Frysa vitkål (strimlad eller i klyftor) – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av hur jag fryser in vitkål – antingen i strimlor eller i klyftor!

Kål, med sin friska och krispiga konsistens, är en mångsidig grönsak som passar utmärkt i en mängd olika rätter. Men vad gör du när du har en överskott av denna fantastiska grönsak? Svaret är enkelt: fryser in den! Med detta enkla recept kan du behålla kålens näringsvärde och smak för användning året runt, oavsett om det är i vinterns mustiga soppa eller som en läcker sidorätt på sommarens grillkvällar.

För det första, låt oss prata om varför det är en bra idé att frysa kål. Kål är inte bara en god och mångsidig grönsak, den är också full av viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Genom att frysa kålen när den är som mest näringsrik, kan du behålla dessa fördelar i dina måltider långt efter skördetiden.

För det andra, frysa kål ger dig möjlighet att minska matsvinn. Om du har en trädgård eller har köpt kål i bulk, kan det vara svårt att använda all kål innan den förlorar sin fräschör. Genom att frysa den kan du förlänga dess hållbarhet och minska matsvinnet.

Att frysa kålen är en enkel process och det lämpar sig lika bra för strimlor såväl som klyftor. Den håller sig fin i frysen i upp till ett år.

När du väl har fryst vitkålen, har du ett praktiskt och hälsosamt förråd av kål som du när som helst kan använda i en mängd olika rätter närhelst du önskar. Se till att inkludera den i dina soppor, grytor och sidorätter för att njuta av dess fräscha smak och näringsvärde, året om.

Här nedanför kommer instruktionerna på hur du gör för att frysa vitkål. Ha det så trevligt önskar jag er alla!

Frysa vitkål

Receptet – Så gör du:

Frysa vitkål (strimlad eller i klyftor)

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ha den fräscha smaken av kål nära till hands året runt med detta enkla recept för att frysa in kål, antingen i strimlor eller i klyftor. Perfekt för att behålla dess näringsvärde och använda i många hälsosamma rätter!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 5 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

 • 1 mängd vitkål
 • 1 ark bakplåtspapper

Instruktioner

 • Förbered kålen genom att ta bort eventuella skadade eller vissnade yttre blad. Tvätta kålen noggrant under kallt rinnande vatten och klappa sedan torrt med en handduk eller pappershanddukar.
 • Skär kålen i önskad form. Du kan välja att strimla kålen eller skära den i klyftor (ca 2-3 centimeter breda), beroende på hur du planerar att använda den senare.
 • Koka upp en stor kastrull med vatten och förbered ett durkslag under en kran till senare när vi ska kyla kålen.
 • När vattnet kokar, sänk ner kålen i det kokande vattnet. Om kålen är i strimlor, koka den i 30 till 60 sekunder, eller om du skar den i klyftor, koka den i 1 till 2 minuter.
 • Flytta över kålen till durkslaget och skölj av så det kallnar helt med kallt vatten.
 • Låt den svalnade kålen rinna av och tryck försiktigt för att ta bort överskottsvatten.
 • Sprid ut den avrunna kålen i ett enda lager på en bakplåt med bakplåtspapper. Placera bakplåten med kålen i frysen och låt den frysa i 1 till 2 timmar eller tills kålen är helt fryst.
 • Efter att kålen har fryst helt, överför den till fryspåsar. Försök att ta bort så mycket luft som möjligt innan du stänger påsarna.
 • Skriv dagens datum samt innehållet (vitkål) på påsarna och förvara dem i frysen. Det blir så mycket enklare att hitta i frysen då! Den frysta kålen kan hålla sig i upp till ett år.
 • Färdigt! Använd den frysta kålen direkt ned i exempelvis soppor och grytor.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Frysa vitkål, Fryst vitkål

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar