Frysa in varmrökt lax – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt sätt för att frysa in varmrökt lax!

Vad gör man när man har mer varmrökt lax än man kan äta på en gång? Frysa in den, förstås! Att frysa in varmrökt lax är ett utmärkt sätt att bevara dess kvalitet och smak för framtida måltider. Här är allt du behöver veta för att göra detta på rätt sätt.

Varmrökt lax är en delikatess som älskas av många för sin unika smak och saftiga konsistens. Denna delikatess kan avnjutas på många olika sätt – som en del av en lyxig frukost, i en sallad, eller som huvudrätt.

Genom att frysa in laxen kan du förlänga dess hållbarhet med flera månader, vilket gör det möjligt att njuta av den när det passar dig bäst. Om du har köpt eller tillagat mer lax än du kan äta inom de närmaste dagarna, hjälper frysning till att minska matsvinn.

Jag går igenom stegen för att frysa in laxen här nedanför i receptet. Jag använder frysfolie eller plastfolie för att linda in varje bit lax noggrant, och placerar dem sedan i fryspåsar eller lufttäta behållare. Detta skyddar laxen från luft och fukt som kan försämra smaken.

Nu är det dags att gå vidare till själva receptet. Denna steg-för-steg-guide tycker jag säkerställer att den varmrökta laxen förblir lika läcker och saftig som den var innan den frystes.

Frysa in varmrökt lax

Receptet – Så gör du:

Frysa in varmrökt lax

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Att frysa in varmrökt lax är ett utmärkt sätt att bevara smaken och kvaliteten för framtida bruk. Här är en steg-för-steg-guide för hur du gör detta på bästa sätt.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

 • 1 mängd varmrökt lax (i bitar eller filéer)
 • Frysfolie eller plastfolie
 • Fryspåsar eller lufttäta behållare

Instruktioner

 • Kontrollera att den varmrökta laxen är helt sval innan du börjar. Det är viktigt att laxen inte är varm när den går in i frysen.
 • Ett tips kan vara att skära laxen i portionsbitar om den inte redan är skivad. Detta gör det enklare att använda exakt så mycket du behöver vid varje tillfälle utan att tina upp hela bitar.
 • Linda varje bit lax tätt med frysfolie eller plastfolie. Se till att det inte finns några luftfickor, då syre kan leda till frysskador och försämrad smak.
 • Placera de inlindade laxdelarna i fryspåsar eller lufttäta behållare. Pressa ut så mycket luft som möjligt ur fryspåsarna innan du förseglar dem.
 • Skriv dagens datum och innehåll på etiketter och fäst dem på fryspåsarna eller behållarna. Detta hjälper dig att hålla koll på hur länge laxen har varit i frysen.
 • Placera de förpackade och märkta laxdelarna i frysen. För bästa resultat, försök att inte överfylla frysen då luftcirkulation är viktigt för att bibehålla en jämn temperatur.
 • När du är redo att använda den varmrökta laxen, ta ut den ur frysen och låt den tina långsamt i kylskåpet över natten. Detta hjälper till att bibehålla dess konsistens och smak.
 • Använd laxen inom två dagar efter att den har tinat för att garantera bästa kvalitet och smak.
 • För att undvika frysskador och förlänga hållbarheten kan du överväga att vakuumförpacka laxen innan du fryser in den.
 • Frys aldrig in lax som redan har varit fryst och tinad en gång, eftersom detta kan påverka både smak och säkerhet.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Frysa in varmrökt lax

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar