Sterilisera burkar och flaskor – Så gör du!

4.9/5 baserat på 9 betyg

I denna artikel ger jag mina tre bästa metoder för att snabbt och enkelt sterilisera burkar och flaskor!

Sterilisering av burkar och flaskor är avgörande när det gäller att konservera sylt, chutney, såser eller drycker under en längre tid. Det finns några sätt du kan sterilisera burkar och flaskor på; koka, värma i ugnen, eller diska i diskmaskin. Här är de bästa metoderna!

Sterilisera burkar och flaskor

Varför burkar och flaskor bör steriliseras

I princip varje burk eller flaska du använder för att lagra mat bör steriliseras, även om den är helt ny.

Allt som har ett tätt lock bevarar maten inuti och skyddar den från bakterier utanför burken, men om den inte har steriliserats ordentligt kan du låsa in skadliga bakterier tillsammans med maten.

Att sterilisera en burk eller flaska stoppar inte bara tillväxten av bakterier som förstör din mat. Sterilisering förlänger också matens hållbarhet. I en korrekt steriliserad burk eller flaska bör de flesta typerna av sylt, sås, eller dryck hålla sig i upp till 6 månader på en sval, torr plats, men kontrollera de individuella recepten för korrekt hållbarhetsinformation.

Om man inte steriliserar

Låt säga att bara några få bakterier är i burken eller flaskan som man sedan fyller med innehåll. Bakterier kan ju föröka sig mycket fort och har gott om näring inne i burken.

Faktum är att bara en liten mängd bakterier snabbt bli många och förstöra maten, om man inte steriliserar behållaren!

Bakterier kommer snabbt att minska hållbarheten på din mat och kan vara farliga för dem som äter dem. Därför är det ett mycket viktigt steg att sterilisera burkar och flaskor, som inte bör hoppas över.

Så gör man

Tack och lov är det inte alls så svårt att sterilisera burkar och flaskor!

1. Bästa metoden: Sterilisera i ugnen

Burkar som steriliseras i ugn
Burkar som steriliseras i ugn

Att sterilisera burkar i ugnen är det mest traditionella och effektiva sättet.

 1. Tvätta burkarna/flaskorna och deras eventuella lock noggrant med varmt vatten och diskmedel och skölj rena. Torka inte med handduk etc.
 2. Lägg en plåt med bakplåtspapper på ett av gallren i din ugn (inte längst ner i ugnen) och ställ burkarna/flaskorna ovanpå tillsammans med locken (upprätt) – se till att de inte rör vid varandra. Obs: se till att inte röra insidan på burkarna/flaskorna/locken, diska annars igen!
 3. Värm nu ugnen till 140°C och låt burkarna torka ut ordentligt i ugnen i cirka 15-20 minuter.
 4. När du tar ut burkarna och flaskorna, tänk på att inte röra insidan på dem eller runt mynningen.

2. Sterilisera genom att koka

Burkar steriliseras i kokande vatten
Burkar som steriliseras genom kokning

Lämpar sig bäst främst för burkar då flaskor kan få svårt att få plats i kastrullen. Du kan koka dina burkar och flaskor på hällen eller spisen men du kan behöva flera kastruller för att göra detta. Speciellt om du vill sterilisera en massa burkar på en gång eller välja den största kastrullen du har.

 1. Hantera under hela processen dina burkar och flaskor med en ren tång så att vi inte använder våra händer när vi tar upp dem ur vattnet.
 2. Tvätta dina burkar, flaskor och locken med varmt tvålvatten och skölj (här behöver inte tången användas). Torka dem inte utan lägg dem åt sidan.
 3. Lägg i kastrullen och fyll på med vatten. Ljummet vatten är bäst. Koka upp och lägg på grytans lock och låt koka i minst 10 minuter. Grytan blir väldigt varm.
 4. Efter 10 minuter, stäng av värmen och lämna flaskorna och burkarna tills du är redo att använda dem. Det är bäst att använda dem så snart du kan efter sterilisering.
 5. Tänk på att inte komma åt flaskorna/burkar på deras insida, då måste man börja om med steriliseringen!

3. Sterilisera i diskmaskinen

Tom diskmaskin

Detta är ett bra alternativ om du äger en diskmaskin och ska sterilisera många burkar eller flaskor. Helst ska det inte vara någon supersmutsig disk i maskinen för att vara på den säkra sidan. För att vara miljösmart, använd med fördel denna metod när du har många flaskor och burkar samtidigt!

 1. Fyll din diskmaskin med dina rena burkar, lock och flaskor (om du använder gamla burkar måste du skölja ur dem först.)
 2. Ställ in din diskmaskin på högsta inställningen eller ånginställning om den har en och ställ dem genom en cykel. Låt svalna något i diskmaskinen och ta ut var och en efter behov.

Allmänt tips

Tänk på att inte röra med händerna på insidan eller runt mynningen på flaskorna och burkarna samt deras lock efter att de steriliserats eller diskats rena.

Våra händer är ju inte sterila, så det kommer att bryta sterilisering av burkarna och flaskorna, och då får man tyvärr börja om, givet att man vill vara på den säkra sidan gällande maten!

Steriliserade burkar och flaskor

Receptet – Så gör du:

Sterilisera burkar och flaskor

4.9/5 baserat på 9 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

I denna artikel ger jag mina tre bästa metoder för att snabbt och enkelt sterilisera burkar och flaskor! Sterilisering av burkar och flaskor är avgörande när det gäller att konservera sylt, chutney, såser eller drycker under en längre tid. Det finns några sätt du kan sterilisera burkar och flaskor på; koka, värma i ugnen, eller diska i diskmaskin. Här är de bästa metoderna!
Tillagning 20 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 uppsättning

Utrustning

 • Antingen: ugn
 • Eller: spis
 • Eller: diskmaskin

Ingredienser
 

 • 1 grupp rena burkar eller flaskor samt lock (diskade)

Instruktioner

Bästa metoden: Sterilisera i ugnen

 • Tvätta burkarna/flaskorna och deras eventuella lock noggrant med varmt vatten och diskmedel och skölj rena. Torka inte med handduk etc.
  Burkar som steriliseras i ugn
 • Lägg en plåt med bakplåtspapper på ett av gallren i din ugn (inte längst ner i ugnen) och ställ burkarna/flaskorna ovanpå tillsammans med locken (upprätt) – se till att de inte rör vid varandra. Obs: se till att inte röra insidan på burkarna/flaskorna/locken, diska annars igen!
 • Värm nu ugnen till 140°C och låt burkarna torka ut ordentligt i ugnen i cirka 15-20 minuter.
 • När du tar ut burkarna och flaskorna, tänk på att inte röra insidan på dem eller runt mynningen.

Metod två: Sterilisera genom att koka

 • Hantera under hela processen dina burkar och flaskor med en ren tång så att vi inte använder våra händer när vi tar upp dem ur vattnet.
  Burkar steriliseras i kokande vatten
 • Tvätta dina burkar, flaskor och locken med varmt tvålvatten och skölj. Torka dem inte utan lägg dem åt sidan.
 • Lägg i kastrullen och fyll på med vatten. Ljummet vatten är bäst. Koka upp och lägg på grytans lock och låt koka i minst 10 minuter. Grytan blir väldigt varm.
 • Efter 10 minuter, stäng av värmen och lämna flaskorna och burkarna tills du är redo att använda dem. Det är bäst att använda dem så snart du kan efter sterilisering.
 • Tänk på att inte komma åt flaskorna/burkar på deras insida, då måste man börja om med steriliseringen!

Metod tre: Sterilisera i diskmaskinen

 • Fyll din diskmaskin med dina rena burkar, lock och flaskor (om du använder gamla burkar måste du skölja ur dem först.)
  Tom diskmaskin
 • Ställ in din diskmaskin på högsta inställningen eller ånginställning om den har en och ställ dem genom en cykel. Låt svalna något i diskmaskinen och ta ut var och en efter behov.
Måltid Drinkar, Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Sterilisera burkar och flaskor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar