Plommonkaka med havregryn – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på plommonkaka med havregryn!

En plommonkaka med havregryn och ett härligt smultäcke är en perfekt efterrätt som förenar sötman från mogna plommon med den lätt knapriga konsistensen av smultäcket. Denna enkla och förtjusande kaka är ett utmärkt sätt att avnjuta saftiga plommon. Låt oss titta närmare på hur du kan skapa denna smaksensation, snabbt och enkelt!

Denna plommonkaka med havregryn är en mångsidig efterrätt som kan serveras på olika sätt för att passa olika tillfällen. För en elegant presentation kan du skära kakan i snygga bitar och servera den med en generös klick vispad grädde eller glass. Den krämiga grädden eller glassen balanserar ut kakan och ger en härlig kontrast till smultäcket.

Det bästa med detta recept är att det är så enkelt att följa. Du behöver inte vara en erfaren kock för att uppnå ett riktigt gott resultat. Med några grundläggande ingredienser och några enkla steg kan du förbereda den här kakan på nolltid.

För dem som föredrar en enklare presentation kan en kopp varmt te eller kaffe vara det perfekta ackompanjemanget till en bit av denna plommonkaka. Oavsett hur du väljer att servera den, kommer din plommonkaka med havregryn säkerligen vara en hit på dessertbordet.

Om du har några smulor kvar av din läckra plommonkaka med havregryn kan du enkelt förvara dem för senare njutning. Det bästa sättet att hålla kakan fräsch är att förvara den i en lufttät behållare. På så sätt kan du förlänga kakans saftighet och smak. Kakan kan förvaras i rumstemperatur i någon dag, men om du vill att den ska hålla längre, är det bäst att förvara den i kylskåp.

Nu när vi har utforskat serveringsmöjligheterna och förvaringen, är det dags att dyka rakt in i det fantastiska receptet. Låt oss börja skapa denna ljuvliga smaksensation som kommer att glädja dina smaklökar och dina gäster. Receptet hittas här nedanför! Ha det så trevligt!

Plommonkaka med havregryn

Receptet – Så gör du:

Plommonkaka med havregryn

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Förberedelser 10 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 10 bitar

Ingredienser
 

Kakan

  • 400 g mogna plommon
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 dl mjölk

Till smultäcket

  • 75 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kanel

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader Celsius. Smörj och bröa en rund form (ca 24 cm i diameter).
  • Tvätta och kärna ur plommonen. Skär dem i klyftor och ställ åt sidan.
  • I en stor skål, vispa smör och socker tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och fortsätt vispa.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och en nypa salt i en separat skål. Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen och rör om tills det blir en jämn smet. Tillsätt sedan mjölken och blanda väl.
  • Häll smeten i den förberedda formen och fördela de urkärnade plommonklyftorna ovanpå smeten.
  • Smultäcket: I en annan skål, gör smultäcket genom att blanda smör, havregryn, vetemjöl, strösocker och kanel. Smula detta jämnt över plommonen.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen vid 175 grader Celsius i cirka 40-45 minuter, eller tills den är gyllenbrun och en sticka som stickas in i mitten av kakan kommer ut ren.
  • Färdigt! Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna något innan du serverar den. Servera med en klick vispad grädde eller vaniljsås om du önskar.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Plommonkaka med havregryn

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar