Så Odlas Majs i Kruka & Behållare! (Guide)

Majs är extremt enkelt att odla, och i denna artikel går vi igenom hur man odlar majs i kruka. Det finns inget komplicerat när det kommer till att odla majs i behållare. Majs behöver full sol och varm jord, så placera din planta på en plats som får sex eller fler timmar full sol under våren och sommaren, helst mot en vägg som kommer att behålla värme och reflektera ljus.

Så här kan det se ut ett tag efter att du börjat odla majs!
Så här kan det se ut ett tag efter att du börjat odla majs!

Bästa tiden att börja odla majs är på våren!

Ungefär 2-3 veckor efter den sista frosten på våren bör man plantera sin majs. Majs kräver 60 till 100 frostfria dagar för att nå skörden. Antalet dagar beror på vilken typ av majs det är och mängden värme som plantan fått under växtsäsongen.

Hur många majskolvar ger en majsplanta?

En majsplanta ger mellan två till fyra majskolvar. Majsplantan har även förmågan att den kan komma tillbaka år efter år med skörd efter skörd.

Odla majs i kruka inomhus

Här är majskolven är på väg upp!
Här är majskolven är på väg upp!

Kan man odla majs inomhus i kruka? Svaret är ja, men det är svårare än att göra det utomhus.

När man planterar majs inomhus behöver majsen vanligtvis mindre vatten än om den skulle ha planteras utomhus, vilket är positivt.

Att odla majs inomhus är dock ingen enkel uppgift. Majs kräver minst sex timmars solljus per dag (helst mer), och det är ofta här det kan bli lite svårt i exempelvis en lägenhet. Har man ett stort fönster där man kan ställa sin majskruka så ska man absolut testa, för det kan vara otroligt givande och roligt att plantera majs inomhus.

Att odla inomhus betyder ofta begränsad takhöjd. Välj därför gärna att plantera en dvärgmajsplanta som inte växer sig lika hög, exempelvis majssorterna Trinity eller Sweet Painted Mountain.

Att tänka på gällande kruka

När du odlar majs i krukor måste så handlar det först och främst om att välja en kruka eller annan behållare. För denna behållare kan man använda sin fantasi. Det är inte bara lerkrukor som fungerar utmärkt, utan även trälådor, korgar, och andra behållare fungerar. Se bara till att de har tillräcklig dränering och är tillräckligt stora för att stödja fullvuxna majsplantor.

En behållare för en majsodling bör vara minst 30 cm bred och mer än 30 cm djup. Max fyra majsplantor går utmärkt att odla i en behållare med en diameter på 30 cm. Vill man odla mer så du kan man behöva flera behållare beroende på tillgängligt utrymme!

Plantering av majs i kruka

Här börjar majsen komma upp en aning. Du kan givetvis använda en vanlig kruka.
Här börjar majsen komma upp en aning. Du kan givetvis använda en vanlig kruka.

Planteringen är väldigt enkel och görs enklast via majsfrön!

När majs växer i kruka förlitar de sig helt på dig för näringsämnen. Tillsätt massor av komposterad gödsel eller gödselmedel i jorden för att odla majs i behållare. Majs är en näringshungrig planta och kommer att behöva all näring den kan få för att växa bra!

Så planterar du: Så dina frön cirka 2,5 cm djupt ner i jorden (4 frön per kruka är rekommenderat om din kruka har en diameter på 30 cm). Kratta sedan lite jord över fröna. Oroa dig inte om majs planteras tätt tillsammans i en kruka. I själva verket hjälper frön som sås nära varandra med att bidra till bättre pollinering, vilket bättrar på tillväxten!

Sorter av majs att odla i kruka

Majs korspollinerar via vinden mycket lätt. Av den anledningen är det bäst att välja och plantera bara en typ av majsort i kruka. Korspollinerade majsplantor får ofta väldigt dålig smak.

De sorter av majs som används till att äta kallas sockermajs. Således bör man hålla utkik efter just ordet sockermajs när man ska köpa majsfrön.

Dvärgsorter

Majsväxter som producerar kortare stjälkar är för många ett bra alternativ till att odla majs i krukor. Speciellt om man planerar att odla inomhus med begränsad takhöjd.

När du odlar majs i krukor, välj gärna en dvärgsort som inte överstiger 1,2 till 1,5 m höjd. Några bra val är majssorterna “Trinity” och “Sweet Painted Mountain”.

Ställ krukan med majs på en solig plats

Krav Sockermajs behöver full sol, mycket vatten och bördig jord för att frodas. Det beror på vinden för pollinering, vilket bäst uppnås när majs planteras i ett block med flera korta rader. Mulch runt majs för att hålla i fukt. Använd flis, tidningar eller gräs för att förhindra fuktförlust. Mulching håller också ogräs till ett minimum. Jord Majsplanter kräver jord som behåller fukt utan att torka ut snabbt men tappar tillräckligt bra så att det inte blir fuktigt eller vattentäta. En torvbaserad krukvand fungerar bäst för dem.

Skötsel

Vattna plantan så fort ytan på jorden är torr. Detta kan innebära att man vattnar regelbundet både på morgonen och på kvällen fram till skörd.

60-100 dagar efter plantering: skörd!

Hemodlad majskolv, så här kan det se ut vid skörd!
Hemodlad majskolv, så här kan det se ut vid skörd!

Om du vet hur man odlar majs i krukor kan du odla dina egna majs utan behov av mycket utrymme, vanligtvis är majs redo att skörda mellan 60 till 100 dagar efter plantering, beroende på variation och väderförhållanden.

Ett tecken på att majsen är redo att skördas är när stråna börjar vissna!

Historia

Forskare tror att människor i centrala Mexiko utvecklade majs för minst 7000 år sedan. Majsen härstammar från en typ av viltgräs som heter teosint. Teosintgräset såg mycket annorlunda ut om man jämför med dagens majs.

Tack vare att majs kan korsas väldigt lätt mellan arter, så har det sedan starten uppkommit väldigt många spännande majssorter.

Christopher Columbus var en av de första européerna att se majs när han var i Amerika. När han tog med sig majsen till Europa blev det en väldigt populär gröda som förändrare många européers liv.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar