Bröd med torrjäst och havregryn – Recept

4.6/5 baserat på 9 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på bröd med torrjäst och havregryn!

Här är ett snabbt och enkelt recept på bröd med torrjäst och havregryn, som är lätt och luftigt samtidigt som det innehåller gott om fullkorn och fiber.

Detta bröd kräver rätt sparsamt med jäsningstid vilket gör att det går lite snabbare ätt göra. I receptet används torrjäst, och med en blandning av framförallt vetemjöl och havregryn fås en fin konsistens och god, saftig smak.

Kort sagt så älskar jag detta recept på bröd med torrjäst och havregryn, så enkelt och så värt att göra. Testa gärna receptet nedan!

Bröd med torrjäst och havregryn

Receptet – Så gör du:

Bröd med torrjäst och havregryn

4.6/5 baserat på 9 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Här är ett snabbt och enkelt recept på bröd med torrjäst och havregryn, som är lätt och luftigt samtidigt som det innehåller gott om fullkorn och fiber.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 2 limpor

Ingredienser
 

  • 5 dl vatten
  • 3 dl havregryn
  • 14 g (1 paket) torrjäst
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 7 dl till 9 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Blanda 5 dl vetemjöl med torrjästen i en stor bunke.
  • Värm vattnet ljummet, och tillsätt havregryn, salt och strösocker. Rör sedan om.
  • Tillsätt vattenblandningen till mjöl- och jästblandningen i bunken. Blanda till en kladdig smet, och tillsätt sedan gradvis mer vetemjöl, tills den blir mer fast och enhetlig, och släpper från bunkens kanter.
  • Låt degen jäsa under kökshandduk i cirka 15 minuter.
  • Ha ut degen degen på ett ren, mjölad arbetsyta och knåda den lätt så den blir smidig. Tillsätt mer mjöl om så krävs.
  • Dela upp degen i 2 lika stora delar och forma till limpor. Placera i lätt oljade brödformar och ställ på en plåt.
  • Ställ in plåten i nedre tredjedelen av ugnen medan ugnen är kall, och sätt sedan ugnen på 225°C och grädda i ca 30 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler.
Måltid Frukost, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Bröd med torrjäst och havregryn

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar