Glutenfri smördeg – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på glutenfri smördeg!

Med detta recept behöver du inte köpa en dyr glutenfri smördeg i butiken, gör den själv istället! Denna glutenfria smördeg är riktigt härligt smörig och frasig, och ljuvligt god!

I detta recept på glutenfri smördeg skärs smöret i mindre bitar som arbetas in i degen, och degen viks och vänds på flera gånger för att göra smördegen. Smördeg efter traditionell teknik, även om den också skulle bli jättebra, skulle ta mycket mer tid.

Det här med att göra egen smördeg kan vara lite knepigt, men även roligt och belönande! Jag har testat flera olika recept på glutenfri smördeg men tycker detta gav det absolut bästa resultatet.

Vill du prova på att göra din egna glutenfria smördeg så tycker jag detta recept nedan är värt att göra!

Glutenfri smördeg

Receptet – Så gör du:

Glutenfri smördeg

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Med detta recept behöver du inte köpa en dyr glutenfri smördeg i butiken, gör den själv istället! Denna glutenfria smördeg är riktigt härligt smörig och frasig, och ljuvligt god!
Förberedelser 1 timme 10 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 900 gram

Ingredienser
 

 • 7,25 dl (420 g) mjölmix
 • 2 msk strösocker
 • 1,5 tsk salt
 • 340 g osaltat smör
 • 1 st ägg
 • 1,5 dl kall vispgrädde, ovispad
 • 1 tsk citronsaft eller vit vinäger

Instruktioner

 • Dela smöret i två bitar (ca 170 g vardera) och ställ hälften i frysen i minst 2 timmar. Skär den andra halvan i 0,5 cm tjocka skivor och ställ i kylen. Mät upp vispgrädden och knäck ägget i en liten skål. Tillsätt cirka en tredjedel av vispgrädden till ägget och förvara både äggblandningen och resten av grädden i kylen, väl kyld, tills den behövs.
 • Börja med detta steg när smöret i frysen har frusit (bör ta ca 2 timmar). Blanda då mjölmix, socker och salt i en stor skål. Använd ett rivjärn på de stora hålen och riv det frysta smöret direkt ner i mjölblandningen. Använd händerna för att täcka över smöret med mjölet, bryt även upp alla bitar som har klumpat ihop sig.
 • Tillsätt det skivade smöret från kylen och rör om bara för att belägga smöret med mjöl. Pressa ner citronsaften i skålen och rör om. Gör en brunn i mitten och tillsätt ägg/gräddblandningen. Rör om med en gaffel och kontrollera konsistensen. Om det fortfarande är torrt, tillsätt mer grädde. Du vill att den ska vara lite klibbig, inte torr, men inte klibbig och den ska hålla ihop bra när den trycks mellan i fingrarna.
 • Lägg degen på en bit plastfolie eller bakplåtspapper, och vik sedan plasten eller pappret över degen för att kavla ut en större rektangel. Rulla degen så gott du kan till en 1,5 cm tjock rektangel.
 • Packa upp degen ur pappret/plasten och kavla ut den på en väl mjölad yta till en lång rektangel som är cirka 0,5 cm tjock. Tjockleken är viktigare än storleken. Du kan också arbeta med en halva av degen i taget.
 • Vik toppen av degen ⅔ av vägen mot dig. Borsta av eventuellt överflödigt mjöl. Vik den nedre tredjedelen (sidan närmast dig) upp och över det första viket. Vänd degen 90 grader.
 • Kavla ut den igen till en lång rektangel. Pensla eventuellt toppen av degen med kallt vatten. Vik toppen och botten för att mötas i mitten och vik sedan över en gång till, som om du skulle stänga en bok.
 • Kavla ut degen igen till en lång rektangel. Upprepa bokvikningen två gånger till (vik toppen och botten så de möts i mitten, vik sedan som att du stänger en bok). Borsta med isvatten när som helst om så önskas. Repetera för totalt 3 bokvikningar.
 • Slå in degen tätt i plastfolie och ställ i kylen i minst en timme eller upp till 3 dagar. Degen kan nu användas i alla recept som kräver smördeg. Låt den svalna i rumstemperatur innan den kavlas ut.
 • Smördeg kan frysas i upp till 3 månader, tätt packad. Tina i kylen över natten innan användning.
 • Njut av din glutenfria smördeg!
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Glutenfri smördeg

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar