Go Back
+ servings
Frysa in purjolök

Receptet - Så gör du:

Frysa in purjolök

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Ta vara på din purjolök genom att frysa den! Det är riktigt enkelt, och smaken och konsistensen håller sig lika bra som när den är färsk. Här är alla knepen för att göra det på bästa möjliga sätt!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 15 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 1 sats

Ingredienser
 

  • 1 kg eller annan helt valfri mängd purjolök

Instruktioner

  • Använd en vass kniv och skärbräda, skär av stjälken på purjolöken och kassera den. Skär bort de sega gröna bladen och släng dem eller spara till fond en annan dag.
  • Skölj stjälkarna snabbt för att ta bort eventuell jord och smuts. Se till att kolla extra noga runt purjolökens bas, då jord och smuts ofta fastnar där mellan lagren.
  • Hacka purjolöken i centimeterstora skivor, eller en annan lämplig storlek för recepten man tror att man kommer att använda dem till senare när de kommer ut ur frysen. Man kan också hacka delar av purjolöken i olika storlekar, och sedan sortera dem i olika påsar senare!
  • Fyll en stor gryta med vatten och låt koka upp. Överför den förberedda purjolöken till ett durkslag och sänk försiktigt ner dem i det kokande vattnet. Låt grönsakerna kokas i 30 sekunder (blanchera kallas detta), och ta sedan ut dem ur vattnet. Lägg dem i en skål med kallt vatten. Detta är viktigt för att förhindra att den hackade purjolöken kokar vidare av sig själv.
  • Efter att purjolöken har svalnat, lägg dem på en ren, torr kökshandduk eller hushållspapper. Torka dem torra och se till att bli av med så mycket vatten som möjligt. Ju torrare grönsakerna är, desto bättre konsistens när det är dags att använda dem.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg ut purjolöken i ett enda lager, helst så bitarna inte nuddar varandra. Lägg in plåten med purjolöksbitarna i frysen och låt dem frysa i en timme till två timmar. Detta steg gör vi så att bitarna inte klumpar ihop sig i frysen, senare när vi packar dem i påsar.
  • Ta ut ur frysen. Nu när purjolöken har blivit snabbfryst är den redo att packas. Märk påsarna eller behållarna med grönsaksnamnet och dagens datum. Det kan tyckas onödigt, men tro mig, man kommer tacka sig själv för att man tog dig tid att märka påsen när man letar i frysen om några månader.
  • Packa purjolöken i valfria portionsmängder per påse, och ta tid att klämma ut eventuell överflödig luft i påsarna. Försegla och placera gärna innerst i frysen där temperaturen är mer konstant.
  • Färdigt! Njut av din frysta purjolök! Håller sig bäst första 10 månaderna i frysen. Tillaga direkt från fryst då det inte är nödvändigt att tina först!
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Frysa in purjolök, Frysa purjolök, Fryst purjolök