Inlagd slanggurka – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på inlagd slanggurka!

Jag är fullständigt förtjust i detta recept, för det blir så gott och praktiskt att ha till hands. Dessutom är det ett praktiskt sätt att ta vara på slanggurka! Gott som tillbehör till exempelvis husmanskost, på smörgåsen, eller till fisk!

Denna inlagda slanggurka görs i en enkel lag som går snabbt att göra. Görs antingen i en stor burk om man tror man äter upp det snabbt, eller så kan man ju göra flera burkar och öppna allteftersom.

Att göra inlagd slanggurka är ett trevligt vis att förvara och njuta av den under en längre tid. Öppnade burkar förvaras i kylen, där de håller i ungefär en vecka.

För förvaring av inlagd slanggurka under längre tid, sterilisera burkarna (här är en guide på det)! Det både förlänger hållbarheten och förbättrar smaken. Förvara i övrigt burkarna på en mörk och sval plats.

Inlagd slanggurka är mycket mångsidig och kan serveras till många rätter. Den är magiskt god till många klassiska husmansrätter, exempelvis köttbullar med kokt potatis och gräddsås, mums!

Inlagd slanggurka

Receptet – Så gör du:

Inlagd slanggurka

4.9/5 ( 219 röster )
Jag är fullständigt förtjust i detta recept, för det blir så gott och praktiskt att ha till hands. Dessutom är det ett bra sätt att ta vara på slanggurka! Gott som tillbehör till exempelvis husmanskost, på smörgåsen, eller till fisk!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
  

  • 1 kg grön slanggurka
  • 1 msk gula senapsfrön
  • valfritt: 5-10 st dillkronor

Lagen

  • 1,75 dl ättikssprit (12%)
  • 2,5 dl vatten
  • 6 dl strösocker (cirka 500 g)
  • 2 msk salt

Instruktioner

  • Skiva slanggurkan tunt.
  • Varva slanggurkan med senapsfrön och dillkronor i en stor glasburk, eller två små.
  • Dags för lagen! Tillsätt lagens ingredienser till en kastrull, koka upp och häll direkt över gurkan medan lagen är het.
  • Sätt på lock på burkar och skaka lätt om gurkan.
  • Färdigt! Ställ in i kylen, eller förvara annars svalt och mörkt. Slanggurkan är redo att ätas redan dagen efter.
  • Njut av din inlagda slanggurka!
Nyckelord Inlagd slanggurka
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar