Bröd i lergryta – Recept

4.9/5 baserat på 21 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på bröd i lergryta!

Gör ett enkelt bröd i lergryta som är ljuvligt gott och luftigt. Bjud på detta bröd så blir de flesta imponerade!

Det är något speciellt med att använda en lergryta för att baka bröd. Kombinationen av värmen och fuktigheten som behålls under lock ger brödet en otrolig krispig skorpa samtidigt som insidan blir otroligt luftig och mjuk. Det är som att låta brödet baka i sin egen lilla bakugn.

Man kan göra så mycket gott i en klassisk lergryta, inklusive ett riktigt gott bröd med detta recept. Detta bröd i lergryta är enkelt att göra och det är riktigt trevligt att se det fina resultatet när det är klart.

Det bästa med detta bröd är att det är så enkelt att göra, trots det imponerande resultatet. Det är ett recept som passar både nybörjare och erfarna bagare. Och när du tar ut det färdiga brödet ur lergrytan och ser den vackra gyllenbruna skorpan och den lockande doften som sprider sig, kommer du att känna dig som en riktig mästerbagare.

Att låta lergrytan ligga under vatten i under jäsningen är ett kritisk steg för att säkerställa att den absorberar tillräckligt med fuktighet. Denna enkla men nödvändiga åtgärd hjälper till att förhindra att grytan spricker eller går sönder när den utsätts för hög värme i ugnen. Så se till att ge din lergryta den omsorg den förtjänar innan du börjar med detta brödrecept.

Kort sagt så älskar jag detta bröd i lergryta och tycker det är riktigt värt att göra. Så enkelt och så fint resultat. Det här är verkligen ett bröd som jag älskar att göra och som jag tror att du också kommer att älska att göra. Resultatet är så mycket mer än vad du kan förvänta dig från något så enkelt att tillaga. Så varför inte testa detta underbara recept nedan och uppleva magin med att baka ditt eget bröd i en lergryta? Det är en kulinarisk upplevelse som definitivt är värd att upptäcka.

Testa gärna receptet nedan! Smaklig bakning!

Bröd i lergryta

Receptet – Så gör du:

Bröd i lergryta

4.9/5 baserat på 21 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Gör ett enkelt bröd i lergryta som är ljuvligt gott och luftigt. Bjud på detta bröd så blir de flesta imponerade!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 15 minuter
Portioner 1 bröd

Ingredienser
 

  • 25 g färsk jäst
  • 4 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl rapsolja eller olivolja
  • 12 dl till 15 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt

Instruktioner

  • Smula ned jästen i det ljumna vattnet och rör om tills att jästen löst upp sig.
  • Tillsätt oljan, saltet, och cirka 9 dl vetemjöl och arbeta till en enhetlig deg. Öka på med mer vetemjöl efter behov.
  • Låt jäsa under kökshandduk i ungefär 1 timme. Under tiden, låt lergrytan ligga i blöt.
  • Ta upp lergrytan ur vattnet och smörj den med några matskedar olja, inklusive locket.
  • Knåda degen på en mjölad arbetsyta och forma avlångt enligt lergrytans form. Placera degen i lergrytan.
  • Sätt på locket på lergrytan och placera i mitten av en kall ugn. Slå sedan på ugnen till 200°C och grädda brödet i en timme.
  • Ta ut ur ugnen och låt brödet svalna utan locket på. Stjälp sedan upp.
  • Njut av ditt bröd i lergryta!
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Bröd i lergryta

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

6 Kommentarer

  1. 5 stars
    Frida det är nu andra gången jag gör detta enkla med särdeles goda bröd!! Blev glatt överraskad av dess goda konsistens, så tack för receptet!!😃

  2. Hej, förstår inte riktigt receptet som anger 9 dl mjöl men öka vid behov. 12- 15 dl vetemjöl. Spannet upp till 15 dl från 9 dl blir ju 6 dl extra på en degvätskan om 4 dl? Jag är nybörjare, vänligen hjälp 🙏

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar