Enkelt matbröd – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på enkelt matbröd!

Detta enkla matbröd går snabbt att göra och kräver väldigt få ingredienser. Perfekt när man snabbt och smidigt vill ha ett gott matbröd som är enkelt att baka!

Detta är ett riktigt mångsidigt bröd som kan användas som en del av både frukost, lunch, och middag, såväl som mellanmål. Detta enkla matbröd kan användas till rostat bröd, smörgåsar, tillsammans med soppa… ja möjligheterna är många!

Detta bröd kan göras med bara ett fåtal ingredienser. Även den mest oerfarna hembagaren kommer att känna sig som en expert på brödbakning med detta recept, eftersom det verkligen inte finns något som kan gå fel.

Börja helt enkelt med dina torra ingredienser i skålen, tillsätt de våta ingredienserna, blanda och knåda, låt sedan degen göra resten av det hårda arbetet innan gräddningen.

Det här är gammaldags, enkelt matbröd, precis som det har gjorts av våra mor- och farföräldrar, och ärligt talat så älskar jag det!

Enkelt matbröd

Receptet – Så gör du:

Enkelt matbröd

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta enkla matbröd går snabbt att göra och kräver väldigt få ingredienser. Perfekt när man snabbt och smidigt vill ha ett gott matbröd som är enkelt att baka!
Förberedelser 3 timmar
Tillagning 30 minuter
Totalt 3 timmar 30 minuter
Portioner 1 matbröd

Ingredienser
 

 • 500 g vetemjöl
 • 7 g torrjäst
 • 2 tsk salt
 • 3 msk smör/margarin/olivolja/rapsolja (välj det du föredrar)
 • 3 dl varmt vatten

Instruktioner

 • I en stor skål, tillsätt mjöl, jäst och salt och blanda ihop. Gör en brunn i mitten av blandningen och tillsätt smör/margarin/olja och varmt vatten. Blanda för att kombinera, tillsätt lite mer vatten om det behövs och använd händerna för att arbeta ihop till en mjuk, klumpig, lite klibbig deg.
 • Vänd ut degen på en mjölad yta och knåda i 10 minuter tills degen är smidig och elastisk.
 • Lägg degen i en oljad bunke och täck med en fuktig kökshandduk. Låt degen jäsa i minst 1 timme, eller tills den är dubbelt så stor.
 • Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Bearbeta degen lätt genom att försiktigt trycka luften från degen och vika tillbaka den på sig själv, innan du formar till önskad brödform.
 • Lägg brödet på din förberedda bakplåt (täck igen med den blöta kökshandduken) och låt jäsa i ytterligare 1 timme, eller tills degen har fördubblats i storlek. Förvärm ugnen till 220°C (200°C för en ugn med fläkt).
 • Innan du gräddar, skär några snitt på toppen av ditt bröd med en vass kniv. Grädda i 25-30 minuter tills brödet är gyllenbrunt och brödet låter ihåligt om man knackar undertill. Låt svalna på galler och njut av varma, skivor med mycket smör. 
 • Njut av ditt enkla matbröd!
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Enkelt matbröd

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar