Frysa in gräslök – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept för hur jag enkelt fryser in gräslök på bästa sätt!

Lär dig en enkel teknik för att frysa in den färska gräslöken och behålla dess smak och färskhet under månader framöver. Detta recept är ett smart sätt att förlänga gräslökens användbarhet och lägga till en smakfull touch till dina rätter oavsett säsong.

Gräslök, med sin milda löksmak och friska gröna färg, är en välkomnad ingrediens i köket. Det är en mångsidig ört som kan användas för att smaksätta soppor, sallader, såser och mycket mer.

Ofta kan det vara svårt att använda upp hela en bunt färsk gräslök innan den börjar vissna och förlorar sin fräschör. Men det finns ett sätt att rädda den och njuta av dess smak under en längre tid – genom att frysa in den. Här ska vi guida dig genom en enkel process för att frysa in färsk gräslök så att du alltid har den till hands.

Förutom att förhindra matsvinn, har att frysa in gräslök flera fördelar. Här är några skäl till varför du bör överväga att frysa in denna härliga ört:

 1. Bevarar smaken: Genom att frysa gräslök bevarar du dess fräscha och kryddiga smak. När du behöver använda den i dina rätter kommer den fortfarande att smaka som om den precis har skördats.
 2. Förberedelsefördelar: Att ha fryst, hackad gräslök till hands sparar tid i köket. Du kan enkelt tillsätta dem direkt till dina rätter utan att behöva hacka och förbereda dem varje gång. Bara att tillsätta rakt ner i matlagningen!
 3. Året-runt-åtkomst: Genom att frysa gräslök kan du njuta av den året runt, även när den inte är i säsong. Det är särskilt användbart om du älskar smaken av gräslök i vinterns grytor och soppor.

Nu när vi har diskuterat varför du bör frysa in gräslök, låt oss gå igenom stegen för att göra det. Metoden säkerställer att den hackade gräslöken inte fryser ihop! Ha det så trevligt!

Frysa in gräslök

Receptet – Så gör du:

Frysa in gräslök

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Förvandla din överflödiga färska gräslök till frysta smakkickar som du kan njuta av när som helst, och ge dina rätter en smakfull uppgradering!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

 • 1 mängd gräslök
 • bakplåtspapper

Instruktioner

 • Klä en ugnsplåt, form eller bricka med bakpapper. Plåten/formen/brickan ska få plats i din frys och vara tillräckligt stor för att din gräslök ska kunna läggas ut i ett enda lager. Annars kan flera mindre plåtar/brickor/formar också användas, istället för en stor.
 • Skölj försiktigt gräslöken under kallt rinnande vatten för att ta bort eventuell smuts. Denna metod för infrysning funkar också för andra typer av örter.
 • Ta bort eventuella skadade eller vissna delar. Hacka sedan gräslöken i önskad storlek. Du kan antingen finhacka dem eller lämna dem i större bitar, beroende på hur du föredrar att använda dem senare.
 • Sprid ut den hackade gräslöken i ett jämnt lager på den förberedda plåten eller formen.
 • Placera ugnsformen eller plåten med de hackade örterna i frysen. Låt dem vara i frysen i 1-2 timmar eller tills de är helt frysta. Detta steg, kallat "flash freezing," hjälper till att förhindra att örterna klumpar ihop sig senare när de förvaras i frysen.
 • Efter att gräslöken är helt fryst, ta ut ugnsformen eller brickan från frysen.
 • Överför de frysta örterna till lufttäta fryspåsar eller frysbehållare. Se till att du pressar ut så mycket luft som möjligt från behållaren eller påsen innan du förseglar den. Detta hjälper till att hålla gräslöne fräsch längre.
 • Färdigt! Skriv datumet på behållaren eller påsen så att du kan hålla koll på hur länge örterna har varit i frysen (det är så himla värt att inte hoppa över detta steg). Ställ in i frysen. Gräslöken kan hålla sig bra i frysen i upp till 1 år.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Frysa in gräslök

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar