Odla Broccoli: Plantering & Skötsel (Guide)

I denna guide går vi igenom hur man odlar broccoli på bästa sätt. Broccoli är en utsökt och mångsidig grönsak som dessutom är väldigt näringsrik. Det är heller inte särskilt svårt att odla broccoli, så länge man följer några enkla tips som vi givetvis går igenom i denna artikel.

Broccoli är givande att odla eftersom den börjar växa tidigt på våren, och man får ofta sidoskott att skörda en tid efter att man skördat sitt första broccolihuvud, vilket ger en lång skördsäsong. Att ha bara ett fåtal broccoliväxter i trädgården kommer vara nog för att få en stadig källa till broccoli.

När på året börjar man med att odla broccoli?

Då planterar du: I kallare klimat får du ett försprång genom att så fröna inomhus 6 till 7 veckor före sista frosten på våren. På cirka 4 till 5 veckor borde broccoliplantorna ha blivit cirka 12 cm höga, och de kan redan vid denna tidpunkt placeras utomhus. Broccoli kan nämligen hantera en lättare frost. För köpta broccoliplantor gäller samma tidsperiod för plantering.

I områden med milda vintrar kommer broccoli att kunna övervintra och vara redo för att skördas på våren. Under milda vårar i svalt klimat kan man också börja med att så fröna direkt i jorden utomhus. Detta görs bäst ungefär en månad innan det sista förväntade frostdatumet för våren.

Så planterar du

Så dina broccolifrån 6-8 mm djupt om du börjar inomhus. Om du börjar utomhus med att så dina frön, så dem då 2,5 cm djupt och ge plantorna 7,5 cm avstånd till varandra.

När plantorna når en höjd på 5-7,5 cm (både om du började från frö eller från köpt planta), plantera då om plantorna så att de är 30-50 cm från varandra. Rader av broccoli ska ha 7,5 cm avstånd till varandra (närmare avstånd ger mindre broccolihuvuden men mer efterskottstillväxt).

Vattna alltid efter plantering.

Bästa platsen att plantera broccoli på

Broccoli växer allra bäst på platser i full sol. Med detta sagt tolererar de dock skugga.

Skötselråd

  • Broccoli trivs bäst utomhus med temperaturer på 18-21 grader Celsius.
  • Gödsla gärna broccoli tre veckor efter planteringen i trädgården. Använd gödningsmedel med låg kvävehalt.
  • Vattna kontinuerligt och och regelbundet, särskilt vid torka. Vattna minst 2,5-4 cm per vecka.

Så gör du för att skörda broccolin

Broccoli är redo att skördas när topparna är mörkgröna. Använd en vass kniv för att skära rakt över stammen. Om du skördar det första stora broccolihuvudet för säsongen, men sedan lämnar resten av växten till att fortsätta växa, kommer nya tillskott upp senare på säsongen. Dessa tillskott blir mindre men smakar fortfarande bra.

Om du väntar för länge på att skörda broccoli förvandlas varje enskild grön knopp till en liten gul blomma som bildar frön.

Då kan du vanligtvis skörda: Broccoli som odlas från frö kommer vanligtvis kunna gå att skörda inom 100 till 150 dagar. Odlade från köpta broccoliplantor kommer det första broccolihuvudet vanligtvis gå att skörda inom 55 till 80 dagar.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar