Plommonkräm – Recept

4.6/5 baserat på 9 betyg

Njut av en härlig plommonkräm ihop med en kopp thé eller mjölk. Detta är ett superenkelt och himmelskt recept på plommonkräm med bara två enkla ingredienser: plommon (valfri sort) och socker. Läs mer nedan för att ta del av receptet och hur du tillagar det!

Plommonkräm är verkligen fantastiskt och får ut det bästa av plommonen. Det är faktiskt så att det inte behövs mycket förutom just plommonen för att göra plommonkräm, förutom då socker som man ibland kan hoppa över om plommonen bedöms vara tillräckligt söta.

I vårt recept på plommonkräm kan man välja vilken konsistens man vill ha. Vissa föredrar en lite tunnare plommonkräm som passar bäst till att ätas i skål. Andra vill ha en tjockare plommonkräm som gör sig bra på till exempel ett rostbröd.

Många har plommonträd i Sverige i sina trädgårdar, men vissa kommer inte till skott med att göra något av dem. Därför kan vi rekommendera detta enkla receptet för att göra något med dem, och dessutom kan plommonkrämen konserveras ett gott tag i burk.

Beroende på vilken konsistens du vill ha, så kokar vi plommonkrämen i kastrullen olika många gånger. När det kommer till höst- och vintersäsongen så är det dessutom en väldigt fin gest att göra sig en burk plommonkräm för att sedan ge bort den till vänner och bekanta, varför inte i julklapp?

Beroende på om du vill ha lite tuggmotstånd eller inte, så kan det vara relevant att skära plommonen i flera mindre bitar om man vill ha en lenare kräm. Vi gillar lite tuggmotstånd, vilket är anledningen till att vi rekommenderar att man skär plommonen i hälften. Detta är ju som sagt en smakfråga!

En sista sak. Vi har i receptet nedan angett måtten för en liter plommonkräm. Du kan utan problem öka eller minska satsens storlek genom att exempelvis dubbla eller halvera måtten. Du kan då fortfarande göra receptet i en enda kastrull.

För referens så är en vanlig burk ofta 500 ml (0,5 liter), så vårt recept nedan bör ge två burkar.

Testa detta recept på plommonkräm och vi garanterar en härlig, söt upplevelse. Servera med fördel i en skål med sked, och ett glas kall mjölk! Detta recept har bara två ingredienser och kan anpassas för att få till en konsistens som är perfekt att bre ut på exempelvis pannkakor, crepes, scones, eller varför inte ett rostbröd? Anpassa mängderna plommon och socker efter den mängd plommonkräm du vill göra!

plommonkräm recept banner

Receptet – Så gör du:

Plommonkräm

4.6/5 baserat på 9 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Testa detta recept på plommonkräm och vi garanterar en härlig, söt upplevelse. Servera med fördel i en skål med sked, och ett glas kall mjölk! Detta recept har bara två ingredienser och kan anpassas för att få till en konsistens som är perfekt att bre ut på exempelvis pannkakor, crepes, scones, eller varför inte ett rostbröd?
Anpassa mängderna plommon och socker efter den mängd plommonkräm du vill göra!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 1 liter

Utrustning

 • kastrull
 • Något att röra om med

Ingredienser
 

 • 1,25 kg plommon
 • 1 dl socker

Instruktioner

 • Skär plommonen i hälften och avlägsna kärnorna. Lägg plommonen utan kärnorna i en stor kastrull.
 • Tillsätt 1 dl socker. Rör om plommonen med sockret med en stor sked tills allt är välblandat. Om dina plommon är övermogna eller redan mycket söta kan hoppa över sockret. Du även tillsätta mer socker efter smak plommonkrämen tillagas.
 • Låt plommon stå i rumstemperatur med sockret i ca 1 timme, eller tills sockret är något upplöst.
 • Efter cirka 1 timme, sätt kastrullen på spisen utan lock och koka upp. Rör om då och då. Se till att allt bubblar jämnt i kastrullen, och sjud sedan i 10 minuter. Stäng sedan av värmen. Låt grytan stå utan lock tills den bara är varm vid beröring eller når rumstemperatur.
  plommon i kastrull
 • Så snart kastrullen svalnat, låt sjuda på nytt i 10 minuter. Totalt rekommenderas du låta det kallna och sjuda 2 gånger (totalt 3 gånger räknat med första gången), under konstant omrörning för att förhindra att det bränns. Det finns ingen "inställd" väntetid mellan sjudningarna, och du kan sjuda upp fler eller färre gånger beroende på vilken konsistens du vill ha. Du kan också pausa för att återuppta sjudningen en annan tidpunkt, allt kan helt enkelt förvaras i kylen under tiden.
 • Klart! Häll upp i en burk eller förvara kastrullen i kylen!
Måltid Frukost, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord plommonkräm

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar