Gammaldags plommonkompott – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på gammaldags plommonkompott!

I en värld där färdiga produkter ofta tar över köket, finns det något tillfredsställande med att laga gammaldags rätter från grunden. Gammaldags plommonkompott är en sådan enkel, hjärtlig rätt som har glatt smaklökarna i generationer. I den här artikeln kommer vi att utforska förförandet med gammaldags plommonkompott och hur du kan skapa den själv.

Detta är en klassisk plommonkompott. Du kan servera den direkt när den har svalnat till rumstemperatur. Många njuter av kompotten som en frisk dessert, en klick på gröt, som fyllning i bakverk eller till och med tillsammans med kött som en söt kontrast.

För att komma igång med din egen gammaldags plommonkompott behöver du några enkla ingredienser: färska plommon, vatten, socker (beroende på plommonens sötma), kanel och citronsaft. Du kan också lägga till vaniljextrakt om du vill ge din kompott en extra dimension av smak.

Börja med att tvätta dina plommon noggrant, skära dem i hälften och ta bort kärnorna. Om du föredrar mindre bitar i din kompott, kan du också skära plommonen i mindre bitar. Plommonen är hjärtat av din kompott, så se till att de är mogna och saftiga för den bästa smaken.

I en kastrull kombinerar du dina förberedda plommon med vatten, socker, kanelstång eller kanelpulver och eventuellt vaniljextrakt om du väljer att använda det. Låt blandningen koka upp över medelvärme och rör om för att se till att sockret löses upp och smakerna börjar blanda sig.

När blandningen kokar, sänk värmen till låg och låt kompotten sjuda i cirka 15-20 minuter, eller tills plommonen är mjuka och kompotten har tjocknat något. Det är enkelt att förstå när kompotten är klar – dess doft fyller köket med en lockande och hemtrevlig känsla.

Om du inte äter upp all kompott direkt kan du förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till en vecka. Detta gör att du kan återuppleva den goda smaken av gammaldags plommonkompott när du vill.

Låt kompotten svalna till rumstemperatur efter tillagningen. Sedan kan du förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet. Den bör hålla sig bra i upp till en vecka när den förvaras i kylskåp. Om du inte planerar att använda hela kompotten inom en vecka, kan du frysa in den för att förlänga dess hållbarhet. Häll kompotten i fryspåsar eller lufttäta behållare och lägg i frysen. Den bör hålla sig bra i upp till 6-12 månader när den är fryst.

Sammanfattningsvis är gammaldags plommonkompott en enkel och hjärtlig rätt som har glatt smaklökarna i generationer. Att laga den själv ger dig möjlighet att bevara smaken av sommaren och njuta av den året om. Med några få grundläggande ingredienser och enkla steg kan du skapa en läcker kompott som är redo att avnjutas när som helst. Så ta en paus från det moderna köket och upplev förförandet med gammaldags plommonkompott.

Gammaldags plommonkompott

Receptet – Så gör du:

Gammaldags plommonkompott

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Servera din gammaldags plommonkompott som ett tillbehör till pannkakor, våfflor, gröt, yoghurt eller vaniljglass. Den går också utmärkt att äta på egen hand som en enkel och hälsosam efterrätt. Smaklig måltid!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

 • 500 gram färska plommon
 • 1 dl vatten
 • 1/2 dl socker eller mer, beroende på plommonens sötma
 • 1 st kanelstång eller 1 tsk kanel i pulverform
 • 1 tsk vaniljextrakt valfritt
 • Saft från 1/2 citron

Instruktioner

 • Tvätta plommonen noggrant, skär dem i hälften och ta bort kärnorna. Om du vill kan du även skära plommonen i mindre bitar om du föredrar mindre bitar i din kompott.
 • I en kastrull, tillsätt plommonen, vatten, socker, kanelstång/kanelpulver och eventuellt vaniljextrakt om du använder det.
 • Koka upp blandningen över medelvärme och rör om. När det börjar koka, minska värmen till låg och låt kompotten sjuda i cirka 15-20 minuter, eller tills plommonen är mjuka och kompotten har tjocknat något. Rör om då och då för att undvika att det bränns vid.
 • Ta bort kanelstången och tillsätt citronsaften. Blanda väl och ta bort från värmen. Låt kompotten svalna.
 • Färdigt! När kompotten har svalnat till rumstemperatur, kan du servera den direkt eller förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till en vecka. För längre hållbarhet, förvara i frysen i upp till 6-12 månader.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags plommonkompott

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar