I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på bröd i lergryta!
Gör ett enkelt bröd i lergryta som är ljuvligt gott och luftigt. Bjud på detta bröd så blir de flesta imponerade!
Man kan göra så mycket gott i en klassisk lergryta, inklusive ett riktigt gott bröd med detta recept. Detta bröd i lergryta är enkelt att göra och det är riktigt trevligt att se det fina resultatet när det är klart.
Kort sagt så älskar jag detta bröd i lergryta och tycker det är riktigt värt att göra. Så enkelt och så fint resultat. Testa gärna receptet nedan!

Receptet – Så gör du:
Bröd i lergryta
Ingredienser
- 25 g färsk jäst
- 4 dl ljummet vatten
- 0,5 dl rapsolja eller olivolja
- 12 dl till 15 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
Instruktioner
- Smula ned jästen i det ljumna vattnet och rör om tills att jästen löst upp sig.
- Tillsätt oljan, saltet, och cirka 9 dl vetemjöl och arbeta till en enhetlig deg. Öka på med mer vetemjöl efter behov.
- Låt jäsa under kökshandduk i ungefär 1 timme. Under tiden, låt lergrytan ligga i blöt.
- Ta upp lergrytan ur vattnet och smörj den med några matskedar olja, inklusive locket.
- Knåda degen på en mjölad arbetsyta och forma avlångt enligt lergrytans form. Placera degen i lergrytan.
- Sätt på locket på lergrytan och placera i mitten av en kall ugn. Slå sedan på ugnen till 200°C och grädda brödet i en timme.
- Ta ut ur ugnen och låt brödet svalna utan locket på. Stjälp sedan upp.
- Njut av ditt bröd i lergryta!