Klådda – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett klassiskt recept på lappländsk klådda!

I dagens artikel presenterar jag ett klassiskt recept på lappländsk klådda, ett mjukt och härligt segt bröd som är fullt av smak och tradition. Klådda är en älskad del av det lappländska köket och är perfekt att servera som tilltugg eller smårätt.

Förberedelserna för detta recept är enkla och kräver inga avancerade tekniker. Det börjar med att lösa upp färsk jäst i ljummen mjölk, vilket ger degen en härlig grundsmak. Mortlad fänkål och koriander adderar sedan en distinkt arom till brödet, som är karakteristiskt för detta bröd.

När degen har jäst tillräckligt och blivit fast och smidig, är det dags att forma bröden. Efter att ha delat degen i portioner och format dem till bollar, rullas de sedan ut till tunna kakor och strös med kornmjöl för att ge dem en fin yta och extra smak.

Efter att ha förvärmt ugnen till 250°C gräddas bröden sedan i cirka 1,5 minut på varje sida tills de är vackert gyllenbruna och genomgräddade. När de är klara, tas de ut och täcks med en ren kökshandduk för att hålla dem mjuka och saftiga fram tills servering.

Servera dessa läckra klådda som en del av en smakrik smårätt eller som ett tilltugg till en måltid. Deras rika smak och härliga konsistens kommer att vara en hit vid varje tillfälle. Förvara eventuella rester i en lufttät behållare för att hålla dem goda några dagar till!

Klådda

Receptet – Så gör du:

Klådda

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Mjukt, härligt segt bröd.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 10 bröd

Ingredienser
 

  • 10 g färsk jäst
  • 5 dl mjölk
  • ½ tsk mortlad fänkål
  • ½ tsk mortlad koriander
  • 2 tsk salt
  • 500 g rågsikt
  • 100 g vetemjöl
  • 2 dl kornmjöl

Instruktioner

  • Värm mjölken tills den är fingervarm och lös upp jästen i den.
  • Tillsätt mortlad fänkål och koriander till mjölkblandningen och rör om väl.
  • Blanda rågsikten, vetemjölet och saltet i en separat, stor skål (OBS: inte kornmjölet som används senare till kavlingen). Tillsätt mjölkblandningen gradvis medan du rör om till en kletig deg.
  • Jäs degen i 45 minuter, täckt med en ren kökshandduk, tills den är fast och smidig.
  • Strö kornmjöl över ytan på den jästa degen.
  • Dela degen i 10 lika stora delar. Forma varje del till en rund boll och rulla dem sedan i kornmjöl.
  • Kavla varje boll till en tunn kaka, cirka 25 cm i diameter.
  • Förvärm ugnen till 250°C och förbered en bakplåt med bakpapper.
  • Grädda bröden i ugnen i cirka 1,5 minut på varje sida, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg.
  • Ta ut bröden och täck dem med en ren kökshandduk för att hålla dem mjuka tills de ska serveras.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Klådda

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar