Inlagda plommon – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på inlagda plommon!

När hösten närmar sig och plommonträden dignar av frukt, är det dags att tänka på hur man bäst tar vara på dessa saftiga skatter. Ett av de mest tillfredsställande sätten att göra detta är att göra inlagda plommon. I den här artikeln kommer vi att utforska charmen och hur gott det är med inlagda plommon.

Att förvandla färska plommon till inlagda delikatesser är enklare än du kanske tror. För att komma igång behöver du fasta och mogna plommon, vatten, strösocker, en vaniljstång och färskpressad citronsaft. Vaniljstången ger en subtil ton av vanilj till den sötsyrliga lagen, medan citronsaften balanserar den rika sötman hos plommonen.

Inlagda plommon är en förtrollande ingrediens som kan förvandla en enkel glass eller en vanlig kaka till en gastronomisk upplevelse. Deras sötma och syrlighet ger en perfekt balans till de krämiga och söta smakerna i glass eller den krispiga och mjuka texturen hos kakor och pajer.

Börja med att skölja plommonen noggrant under kallt rinnande vatten. Dela dem försiktigt på mitten och ta bort kärnorna. Om dina plommon är särskilt fasta och har ett rent skal kan du välja att behålla skalet för extra textur och smak.

I en kastrull kombinerar du vatten och strösocker. Rör om och låt det sjuda över medelvärme tills sockret är helt upplöst. Detta är grunden för din inläggningslag.

För att ge din inläggningslag en elegant smak, dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en kniv. Lägg både frön och den delade stången i sockerlagen. Tillsätt också färskpressad citronsaft till lagområdet och rör om. Det är den här blandningen av sött och surt som ger inlagda plommon sin unika smakprofil.

Nu är det dags att addera plommonen till den heta sockerlagen. Låt plommonen sjuda i lagen i cirka 4 minuter, eller tills de blir mjuka men fortfarande behåller sin form. Det är viktigt att inte överkoka dem, då de kan bli mosiga istället för fastare, så som man vill ha dem!

Ta bort kastrullen från värmen och låt plommonen och lagen svalna i 45 minuter. Under denna tid kommer plommonen att absorbera de läckra smakerna från lagen, och vaniljstången kommer att införliva sin milda vaniljton.

När plommonen och lagen har svalnat, är det dags att föra över dem i en ren glasburk eller flera mindre om så önskas. Att använda steriliserade burkar är alltid ett bra val för att säkerställa hållbarheten hos dina inlagda plommon.

Slutligen, försegla din burk (eller burkar) ordentligt och förvara dem i kylskåpet. Dina inlagda plommon kommer att vara redo att njutas av närhelst du önskar under den kommande veckan. Dessutom kan du använda den smakrika lagen som en bas för såser och dressingar.

Sammanfattningningsvis är inlagda plommon ett underbart recept med god smak av plommon och vanlij. Receptet hittas här nedanför! Ha det så bra önskar jag er alla!

Inlagda plommon

Receptet – Så gör du:

Inlagda plommon

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Dessa inlagda plommon med vanilj ger en underbar kombination av sötma och vaniljig smak som är perfekt till en kaka eller en
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

 • 1 kg plommon (fasta och mogna)
 • 4 dl vatten
 • 3 dl strösocker
 • 1 st vaniljstång
 • 3 msk citronsaft, färskpressad eller på flaska

Instruktioner

 • Skölj plommonen noggrant under kallt rinnande vatten. Dela dem försiktigt på mitten och ta bort kärnorna. Du kan behålla skalet på plommonen om de är rena och hela.
 • I en kastrull, tillsätt vatten och strösocker. Rör om och låt det sjuda över medelvärme tills sockret är helt upplöst.
 • Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en kniv. Lägg både frön och den delade stången i sockerlagen.
 • Tillsätt citronsaften till sockerlagen och rör om.
 • Lägg nu i de delade plommonen i den heta sockerlagen. Låt plommonen sjuda i lagen i cirka 4 minuter, eller tills de blir mjuka men fortfarande behåller sin form. Se till att inte överkoka dem.
 • Ta bort kastrullen från värmen och låt plommonen och lagen svalna i 45 minuter, täck gärna över kastrullen med en kökshandduk efter första 10 minutrarna.
 • Överför de inlagda plommonen inklusive lagen och vaniljstången, till en ren (gärna steriliserad) glasburk, eller flera mindre burkar om så önskas.
 • Färdigt! Försegla burken (burkarna) ordentligt. Håller i kylen i cirka 1 vecka.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Inlagda plommon

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar