Frysa in grönkål – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på att frysa in grönkål!

Lär dig i denna artikel om hur man fryser grönkål i praktiska packen. Den är perfekt att ta ut ur frysen för att tillsätta till exempelvis smoothies, soppor eller grytor!

Att frysa in grönkål är verkligen superenkelt och går snabbt att göra. Det är ett bra sätt att ta tillvara på grönkålen så man kan njuta av den, inte bara när den är färsk!

I receptet fryser vi in grönkålen som små bollar, eller som bitar i isbrickor eller muffinsform, och sedan flyttar vi över till påsar eller andra behållare som förvaras i frysen.

Att grönkålsbitarna redan är frusna när vi lägger dem i en påse gör att de inte fryser fast i varandra. Detta gör denna grönkål perfekt att ha till hands till att slänga ned smoothies, soppor, grytor och mer!

Man kan frysa så lite eller så mycket grönkål åt gången som man vill. Sedan håller den sig godast i frysen första 6 månaderna. Grönkålen är säker att frysa längre än så, men smakar bäst första 6 månaderna så att säga.

Ge gärna receptet nedan ett försök, jag tycker det blir riktigt bra och praktiskt!

Frysa in grönkål

Receptet – Så gör du:

Frysa in grönkål

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Lär dig i detta recept om hur man fryser grönkål – praktiskt och smart. Fryst grönkål är perfekt att ta ut ur frysen för att tillsätta till exempelvis smoothies, soppor eller grytor!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 15 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

  • 1 mängd grönkål

Instruktioner

  • Rengör grönkålen och ta bort mittstjälken genom varje grönkålsblad, så att bara själva bladet används.
  • Skär grönkålsbitarna i lagom stora bitar.
  • Koka upp en stor kastrull med vatten. Förbered en skål med kallt vatten och isbitar. 
  • Tillsätt grönkålsbitarna till det kokande vattnet. Koka i 2 minuter, räknat från när vattnet har börjat koka igen, efter att grönkålen tillsatts.
  • Använd en hålslev för att ta ut grönkålen från vattnet och lägg omedelbart grönkålen i det iskalla vattenbadet.
  • Låt rinna av och torka grönkålsbitarna med en ren kökshandduk eller hushållspapper. Krama ur vattnet.
  • Frys in grönkålen i små packade bollar, exempelvis med muffinsbricka eller isbricka eller bara genom att ställa in bollarna direkt i kylen. Frys in över natten eller minst 3 timmar.
  • Ta bort alla frysta grönkålstärningar från exempelvis isbrickan och lägg ned i en påse eller frysbehållare. Nu när grönkålen är frusen kommer bitarna eller bollarna inte frysa ihop. Stäng påsen eller behållare och skriv grönsakens namn och dagens datum på. Det blir så enklare att hitta i frysen senare!
  • Färdigt! Njut av din frysta grönkål. Den behöver inte tinas innan tillagning. Håller sig bäst i frysen första 6 månaderna (den är säker att frysa längre än så, men smaken är bäst första 6 månaderna.)
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Frysa grönkål, Frysa in grönkål, Fryst grönkål

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar