Frysa in paprika – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt bästa sätt att frysa in valfri typ av paprika, i valfritt stora bitar!

Paprika är en mångsidig grönsak som används i en mängd olika rätter, från soppor, grytor och såser. Men ibland kan det vara svårt att använda en paprika innan den börjar tappa sin färska smak och textur. Lösningen? Frysa in den! I den här artikeln kommer vi att titta på hur du fryser paprika på rätt sätt för att behålla dess kvalitet och smak i upp till ett år.

Vi kommer använda den enkla tekniken “flash freezing”, vilket innebär att man först fryser bitarna på en plåt eller form som ställs in i frysen. Sedan, när bitarna fryst helt, vilket tar cirka 2 timmar, flyttar man över till fryspåsar eller liknande. På detta sätt så förhindrar vi att bitarna fryser ihop i varandra, vilket de skulle göra om vi frös in dem i fryspåse direkt.

När du är redo att använda din frysta paprika, kan sedan enkelt plocka från frysen och lägga dem direkt i grytor, såser, omeletter eller andra rätter direkt från frysen. Det är inte nödvändigt att tina dem först. På detta sätt kan du enkelt lägga till smak och färg till dina måltider året runt, även när färska paprikor är ur säsong.

Så nästa gång du hittar paprikor till ett bra pris eller har några extra som du odlat själv, tveka inte att frysa dem in för senare bruk. På detta sätt kan du njuta av smaken och näringsvärdet av paprika när som helst på året, och du minskar matsvinnet samtidigt.

Frysa in paprika

Receptet – Så gör du:

Frysa in paprika

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Frys in valfri typ av paprika i valfritt stora eller små bitar med denna metod! Använd sedan enkelt och smidigt direkt i matlagningen på önskat vis!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 5 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

  • 1 mängd färsk paprika
  • 1 ark bakplåtspapper

Instruktioner

  • Rengör och ta bort stjälken och kärnhuset från paprikorna och skär dem i önskade bitar eller skivor. Du kan antingen skära dem i strimlor, små tärningar eller lämna dem i större bitar, beroende på hur du planerar att använda dem senare.
  • Klä en ugnsplåt, form eller bricka med bakplåtspapper. Plåten/formen/brickan ska få plats i din frys och vara tillräckligt stor för att din uppskurna paprika ska kunna läggas ut i ett enda lager. Annars kan flera mindre plåtar/brickor/formar också användas, istället för en stor.
  • Sprid ut paprikan i ett jämnt lager på den förberedda plåten eller formen.
  • Placera i plåten eller formen med paprikan i frysen. Låt vara i frysen i 1-2 timmar eller tills paprikan är helt fryst. Detta steg, kallat "flash freezing," hjälper till att förhindra att paprikabitarna klumpar ihop sig senare när de förvaras i frysen.
  • Efter att paprikabitarna är helt frysta, ta ut från frysen. Överför genast till lufttäta fryspåsar eller frysbehållare. Se till att du pressar ut så mycket luft som möjligt från behållaren eller påsen innan du förseglar den. Detta hjälper till att hålla paprikan fräsch längre.
  • Färdigt! Skriv datumet på behållaren eller påsen så att du kan hålla koll på hur länge paprikan har varit i frysen (det är så himla värt att inte hoppa över detta steg). Ställ in i frysen. Paprikan kan hålla sig bra i frysen i upp till 1 år.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Frysa paprika, Fryst paprika

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar