Unagisås – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett bra recept på unagisås!

Denna japanska sås är en perfekt kombination av smakerna av mirin, japansk soja och socker. Den kan användas för att ge en exotisk och delikat touch till en mängd olika rätter, från alla sorters fisk, över en poke bowl, till risrätter och wok, och grillat kött, till att följa den traditionella japanska stilen genom att servera den med rökt ål.

Unagisås är en mångsidig sås som man kan se på som en mångsidig sojasås. Unagisåsens harmoni mellan sött och salt ger en förförisk smakupplevelse som lyfter dina maträtter till nya höjder. Oavsett om du är en erfaren kock eller nybörjare i köket, är denna sås enkel att göra och kräver endast tre ingredienser.

Mirin bidrar med en mild sötma och sojan adderar en djup och rik umamismak som förstärks av sockrets naturliga sötma. Att göra denna sås är enkelt och tar bara några minuter. Genom att kombinera de ingredienserna och låta dem sjuda tillsammans, skapar du en smakrik och lockande sås som är redo att förhöja dina maträtter. Förvara den i en lufttät behållare och den kommer att vara redo att förgylla dina måltider när du vill.

Om du får rester över eller gör såsen på förhand så är hållbarhet i kylen är cirka 1-2 veckor. Oavsett om du är en äventyrlig matlagare som vill experimentera med nya smaker eller bara vill lägga till en extra touch av asiatisk inspiration i din matlagning, är unagisåsen ett fantastiskt tillskott till ditt kök.

Utforska och experimentera med de många användningsområdena och låt dess oemotståndliga smaker ta dina maträtter till en helt ny nivå av kulinarisk njutning.

Receptet hittas här nedanför! Smaklig måltid!

Unagisås

Receptet – Så gör du:

Unagisås

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Låt de milda smakerna av mirin, sake, soja och socker förena sig till en oemotståndlig sås som är god till alla typer av fisk och grillat, eller som den traditionellt serveras tillsammans med i Japan – rökt ål!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

  • 1,25 dl mirin japanskt risvin
  • 1,25 dl strösocker
  • 1,25 dl japansk soja

Instruktioner

  • Tillsätt ingredienserna till en liten kastrull och sätt den på medelvärme. När det börjar koka, sänk värmen till låg och låt allt sjuda i 5 minuter, eller tills såsen har tjocknat. Rör om då och då.
  • Ta kastrullen från värmen och låt den svalna till rumstemperatur. När den har svalnat, häll över den i en skål eller en ren burk.
  • Färdigt! Servera direkt eller förvara i kylen (hållbarhet 1-2 veckor).
Måltid Sås
Kök Japanskt, Svenskt
Nyckelord Unagisås

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar