Frysa in plommon – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av hur jag fryser in plommon!

Plommon, med sin saftiga sötma och rika smak, är en frukt som uppskattas av många. Ibland kan det hända att du har mer plommon än du kan äta på en gång. Lösningen på detta är att frysa in plommonen, vilket låter dig bevara deras goda smak och använda dem när du önskar, även långt efter att säsongen är över!

  • Notis: Metoden i artikeln fungerar för alla plommonsorter!

För att komma igång behöver du några enkla saker: mogna plommon av valfri sort, en kniv och en sked för att ta bort kärnorna, fryspåsar eller behållare för förvaring, och om så önskas, en plåt täckt med bakplåtspapper för att förbereda plommonen för frysning.

Första steget i att frysa in plommonen, det är att tvätta dem under kallt rinnande vatten. Detta kommer att avlägsna eventuell smuts och säkerställa att de är rena och redo för frysning.

Jag har funnit att det är bäst att frysa plommonen i halvor. Ett viktigt steg för att förbereda plommonen är därför också att ta bort kärnorna. Använd en kniv för att skära varje plommon längs med kärnan och dela dem sedan på hälften.

När du har förberett plommonen är det dags att frysa in dem. Placera de urkärnade plommonhalvorna på en bakplåtspapperklädd plåt eller direkt på ett bakplåtspapper i frysen. Detta steg är viktigt för att förhindra att plommonen fastnar i varandra när de fryses. Låt dem frysa i en enda lager i frysen i cirka 6 timmar, eller tills de är fasta och helt frysta. Med 6 timmar har jag tagit höjd för att alla har olika frysstyrka, och för vissa fryser plommonen snabbare (det är självklart inte så att man måste gå vidare efter exakt 6 timmar heller).

När plommonen är helt frysta är det dags att förvara dem i lufttäta fryspåsar eller plastbehållare med lock. Kom ihåg att trycka ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar påsen eller behållaren. Detta kommer att bidra till att bevara deras kvalitet och förhindra att de får frysbränna (när iskristaller bildas på plommonen).

Glöm inte att märka påsarna eller behållarna med ett datum så att du vet när du frös in plommonen. På så sätt kan du hålla koll på hur länge de har varit i frysen och använda dem i rätt ordning. I cirka 6-12 månader håller de sig riktigt goda ut från frysen, till att använda i både bakning och mat!

Kom ihåg att låta de frysta plommonen tina lätt innan du använder dem i recept som kräver en mjukare konsistens. Frysta plommon kan vara ett nyttigt och mångsidigt tillskott till din matlagning och ger en naturlig sötma och friskhet till dina rätter.

Sammanfattningsvis är att frysa in plommon ett utmärkt sätt att njuta av deras sötma under hela året. Dessa frysta skatter är perfekta för att använda i en mängd olika recept, från pajer och sylt till smoothies och bakverk. Så nästa gång du har gott om plommon, tveka inte att frysa in dem och förläng deras njutning bortom sommarsäsongen. På så sätt kan du alltid ha en smak av sommaren till hands.

Frysa in plommon

Receptet – Så gör du:

Frysa in plommon

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ta vara på alla sorters plommon genom att frysa in dem, med hjälp av detta snabba och smidiga recept på hur man gör!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 6 timmar
Totalt 6 timmar 5 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

  • 1 st valfri mängd plommon (valfri sort)

Instruktioner

  • Tvätta plommonen noggrant under kallt rinnande vatten för att ta bort eventuellt smuts.
  • Använd en vass kniv för att skära varje plommon längs med kärnan. Dela dem på hälften och ta bort kärnan. Om plommonen är mogna kommer kärnorna att släppa lätt från fruktköttet. Du kan också använda en sked för att snabbt och enkelt ta bort kärnorna.
  • Placera de urkärnade plommonhalvorna på ett bakplåtspapper i frysen, eller på en plåt som är täckt med bakplåtspapper som sedan får plats inne i frysen. Se till så att plommonhalvorna inte rör vid varandra, så att de inte fastnar i varandra när de fryses in.
  • Frys in plommonhalvorna i en enda lager i frysen i cirka 6 timmar, eller tills de är fasta och frysta.
  • Efter att plommonen är frysta, kan du överföra dem till en lufttät fryspåse eller en plastbehållare med lock. Bitarna kommer nu inte att frysa fast i varandra! Se till att trycka ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar påsen eller behållaren.
  • Skriv datumet på påsen eller behållaren så att du vet när du frös in plommonen.
  • Färdigt! Förvara de frysta plommonen i frysen i upp till 6-12 månader.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Frysa in plommon, Frysta plommon

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar