Frysa in morötter – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på att frysa in morötter! Frys in morötterna i stavar, skivor, små hackade bitar, eller rivna!

I denna artikel kommer jag att dela med mig av mina bästa råd för att frysa morötter på ett sätt som bevarar deras smak, färg och näringsvärde. Frysta morötter är goda i upp till ett år i frysen!

Frysning av morötter är ett utmärkt sätt att förlänga deras hållbarhet och ha denna näringsrika grönsak tillgänglig året runt. När du fryser morötter på rätt sätt kan du säkerställa att de behåller sin kvalitet och är redo att användas i en mängd olika rätter, från grytor och soppor till sidorätter och bakverk.

Att frysa morötter har flera fördelar. För det första förlänger det deras hållbarhet betydligt, vilket innebär att du kan minska matsvinnet och alltid ha en tillgång på färska morötter hemma. För det andra bevarar det deras smak och näringsvärde, så att du kan njuta av alla de hälsosamma fördelar som morötter har att erbjuda, även när de inte är i säsong.

Det bästa är att förvälla morötterna ifall du inte ska frysa in dem i riven form när du tinar dem. Det innebär att man låter morötterna puttra i kokande vatten i några minuter. Förvällning hjälper till med att behålla morötternas struktur och konsistens när de fryses och sedan tillagas. Förvällning är dock inte nödvändig om du tänker riva morötterna när de är frysta.

Förvällning (att först lätt koka morötterna innan frysning) har flera fördelar:

 1. Tar bort bakterier: Eliminerar bakterier och mikroorganismer på ytan av grönsakerna. Detta är särskilt viktigt när du planerar att frysa grönsakerna för långvarig lagring, eftersom det minskar risken för försämring och bakteriebildning.
 2. Bevarar färg och smak: Genom att förvälla grönsakerna bryts enzymaktiviteten som kan påverka smak och färg ner. Det innebär att grönsakerna behåller sin fräschör och ljusa färger även efter frysning och upptining.
 3. Ökar hållbarheten: Förvällning hjälper till att bevara näringsämnen i grönsakerna och förlänger därmed deras hållbarhet när de är frysta. Det gör att du kan ha dem redo för användning under en längre tid.

Nu går vi över till receptet på hur vi fryser in morötter! Receptet hittas här nedanför! Ha det så trevligt!

Frysa in morötter

Receptet – Så gör du:

Frysa in morötter

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ta vara på dina morötter på bästa sätt genom att frysa in dem, där de håller sig goda i upp till ett år!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

 • 1 mängd morötter
 • 1 tsk salt per liter vatten

Instruktioner

 • Tvätta morötterna noggrant under kallt rinnande vatten för att avlägsna eventuell smuts eller föroreningar. Om det behövs, använd en borste för att rengöra dem ordentligt.
 • Skala och skär morötterna: skala morötterna och skär sedan i skivor, stavar eller bitar, beroende på hur du planerar att använda dem senare. Om du vill riva morötterna och frysa in: råriv morötterna och hoppa direkt till steg 7 i receptet.
 • Förbered en kastrull med kokande vatten: Häll tillräckligt med vatten i en stor kastrull och tillsätt cirka 1 tsk salt per liter vatten. Saltet hjälper till att bevara morötternas färg och smak. Sätt kastrullen på spisen och låt vattnet koka upp.
 • Förväll morötterna: När vattnet kokar, lägg i de skurna morötterna och rör om med en sked. Låt dem puttra i kokande vatten i cirka 2-3 minuter. Tiden kan variera beroende på storlek och tjocklek på morotsbitarna. Målet är att de ska bli lite mjukare och ljusare i färgen.
 • Snabbkyl morötterna: Direkt efter förvällningen, använd en sil för att hälla av det kokande vattnet och placera morötterna i en skål med isvatten. Detta stoppar tillagningen och kyls ner morötterna snabbt.
 • Torka morötterna: Efter att morötterna har svalnat, använd en ren kökshandduk eller pappershanddukar för att torka av dem. Detta hjälper till att avlägsna eventuell överflödig fukt och förhindra att de blir vattniga när de fryses.
 • Frysa in morötterna: för över morötterna till fryspåsar eller lufttäta frysbehållare. För enkel hantering i framtiden är det bra att frysa in dem i små, portionsvänliga paket. Glöm inte att märka påsarna eller behållarna med innehållet och datumet så att du kan hålla koll på dem.
 • Tillagning från frysen: När du är redo att använda de frysta morötterna, kan du lägga dem direkt i dina maträtter utan att tina dem först. Detta hjälper till att bevara deras konsistens och smak på bästa sätt. Morötterna kommer att vara redo att njutas av med sina näringsrika fördelar i dina favoriträtter.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Frysa in morötter, Frysa morötter

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar