Hemmagjort Maskrosmedel: Så Gör Du! (Guide)

Att bekämpa maskrosor genom att göra ditt egna hemmagjorda och naturliga maskrosmedel är enkelt. Vi ger dig i denna artikel 4 enkla sätt att göra det på! Även om de gula maskrosornas blommor kan användas till att göra maskrosvin, och bladen är ett smakfullt tillskott till sallader, så är det få som vill ha maskrosor växandes i trädgården.

Till skillnad från grunt rotade ogräs, så har maskrosor en djupare rot som gör dem svåra att dra ur jorden. Butiksköpta maskrosmedel dödar förvisso maskrosor, men kemikalierna är skadliga för vattendrag, människor, husdjur och annat djurliv. Av denna anledning kan ett hälsosammare och mer önskvärt sätt att befria din trädgård från maskrosor därför vara att göra ditt egna maskrosmedel. Allt som krävs är endast en handfull vanliga hushållsingredienser som de allra flesta har hemma eller annars enkelt hittar i matbutiken.

Fält fritt från Maskrosor
Inte en maskros i sikte efter dessa 4 tips! Testa själv! Foto: Jahoo Clouseau, Pexels

Läs också: Recept på maskrossirap, sirap gjord på maskrosor!

Med kokande vatten (väldigt enkelt)

Detta krävs:

 • vatten
 • kärl/kastrull som kan hålla kokande vatten och som går bra att hälla det med

Var försiktig när du heller det kokande vattnet!

Det enklaste maskrosmedel du kan göra hemma är kokande vatten och för detta krävs inte ens en sprejflaska till att hålla något medel. Häller du kokande vatten på maskrosorna så får du bort dem snabbt och enkelt. Allt du behöver är en vattenkokare eller en spisplatta och en vattenfylld kastrull med vatten som man kokar. Efter man har kokat vattnet, häller man det direkt på maskrosorna. Se till att tillräckligt med vatten når roten. Inom två till fyra timmar bör man tydligt märka att bladen på maskrosorna har blivit bruna. Vid denna tidpunkt kan man enkelt dra maskrosen ur jorden, med roten och allt!

Sprejflaska
För de tre nedanstående maskrosmedlen är det enda verktyg du behöver en sån här sprejflaska. Hittas i de flesta matbutiker och är alltid bra att ha hemma.

Ren vinäger som maskrosmedel

Detta krävs:

 • vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
 • sprayflaska (exempelvis i plast)

Du kan använda den naturliga surheten i vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger för att bli av med dina maskrosor. Häll bara ren vinäger i en sprayflaska och spraya den oönskade växten tills den blivit fuktig av vinäger. Inom några timmar vissnar bladen och blir bruna. Att göra detta på en varm, solig dag hjälper till att påskynda maskrosens vissningsprocess.

När maskrosen blivit brun och vissen efter några timmar, dra den ur jorden, och skölj sedan jorden där den satt med vatten.

Maskrosmedel baserat på vinägerblandning

Lägg till citronsaft och ett naturligt diskmedel till din vinäger för en extra styrka i ditt maskrosmedel!

Detta krävs:

 • 1 liter vinäger
 • 1/2 deciliter citronsaft
 • 1 matsked naturligt och biologiskt nedbrytbart flytande diskmedel

Om du dessutom blandar i flytande diskmedel i blandningen så kommer blandningen att fästa sig fast bättre vid maskrosbladen, vilket ger vinägern och citronsaften mer tid att bearbeta maskrosorna.

När du använder detta recept, välj ett helt naturligt, biologiskt nedbrytbart diskmedel. Blanda 1 matsked flytande diskmedel, en halv deciliter citronsaft och 1 liter vinäger. Häll detta i en sprayflaska och spreja tillräckligt på maskrosorna för att noggrant täcka alla delar av maskrosen samt bladen. Om maskrosen inte har vissnat helt inom tre timmar, spreja då växten på nytt för resultat.

Maskrosmedel med rengöringssprit

Detta krävs:

 • 2 matskedar stark och ren alkohol, exempelvis:
  • isopropanol/isopropylalkohol, även känt som “ipa-alkohol”
   • detta är cirka 99% ren alkohol som ofta används till rengöring, och hittas på många apotek eller detaljhandelsbutiker med rengöringsprodukter
 • vatten
 • sprayflaska (exempelvis en enkel i plast)

Blanda 2 matskedar av alkoholen med 1 liter vatten. Häll sedan blandningen i en sprayflaska och spreja blandningen på maskrosorna tills du ser att dess blad är fuktiga. Alkoholen suger fukten från bladen och dödar växten. Denna metod används med fördel en solig dag när det är lite blåsigt. Om bladen inte vissnar direkt efter ett par timmar, spreja då växten på nytt.

Att tänka på med denna metod

Var försiktig med väldigt stark alkohol då denna kan irritera hud och ögon. Läs produktanvisningen och var allmänt vaksam när du förbereder blandningen för användning! [1]

När växer maskrosor som mest?

Maskrosor påträffas främst vid våren och i början hösten, och det är då ett maskrosmedel och vetskapen om hur man gör sitt egna framförallt kan vara till användning.

Precis efter att de har blommat kan vara en bra tidpunkt för att döda maskrosorna med ditt maskrosmedel eftersom ogräsen vanligtvis är svagast omedelbart direkt efter blomningen. Detta beror på att deras reserver av näring vanligtvis är de lägsta vid denna tidpunkt.

Är maskrosor bra för trädgården?

Trots att de ofta upplevs som otrevliga och är något man vill få bort, så är maskrosor faktiskt bra för din gräsmatta. Deras vidsträckta rötter lättar upp hårdpackad jord, luftar jorden och hjälper till att minska erosionen. Den djupa roten drar upp näringsämnen som kalcium från djupt ner i jorden och gör dem tillgängliga för andra växter i din trädgård. Maskrosor ger faktiskt näring till gräset. Med detta sagt kanske man ändå vill bli av med dem!

Vad fungerade bäst?

Alla sätt får jobbet gjort, men kommentera gärna vad som fungerade bäst!

Mer om trädgård från oss på Hemmanytt hittar du här!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar