Frysa in purjolök – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt bästa recept på hur man fryser in purjolök!

Ta vara på din purjolök genom att frysa den! Det är riktigt enkelt, och smaken och konsistensen håller sig lika bra som när den är färsk. Här är alla knepen för att göra det på bästa möjliga sätt!

Fryst purjolök kan förvaras i frysen i upp till 10 månader innan den börjar tappa sin kvalitet. Allt med detta recept är superenkelt och går snabbt att göra, och jag hoppas att du gillar det!

Det bästa med fryst purjolök är att den smakar precis lika gott när den kommer ut ur frysen, som när den är färsk. Det är fantastiskt praktiskt att ha det till grytor, soppor, såser, pajer, pastasåser, och lasagne med mera!

Faktum är att fryst purjolök tillagas bäst direkt från att vara fryst, snarare än att den först tinas upp i onödan!

Jag är fullständigt förtjust i att frysa in purjolök och annat eftersom det är så praktiskt och man mår så bra av att veta att man tar vara på grönsakerna.

Hoppa inte över att märka påsarna i frysen med den packade purjolöken med namn på grönsaken och datumet, det är så mycket enklare att hitta i frysen senare. Du kommer att tacka dig själv några månader senare!

Frysa in purjolök

Receptet – Så gör du:

Frysa in purjolök

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ta vara på din purjolök genom att frysa den! Det är riktigt enkelt, och smaken och konsistensen håller sig lika bra som när den är färsk. Här är alla knepen för att göra det på bästa möjliga sätt!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 15 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 1 sats

Ingredienser
 

  • 1 kg eller annan helt valfri mängd purjolök

Instruktioner

  • Använd en vass kniv och skärbräda, skär av stjälken på purjolöken och kassera den. Skär bort de sega gröna bladen och släng dem eller spara till fond en annan dag.
  • Skölj stjälkarna snabbt för att ta bort eventuell jord och smuts. Se till att kolla extra noga runt purjolökens bas, då jord och smuts ofta fastnar där mellan lagren.
  • Hacka purjolöken i centimeterstora skivor, eller en annan lämplig storlek för recepten man tror att man kommer att använda dem till senare när de kommer ut ur frysen. Man kan också hacka delar av purjolöken i olika storlekar, och sedan sortera dem i olika påsar senare!
  • Fyll en stor gryta med vatten och låt koka upp. Överför den förberedda purjolöken till ett durkslag och sänk försiktigt ner dem i det kokande vattnet. Låt grönsakerna kokas i 30 sekunder (blanchera kallas detta), och ta sedan ut dem ur vattnet. Lägg dem i en skål med kallt vatten. Detta är viktigt för att förhindra att den hackade purjolöken kokar vidare av sig själv.
  • Efter att purjolöken har svalnat, lägg dem på en ren, torr kökshandduk eller hushållspapper. Torka dem torra och se till att bli av med så mycket vatten som möjligt. Ju torrare grönsakerna är, desto bättre konsistens när det är dags att använda dem.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg ut purjolöken i ett enda lager, helst så bitarna inte nuddar varandra. Lägg in plåten med purjolöksbitarna i frysen och låt dem frysa i en timme till två timmar. Detta steg gör vi så att bitarna inte klumpar ihop sig i frysen, senare när vi packar dem i påsar.
  • Ta ut ur frysen. Nu när purjolöken har blivit snabbfryst är den redo att packas. Märk påsarna eller behållarna med grönsaksnamnet och dagens datum. Det kan tyckas onödigt, men tro mig, man kommer tacka sig själv för att man tog dig tid att märka påsen när man letar i frysen om några månader.
  • Packa purjolöken i valfria portionsmängder per påse, och ta tid att klämma ut eventuell överflödig luft i påsarna. Försegla och placera gärna innerst i frysen där temperaturen är mer konstant.
  • Färdigt! Njut av din frysta purjolök! Håller sig bäst första 10 månaderna i frysen. Tillaga direkt från fryst då det inte är nödvändigt att tina först!
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Frysa in purjolök, Frysa purjolök, Fryst purjolök

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar