Flammkuchen – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på flammkuchen!

Om du söker en gastronomisk upplevelse som kombinerar knaprigt, krämigt och smakrikt i varje tugga, är denna läckra flammkuchen receptet du letar efter. Denna delbara festmåltid tar dig med på en kulinarisk resa där karamelliserad lök, krispigt bacon och krämig creme fraiche förenas under en generös strössel av smält ost. Här är hur du skapar detta mästerverk av smaker och texturer.

Flammkuchen, även kallad “tarte flambée” på franska, är en traditionell rätt från Alsace-regionen i Frankrike och områdena runt Elsass i Tyskland. Det är en slags tunn pizza eller öppen paj, vanligtvis gjord med en tunn bröddeg som toppas med creme fraiche, lök och bacon. Smaken är krispig och lätt, och det påminner om en pizza, men med en unik regional twist.

Traditionellt serveras flammkuchen skuren i rektangulära rutor och är en populär aptitretare eller huvudrätt att dela med vänner och familj. Toppningen kan variera och inkluderar ofta ingredienser som lök, bacon, gruyèreost eller mozzarella, och ibland även örter eller svamp.

För att börja denna smakresa behöver du en pizzadeg, antingen hemlagad eller färdigköpt beroende på din tid och preferens. Denna mångsidiga bas kommer att agera som ett lager för de fantastiska smaker som kommer att följa.

I en stekpanna, förbered baconbitarna tills de är krispiga och fulla av smak. Ta bort dem och använd samma panna för att karamellisera de tunna skivade lökarna. Lökarna, stekta till perfektion i olivolja, kommer att ge en söt och rik smakprofil till din flammkuchen.

Nu är det dags att rulla ut din pizzadeg. Kavla den till önskad tjocklek och placera den på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt. Det är som att skapa en konstnärlig duk för din kulinariska skapelse.

Fördela sedan creme fraichen jämnt över degen, lämnat en liten kant runt om för att skapa den perfekta balansen mellan krämighet och knaprighet.

Det är dags att lägga på smakerna. Sprid de karamelliserade lökarna och de krispiga baconbitarna över creme fraichen. Denna kombination kommer att ge en härlig kontrast mellan sött och salt, mjukt och krispigt.

Krydda din flammkuchen med en nypa salt och svartpeppar för att ytterligare förstärka smakerna. Strö över riven ost, gruyère eller mozzarella fungerar utmärkt, och förbered dig på den ostiga smältningen som kommer att kröna denna mästerverk.

Grädda i den förvärmda ugnen tills kanterna är gyllenbruna och osten har smält till perfektion. Denna process tar vanligtvis 15-20 minuter, men var noga med att hålla ett öga på din skapelse för att säkerställa att den når den önskade konsistensen.

När din flammkuchen är ute från ugnen, låt den svalna något innan du strör över färskt hackad gräslök och skär den i aptitretande rutor.

Njut av din flammkuchen som en delbar aptitretare eller som en imponerande huvudrätt tillsammans med en fräsch sallad. Var beredd på att bli överväldigad av smakerna som dansar harmoniskt på din tallrik. Sätt igång och skapa denna kulinariska mästare för att imponera på dina smaklökar och dina gäster vid nästa tillfälle.

Flammkuchen

Receptet – Så gör du:

Flammkuchen

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Upplev en harmonisk smakexplosion med vår läckra flammkuchen, där karamelliserad lök och krispigt bacon dansar på en krämig bädd av creme fraiche och förenas av en generös strössel av härligt smält ost – en perfekt delbar festmåltid!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 1 st färdig pizzadeg om du inte gör egen
 • 200 g creme fraiche
 • 150 g bacon tärnat
 • 2 st stora lökar tunt skivade
 • 1 msk olivolja
 • Salt och svartpeppar efter smak

Topping

 • 150 g riven ost (valfritt) gruyère eller mozzarella fungerar bra
 • Gräslök finhackad (för garnering)

Instruktioner

 • Förvärm ugnen: Sätt ugnen på 220 grader Celsius.
 • Förbered lök och bacon: I en stekpanna, stek baconbitarna tills de är krispiga. Ta bort baconet och använd samma panna för att karamellisera löken. Tillsätt olivolja och stek löken på låg värme tills de är mjuka och gyllenbruna.
 • Kavla ut degen: Kavla ut pizzadegen på ett mjölat bakbord till önskad tjocklek. Placera den utrullade degen på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt.
 • Fördela creme fraiche: Bred ut creme fraiche jämnt över degen, lämnat en liten kant runt om.
 • Tillsätt lök och bacon: Strö över de karamelliserade lökarna och de krispiga baconbitarna över creme fraichen.
 • Krydda och tillsätt ost: Krydda med salt och svartpeppar. Strö över den rivna osten.
 • Grädda i ugnen: Grädda i förvärmd ugn i cirka 15-20 minuter, eller tills kanterna är gyllenbruna och osten har smält och fått fin färg.
 • Servera: Ta ut flammkuchen från ugnen och låt den svalna något. Strö över färsk gräslök och skär den i rutor.
 • Njut av din flammkuchen! Servera den som en aptitretare eller som huvudrätt med en sallad.
Måltid Huvudrätt
Kök Franskt, Svenskt, Tyskt
Nyckelord Flammkuchen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar