Maskrossirap – Recept

4.8/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på maskrossirap!

Testa detta recept på maskrossirap och gör något ljuvligt gott av dina maskrosor. Använd den gula biten av maskrosorna när du gör maskrossirap, annars blir din maskrossirap bitter.

Maskrossirap

Maskrosor är en viktig matkälla för bin och andra pollinerande insekter, och är en av de första blommorna som dyker upp efter vintern. Detta ger oss chansen att dra nytta av den härdiga lilla blomman och skapa utsökt maskrossirap.

I princip så kan man använda maskrossirap precis som vanlig sirap: den är ypperlig i thé, drinkar, lemonad eller andra drinkar!

Maskros är en växt som anses vara ett ogräs av många. På senare tid har dock maskrosen ökat i popularitet och fler och fler blir intresserade av att göra maskrossirap. Maskrosor används faktiskt till att göra maskrossirap, vin, te och mer. Det är faktiskt en mångsidig matkälla som alla kan dra nytta av.

För att göra denna läckra maskrossirap behöver du:

  • En 2L hink fylld med nyplockade gula maskrosor
  • 4 dl socker
  • 2,5 liter vatten

1. Plocka maskrosor

maskrosor i korg

Det kan ta ett tag att plocka maskrosorna, så ta gärna hjälp av dina vänner och familj för detta! Det tar ungefär 20 minuter att plocka 2 liter maskrosor. Se till att plocka på ett litet avskilt ställe, gärna en bit bort från vägar och stigar.

2. Rengör och klipp maskrosorna

När du kommer hem, ta då en sax och klipp av blomman från resten av maskrosen och skölj sedan av blommorna. Du vill klippa loss blommorna, för det är dessa du kommer använda till att göra maskrossirapen. Det är viktigt att rengöra blommorna så att man ser till att de är rena och fräscha innan man börjar göra sirapen.

För att använda maskrosblommorna i recept är det viktigt att ta bort den gröna stjälken, och bara använder de gula bladen på maskrosen, kallade kronbladen. Du vill inte att bitterheten i de övriga bitarna ska förstöra den ljusa blommiga smaken från de gula bitarna, så var väldigt noggrann med att bara ha gula bitar.

Efter att ha rengjort maskrosbladen, blötlägger jag dem i en kastrull med 2,5 liter vatten och låter dem ligga där i 2 dagar innan jag gör maskrossirapen. Detta hjälper till att få blommorna att släppa en del pollen och smak, vilket gör maskrossirapen extra god och ren.

3. Koka upp och avlägsna sedan växtbitarna

Efter två dagar, koka upp maskrosorna och vattnet. Sjud maskrosbladen i cirka 20 minuter för att få ut all smak. Det kommer att lukta som spenat när kronbladen börjar sjuda! Rör om i kastrullen regelbundet för att se till att de kokar jämnt och att alla maskrosor släpper färg.

Efter tillagning kommer vätskan att få en mörk gyllene färg. Sila ut kronbladen och avlägsna alla växtbitar, och spara bara vattnet. Kontrollera färgen. Det ska vara fint guldgult!

3. Tillsätt socker och koka vidare

Tillsätt nu sockret (4 dl). Koka ner vätskan i kastrullen till hälften för att förtjockna sirap och intensifiera dess smak. Maskrosirapen kommer att ta en eller två timmar att koka ner på medelvärme, och det är okej att låta det småputtra först. När du märker att sirapen har minskat i volym med ungefär hälften börjar den bubbla på ytan när det är allt mindre vatten i kastrullen, och sockerhalten börjar öka.

Var noga med att titta på grytan vid denna tidpunkt för att undvika att den bubblar över och brinner! För att testa maskrosirapens konsistens, ta en sked med lite av sirapen och kontrollera (tänk på att det kommer vara varmt!).

Den varma sirapen verkar fortfarande ganska tunn efter två timmar. Den blir väldigt mörk i färgen och du kanske tror att något är fel. Detta är dock bara vad man tror! Spegla sirapen i ljus, och du kommer att bli överraskad av dess ljusa gyllene färg!

Häll varma maskrossirapen i glasflaskor eller burkar. Nu är din maskrossirap klar!

Maskrossirap
Maskrossirap

Receptet – Så gör du:

Maskrossirap

4.8/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Testa detta recept på maskrossirap och gör något ljuvligt gott av dina maskrosor. Använd den gula biten av maskrosorna när du gör maskrossirap, annars blir din maskrossirap bitter. Maskrosor är en viktig matkälla för bin och andra pollinerande insekter, och är en av de första blommorna som dyker upp efter vintern. Detta ger oss chansen att dra nytta av den härdiga lilla blomman och skapa utsökt maskrossirap.
Förberedelser 1 timme
Tillagning 2 timmar
Totalt 3 timmar
Portioner 2 burkar

Utrustning

  • hink
  • sax
  • kastrull

Ingredienser
 

  • 2 l hink fylld med nyplockade gula maskrosor
  • 4 dl socker
  • 2,5 l vatten

Instruktioner

  • Plocka gula maskrosblommor medan de blommar. Det tar ungefär 20 minuter att fylla en hink med 2 liter.
  • Klipp av och spara spara de ljusgula kronbladen, och avlägsna resten av maskrosorna. Lite gröna växt bitar kommer att följa med det gula, men det är okej och bidrar inte till särskilt mycket bitterhet till slutprodukten.
  • Blöt de gula maskrosbladen i 2,5 liter kallt vatten i 2 dagar.
  • Efter två dagar, koka upp maskrosorna och vattnet. Sjud maskrosbladen i cirka 20 minuter för att få ut all smak. Det kommer att lukta som spenat när kronbladen börjar sjuda! Rör om i kastrullen regelbundet för att se till att de kokar jämnt och att alla maskrosor släpper färg.
  • Efter tillagning kommer vätskan att få en mörk gyllene färg. Sila ut kronbladen och avlägsna alla växtbitar, och spara bara vattnet. Kontrollera färgen. Det ska vara fint guldgult!
  • Tillsätt nu sockret (4 dl) till kastrullen. Koka ner vätskan i kastrullen till hälften för att förtjockna sirap och intensifiera dess smak. Maskrosirapen kommer att ta en eller två timmar att koka ner på medelvärme, och det är okej att låta det småputtra först.
  • När du märker att sirapen har minskat i volym med ungefär hälften börjar den bubbla på ytan när det är allt mindre vatten i kastrullen, och sockerhalten börjar öka. Kontrollera vid denna tidpunkt sirapens konsistens med en sked, och ser den bra ut så är det klart!
  • Häll upp i glasburkar eller glasbehållare. Klart!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord maskrossirap

1 kommentar

  1. 5 stars
    Hej. Jag kokar denna idag. Det står att den kommer att vara tunn men man ska kolla konsistensen mot slutet. Hur ska konsistensen vara när den är klar? Och kommer den tjockna i burk sen?
    Mvh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar