för att experimentera och testa på. Vi har alla grundläggande redskap och ingredienser hemma. Sedan är det bara att hitta ett recept och gå till matbutiken.

  • Tips: Använd videor och guider på internet till att få inspiration till recept och till att testa nya maträtter att laga.

Du hittar alla recept från oss på Hemmanytt här!

2. Börja spela ett instrument

Kunskapen om hur man spelar instrument kommer att vara något du kan ta med dig överallt i resten av ditt liv. Att spela gitarr är ett av de mest populära hobbyerna över hela världen. Miljontals människor spelar just gitarr som en fritidsaktivitet, eftersom det är ett av de enklaste musikinstrumenten att lära sig.

När du lär dig att spela ett instrument utvecklar du en färdighet som du kan njuta av under resten av ditt liv. Till skillnad från andra hobbyer kommer du aldrig att åldras när du spelar ditt instrument. Det är en bra investering i dina långsiktiga hobbyer.

Det är inte dyrt att spela ett instrument, i princip är allt som krävs ett instrument. Testa att hitta begagnade instrument på auktionshemsidor på nätet för att spara en slant!

3. Måla tavlor

Det kan förbättra din koncentration, utveckla ditt kritiska tänkande och förbättra din finmotorik. Det kan främja kreativ tillväxt, bygga ditt självförtroende, främja en positiv attityd och vårda emotionell tillväxt. Att lära sig måla är ett nöje.

Många olika tekniker inom målning finns. Att köpa en canvas, penslar och oljefärg till en tavla kan kosta under 500kr.

4. Börja sticka vantar, koftor, strumpor med mera

Med en hobby som är så mångfacetterad som stickning är det svårt att sitta sysslolös när man väl kommit igång!

Det är en lugnande, tillfredsställande aktivitet där du använder dina egna två händer för att skapa vackra, användbara saker. Det är enkelt att lära sig, och du kommer aldrig bli uttråkad av de många mönster och tekniker!

Ett garnnystan och ett par stickor kan kosta under 150 kr.

Många Facebookgrupper och YouTube-kanaler handlar just om stickning, där folk delar med sig av tips och tekniker. Det är en social aktivitet man kan delta i från datorn!

5. Börja med att odla och ta hand om växter (inomhus eller utomhus)


Växter är kända för att ha hälsosamma effekter på människor. Detta genom att de hjälper till att rena luften, öka humöret och sänka stress. Därför är detta en hobby som naturligt kommer göra dig gott!

Att se sina växter bli större och starkare är en fin känsla. Dessutom kan man syssla med växter som luktar gott eller ger intressant frukt.

Det är en väldigt billig och givande hobby: en kruka, lite jord och frön kan kosta runt 100kr.

Vi har några guider alla kan komma igång med hemma:

  1. Odla majs i kruka – så gör du (guide)!
  2. Odla vitlök i kruka: Guide till alla steg!
  3. Guide: Odla jordgubbar i kruka inomhus!
  4. Odla Avokado Hemma: Steg för Steg & Bilder!
  5. Odla Ingefära Hemma – Guide Med 5 Enkla Steg!

6. Skriv böcker eller starta en blogg på nätet

Det är fantastiskt att spendera tid på en aktivitet som inte behöver några andra deltagare. För de av oss som tycker om att spendera tid själv är skrivande ett bra sätt att varva ner: bara jag, min fantasi och ett tomt ark.

Denna hobby kan bli hur billig som helst, allt som krävs är en dator eller papper och penna. Gillar man att skriva på papper är det värt att investera i en finare penna.

Starta en blogg eller hemsida? Idag kan man även starta en hemsida och blogg utan kunskaper om programmering. En hemsida kan kosta mindre än 500kr att driva per år. Är man intresserad av detta kan man söka på YouTube eller Google om guider på hur man startar en WordPress-hemsida. WordPress är det mest populära ramverket att bygga textbaserade hemsidor i på nätet (och det är kostnadsfritt!).

7. Skaffa en symaskin och sy kläder och dylikt

Att sy på maskin kan vara en mycket avkopplande och givande hobby, eftersom du kan skapa vackra mästerverk och reparera kläder. Sykonst kan användas för att skräddarsy kläder, skapa täcken, väskor eller nästan vad som helst. Du kan till och med lära dig att dekorera och anpassa en mängd olika föremål du redan har hemma.

Att starta en syhobby kräver att du har några viktiga förnödenheter. Du behöver – åtminstone – en symaskin, mätverktyg (tejp, linjal, eller måttband), nålar, sax, trädsprätt och tråd. En symaskin kan man hitta för under tusenlappen.

8. Bygg möbler eller köp och fräscha upp möbler för att sedan sälja

En het trend är att komma närmare möbelskapande. Att bygga möbler från grunden kan kräva en del verktyg. Men att köpa möbler och sedan fräscha upp dem för att sedan försöka sälja dem igen kan vara en enklare hobby att starta upp.

Tänk exempelvis att man köper en begagnad byrå på nätet, hämtar upp, för att sedan slipa och måla om. Att ge nytt liv till något gammalt kan ge enorm tillfredsställelse.

9. Börja med yoga

Yoga förbättrar styrka, balans och flexibilitet. Långsamma rörelser och djup andning ökar blodflödet och minskar stress. Få bättre hållning, balans, lugn och styrka.

En studie kom fram till att 12 minuters yogaställningar antingen dagligen eller varannan dag förbättrade benhälsan hos utövare. Och en annan liten skala studie visade att 20 minuter med yoga förbättrade fokus och arbetsminne.

Titta på videos på YouTube eller liknande för att hitta yogaprogram att följa hemma. Inget redskap krävs för att börja!

10. Börja styrketräna hemifrån

Att gå ut och träna eller styrketräna i all ära, men varför inte göra det hemma? Antingen kan man använda kroppen eller skaffa vikter att arbeta med. Hantlar och en yogamatta kan vara en utmärkt start, som man sedan kan bygga ut hur mycket som helst till ett helt eget hemmagym!

11. Börja med att göra egen keramik

Man kan faktiskt tekniskt sett börja med att göra keramik hemma med bara lera, ett keramikhjul och en ugn, men finns det oändliga verktyg som kan hjälpa dig att skapa mer exakta, välformad och professionell keramik. Intresserar denna hobby dig så leta på nätet eller i butik för ett hemmakit för keramik!

12. Lär dig att programmera på datorn

Att börja programmera är som att lära sig ett språk, och det finns otaliga programmeringsspråk att lära sig.

Vill man lära sig att bygga en hemsida, ska man hålla utkik efter att först lära sig kodspråket HTML i kombination med kodspråket CSS.

Vill du bygga egna program på datorn kan kodspråken Python eller Java vara två bra saker att börja titta på.

Precis som mycket annat idag finns guider på YouTube och internet om hur man kommer igång, allt från de första stegen till mer avancerade saker!

13. Lär dig ett nytt språk

Att lära sig ett till språk är superkul! Man känner att man kan ta del av nya kulturer och intryck och man kan bli bättre varje stund man lägger.

Idag finns många applikationer där man kan träna språk på telefonen. Inte minst är YouTube en perfekt källa för att ta lektioner tillsammans med andra, via videos. Mycket är dessutom gratis.

Hitta en facebookgrupp för ditt språk där folk hjälper varandra med att lära sig språket.

Franska, tyska, eller spanska, eller varför inte ett annat språk? Vad blir det för dig?

14. Starta en YouTube-kanal

YouTube är idag en massiv trend så varför inte testa att göra en kanal om ett visst ämne du håller kärt? Det är ett utmärkt verktyg att få utlopp för kreativ förmåga och komma i kontakt med människor världen över som har liknande intressen som sig själv.

Att kombinera sin YouTube-passion med en annan hobby funkar ju också utmärkt. Gillar du att sy kan din kanal handla om detta! Man behöver inte vara bra i början på att göra videos, håller man på så kommer man bli bättre!

En kamera kan vara ett bra alternativ, men annars kan filmer också göras med enbart mikrofon och sedan bilder. Sök på nätet efter ett “filmredigeringsprogram” som är gratis och funkar på din dator. På Apple-datorer heter det inbyggda programmet iMovie.

15. Lär dig om privatekonomi och börja investera dina pengar

Det finns stora gemenskaper på Facebook och diverse forum på internet där man diskuterar hur man kan investera sina pengar. Det kan faktiskt bli till en hobby, och i dagens moderna värld kan man snabbt komma igång med att öppna exempelvis ett aktiekonto.

Ha i åtanke att god research behöver göras samt förståelse för vad man investerar i. Det är en bra hobby för den som gillar att läsa, diskutera, analysera, och räkna.

16. Gör egna ljus och tvålar

Att göra egna händiga saker hemma är en rolig hobby och resultatet blir faktiskt användbart. Vill man göra ljus så har vi denna guide!

17. Gör dina uteplatser mer inbjudande för vilda djur och fåglar

Det behöver inte vara svårt att komma igång med något hemma. Har du en uteplats, antingen själv eller delat med andra i närheten av du bor (offentlig park exempelvis). Varför inte bygga exempelvis en fågelholk eller sätta ut lite talgbollar?

Det kan vara intressant när man är ute på en promenad eller ute i trädgården, eller att se från fönstret hur fåglar och ekorrar tacksamt tar del av dina gåvor till naturen!

18. Intressera dig för hemindredning

Att börja bli mer medveten om hur hemmet ser ut kan vara ett intressant tidsfördriv som förgyller vistelsen i hemmet. Läs en inredningstidning (som Hemmanytt!) och ta in inspiration, förstå om du kan handla något på second-hand eller göra något själv, eller hitta saker att köpa från någon intressant inredningsbutik!

Hitta din egna stil och kom igång. Gillar du en minimalistisk stil, bohemisk stil, eller en amerikansk-inspirerad inredningsstil?

19. Börja följa en sport

Sport kan idag vara ett knapptryck bort på dator eller TV och det är något som passionerat miljarder människor de senaste åren. Hitta en sport, en atlet, eller ett lag som du intresserar dig för och följ med i vad som händer. Titta på matcher, tävlingar, resultat och diskutera med likasinnade på forum, Facebookgrupper, eller på Youtube.

20. Lär dig spela schack

Schack har sedan hundratals år varit ett utmärkt tidsfördriv. Idag kan man spela gratis online mot motståndare som vill spela med bara ett knapptryck.

Det roliga med schack är att det är enkelt och spännande att lära sig spelet först, och sedan diskutera strategi och tankar med likasinnade på forum, i Facebookgrupper och dylikt. Sedan kan du när du är redo, gå med i en klubb eller tävla online eller på fysiska tävlingar.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om hobbies att utöva hemma var intressant och att du fick upp ögonen för något nytt att testa!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar