Frysa in zucchini – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på att frysa zucchini!

Zucchini är en av de grönsaker som är de mest generösa under skördssäsongen, och det kan ibland vara svårt att använda upp allt innan den börjar tappa sin fräschör. Att frysa in zucchini är ett utmärkt sätt att behålla dess goda smak och näringsvärde för framtiden. I den här artikeln kommer vi att utforska hur du kan frysa in zucchini på rätt sätt så att den förblir användbar i upp till ett år.

I receptet börjar vi med att skiva zucchinisarna. Sedan kan du ett antal steg senare i receptet också anpassa storleken till mindre bitar än så, beroende på hur du planerar att använda dem i framtida rätter.

Tänk på att dina zucchinis är färska och mogna när du fryser in dem. De bör vara fasta och man bör ta bort bitar med skador eller missfärgningar. Om man fryser zucchini när den är övermogen eller skadad kommer resultatet inte att bli lika bra!

Att frysa in zucchini är ett utmärkt sätt att förlänga dess användbarhet och njuta av dess friska smak även under vintermånaderna! Med rätt förberedelse och förvaring kan du ha färsk zucchini till hands när som helst. Så nästa gång din trädgård eller lokala butik eller gårdsmarknad överflödar med zucchini, tveka inte att frysa in dem för framtida användning.

Frysa in zucchini

Receptet – Så gör du:

Frysa in zucchini

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Frys in zucchinin på rätt sätt med denna effektiva och bra metod!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 10 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

 • 1 mängd färsk zucchini
 • 1 ark bakplåtspapper

Instruktioner

 • Rengör och ta bort stjälken från zucchinin. Ta bort och kassera eventuella skadade bitar. Skär den i cirka centimetertjocka skivor (du kommer kunna skära dem ännu mindre i några steg senare i detta receptet, om så önskas).
 • Förbered ett durkslag under en kran, exempelvis i diskhon.
 • Koka upp vatten i en stor kastrull och när vattnet kokar, tillsätt zucchiniskivorna. Låt koka i 2 minuter och flytta sedan direkt över till durkslaget. Skölj genast kallt med kallt vatten.
 • Torka torrt med kökshandduk eller hushållspapper. Nu kan du skära skivorna i ännu mindre bitar om så önskas.
 • Klä en ugnsplåt, form eller bricka med bakplåtspapper. Plåten/formen/brickan ska få plats i din frys och vara tillräckligt stor för att din uppskurna zucchini ska kunna läggas ut i ett enda lager. Annars kan flera mindre plåtar/brickor/formar också användas, istället för en stor.
 • Sprid ut zucchinin i ett jämnt lager på den förberedda plåten eller formen.
 • Placera plåten eller formen med zucchinin i frysen. Låt vara i frysen i 1-2 timmar eller tills zucchinin är helt fryst. Detta steg, kallat “flash freezing,” hjälper till att förhindra att zucchinin klumpar ihop sig senare när den förvaras i frysen.
 • Efter att zucchinin är helt fryst, ta ut från frysen. Överför genast till lufttäta fryspåsar eller frysbehållare. Se till att du pressar ut så mycket luft som möjligt från behållaren eller påsen innan du förseglar den. Detta hjälper till att hålla zucchinin fräsch längre.
 • Färdigt! Skriv datumet på behållaren eller påsen så att du kan hålla koll på hur länge zucchinin har varit i frysen (det är så himla värt att inte hoppa över detta steg). Ställ in i frysen. Zucchinin kan hålla sig bra i frysen i upp till 1 år.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Frysa zucchini, Fryst zucchini

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar