Tryffelsås – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett enkelt men lyxigt gott recept på tryffelsås!

Att ta din matlagning till nästa nivå kräver ibland något extra, något som omedelbart förhöjer smaken och lägger till en touch av elegans. Här introducerar vi dig till en sensationell tryffelsås, en delikatess som omvandlar rätter till gourmetupplevelser.

Denna sås är en perfekt komplement till en mängd olika rätter, inklusive grillat kött eller grönsaker. Den lyfter smaken till nya höjder och ger dina gäster en oförglömlig kulinarisk upplevelse.

Tryffelsåsen är känt som en gastronomisk skatt med en oemotståndlig och förförisk aroma. Den är gjord med kärlek och kräver bara några få ingredienser, men resultatet är alltid enastående. För att skapa denna sås behöver du kalvfond, rödvin, schalottenlökar, smör, och självklart, tryffelolja. En nypa salt och peppar ger den perfekta balansen till denna ljuvliga sås.

Det första steget i att skapa din egen tryffelsås är att sautera de finhackade schalottenlökarna i smör. Denna enkla handling ger en grundläggande smakbas som kommer att lyfta hela rätten. När lökarna blir mjuka och genomskinliga är det dags att addera rödvinet. Detta steg är nyckeln till att ge såsen en djup och komplex smakprofil.

Efter en kort stund av kokning för att reducera vinet, är det dags att tillsätta kalvfonden. Denna del av processen är där såsen får sin fyllighet och smak. Låt såsen sjuda tills den har reducerats till önskad tjocklek, och du kommer att se en magisk transformation från en enkel blandning till en sås som är redo att imponera.

Den sista, men mest kritiska ingrediensen i din tryffelsås är naturligtvis tryffeloljan. Denna olja är fylld med den karakteristiska smaken och doften av tryffel, vilket ger såsen dess unika och förföriska profil. Mängden tryffelolja du använder är en fråga om personlig preferens, men det rekommenderas att börja med en tesked och justera enligt din smak.

Så nästa gång du vill förvåna dina smaklökar och skapa en minnesvärd måltid, tänk på denna fantastiska tryffelsås. Med dess enkla ingredienser och en touch av elegans kommer den att förvandla dina rätter från vardagliga till extraordinära. Så, ta fram din såskastrull och ge din mat en riktig gourmetbehandling med denna enastående tryffelsås!

Tryffelsås

Receptet – Så gör du:

Tryffelsås

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Förhöj din måltid med en lyxig och smakrik tryffelsås, perfekt för att förgylla dina favoriträtter med en touch av elegans och förförisk aroma.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

 • 3 dl kalvfond
 • 1,5 dl rödvin
 • 2 st schalottenlökar finhackade
 • 1 msk smör
 • 1 tsk tryffelolja eller mer efter smak
 • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

 • Börja med att smälta smöret i en kastrull över medelvärme.
 • Tillsätt de finhackade schalottenlökarna i kastrullen och sautera dem tills de blir mjuka och genomskinliga, cirka 2-3 minuter.
 • Häll i rödvinet och låt det puttra i några minuter tills det reduceras till hälften.
 • Tillsätt kalvfonden i kastrullen och låt såsen sjuda i cirka 10-15 minuter, eller tills den reducerats och tjocknat till önskad konsistens.
 • När såsen har sjudit klart, ta bort den från värmen och tillsätt tryffeloljan. Rör om ordentligt för att blanda in oljan jämnt i såsen. Smaka av med salt och peppar, och justera mängden tryffelolja efter din egen smak.
 • Servera tryffelsåsen över till exempelvis grillade kött- eller grönsaksbaserade rätter. Den är en underbar komplement till olika rätter och ger en rik och förförisk smak.
Måltid Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Tryffelsås

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar