Kamelia: Skötsel, Plantering & Val av Art (Guide med Bilder)

Kamelior är buskar eller små träd som är lätta att odla och som håller sig glänsande vintergröna över hela vinterhalvåret. Förutom att utgöra en trevlig växt i trådgården så är de även idealiska att odla i behållare. Deras pråliga blommor kommer i vita, rosa och röda färgnyanser, och de dyker upp mycket tidigt på vårsäsongen, under en tid då inte mycket annat blommar. Därför har kamelian ibland kallats för en vinterdrottning.

Du hittar två primära arter av kamelior i trädgårdar: japonica och sasanqua. De sistnämnda, sasanqua, är mer tåliga än japonicas, och tolererar torka och står emot diverse sjukdomar bättre. Båda typerna kräver dock lite beskärning för de ska bibehålla sin skönhet.

kamelia - camellia japonica
En buske av släktet camellia japonica
  • På svenska kallas camellia sasanqua för Thunbergkamelior. Camellia sasanqua är det latinska namnet som också ofta används på svenska!

Kamelia innefattar över 250 arter

Det finns över 250 kända arter inom släktet Camellia. Räknar man alla hybrider så blir det många hundratals sorter av kamelia som finns. De som vanligen odlas som landskapsbuskar är Camellia sasanqua, Camellia japonica och hybrider av dessa.

Camellia japonica är de mest kända och mest populära kamelior som odlas i trädgårdar idag. De producerar inte bara vackra blommor under vintern när det mesta är kalt, men de har också glänsande vintergröna blad.

kameliabuske närbild (camellia sasanqua)
Camellia sasanqua (också kallade Thunbergkamelior)

Kamelians karaktärsdrag

Kamelia är vintergröna buskar eller små träd som är upp till 6 m långa på bredden. Deras löv är enkla, tjocka, tandade och vanligtvis blanka. Deras blommor är vanligtvis stora och iögonfallande, med upp till 12 cm i diameter, med fem till nio kronblad i naturligt förekommande arter av kamelior.

Kamelia har rykte av sig att vara krävande och kräsna växter, men mycket beror på hur de planteras. Om du tar dig tid att plantera busken på ett lämpligt sätt kommer tiden du behöver lägga på skötsel att minska avsevärt.

kamelia blomma närbild
Blommorna är i regel alltid en imponerande syn!

Plantering av kamelia

Vinter och svenskt klimat

Kamelia är vinterhärdig men klarar klimatet i södra och mellersta Sverige bäst (de passar för zon 6-9, som innefattar Svealand och Götaland). Norrland kan vara mer utmanande för kamelian i långa loppet. De mest härdiga arterna kan tåla -23 grader, dock kan blomman lida av att utsättas för så kalla temperaturer.

Camellia ‘Winter’s Rose blommar oktober till november i ca 6 veckor, och anses vara den mest vinterhärdiga arten bland kamelior.

På vilken typ av plats växer kamelia bäst?

De flesta sorter föredrar att planteras på platser som är delvis i skugga, men Camellia sasanqua tål soligare platser än så. Generellt så är det bästa att plantera kamelia på en plats som är skyddad från hårda vindar och tidig morgonsol.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera kamelia?

Kamelier planteras bäst på hösten (september till oktober), då jorden fortfarande är varm vilket uppmuntrar rötterna till att etablera sig innan vintern börjar.

Avstånd vid plantering i trädgården

Att inte plantera dem för nära varandra är mycket viktigt. Låt dem stå fritt på egen hand. De är eleganta växter som förtjänar och kräver mycket utrymme: minst 3-5 meters utrymme runt varje växt. När de är fullvuxna kommer de att utgöra medelstora till stora växter.

kamelia

Bästa jordtypen för plantering

Jorden kamelia planteras i bör dräneras väl och ha ett pH-värde på 6 till 6,5 (alltså bör jorden vara något sur). Att blanda ett tunt lager kaffesump med övre lagret på jorden om den inte är tillräckligt sur kan vara ett knep för att få surheten till rätt nivå.

Att odla kamelia i krukor eller andra behållare

Kamelior är mångsidiga i trädgårdslandskapet, och används som ensamstående växter eller avskärmande, brytande element. De är dessutom utmärkta i behållare.

Att gå upp en storlek i behållare är användbart när en växt har växt ur sin behållare. Så småningom kommer en kamelia att kräva en behållare som är cirka 2 meter bred och djup när den når mognad storlek. Detta tar dock ett antal år, och det är bäst att odla kamelior i mindre krukor som passar deras storlek, för att sedan gradvis flytta dem till större behållare när de växer ur den de befinner sig i.

Ha vartannat år i färsk krukväxtkompost. Kamelia trivs i krukor och andra behållare, men kräver särskild vård i behållare för att de ska växa och blomma. Kamelior i behållare kräver omplantering vartannat eller vart tredje år. Efter tre år är jorden inte gynnsam.

Skötsel av kamelior i behållare

Första åren kräver de konstant vattning: så ofta som två gånger dagligen under varmt, torrt väder. Detta eftersom kamelior som odlas i behållare torkar ut mycket snabbare än buskar som planterats i marken. Vattna växten djupt när de översta 5-10 cm på jorden inte längre känns fuktig.

Kamelior i behållare över vintern

Om du odlar Camellia sasanqua i en behållare behöver den en aning vinterskydd i Sverige. Odlar du Camellia japonica eller Camellia × willamsii, kan de på samma sätt må bra av lättare skydd. Om du har växten i en behållare, flytta den då närmare huset eller till ett skyddat hörn av trädgården. Alternativt kan du om du har möjligheten flytta kamelior i behållare till ett kallt växthus eller svala vinterträdgårdar i frysande väder.

Skötsel av kamelior

Beskärning

Beskärning behövs sällan, men det hjälper till att ta bort döda eller sjuka växtdelar. Detta kan göras efter att blomman har blommat färdigt på våren.

Man kan med fördel knipsa av så många blommor som man vill använda till att ha inomhus. Klipp blommor tidigt på morgonen strax efter att de har öppnats. Klipp helt bort blommorna på dina kamelior när blommorna börjar blekna. Detta gör att växten ser fräsch ut eftersom förbrukade blommor blir bruna och kan se fula ut. Det förbättrar dock inte blomningen avsevärt nästa vår, så det är något du kan göra om du har tid och något som bör betraktas som helt frivilligt. 

Eftersom camellia japonica blommar tidigt på våren så bör de beskäras omedelbart efter att blommorna börjar tappa sin färg och spänstighet. Camellia sasanquas blommar på hösten och bildar blomknoppar på våren. Beskär dem tidigt på våren för att undvika att klippa av blommor. En lätt formgivning är allt du behöver klippa till!

Vattning

Det krävs att man vattnar sin kamelia regelbundet de första åren. Håll jorden fuktig men inte drypande våt. Vr extra uppmärksam med vatten under sommaren i torra klimat.

Vattna dina kamelior regelbundet speciellt när de är nyplanterade (de första 18 månaderna) och vattna genom sommarmånaderna eftersom det är då blommorna produceras. Man bör ha som mål att hålla jorden fuktig cirka 10 cm ner från jordytan. Om de första 10 cm av jorden känns torra, vattna alltid rikligt.

Att inte vattna under sommarmånaderna orsakar mindre kraftigt blommande under nästa vinter eller vår (beroende på arten).

Generella frågor kring kamelia

Hur stor blir kamelia?

Som många landskapsbuskar finns det tusentals sorter av kamelior om man inkluderar hybrider. I allmänhet har kamelior följande egenskaper: Normalt är de 1-6 meter långa på bredden, även om det finns mindre arter (0,75 meter långa). Bredd och höjd kan oftast variera mellan cirka 2-6 m så titta noga för bara den art du överväger!

När blommar kamelia?

När du väljer kamelior för trädgården, börja då med att titta på blomningstid. De flesta arter av kamelia blommar från senvinter till tidig vår. Camellia sasanqua blommar i mitten av hösten.

Camellia sasanqua blommar från mitten av hösten till tidig vinter (tidigt till mitten på vintersäsongen), och camellia japonica från tidigt på vintern till våren (tidigt till sent på våren). Hybrider kan blomma någon gång emellan dessa två vanliga perioder beroende på sort.

Vissa kameliavarianter har en utomordentligt lång blommande säsong som sträcker sig från november till april i Skandinavien.

Hur snabbt växer kamelia?

I allmänhet växer de med normal hastighet sett till vad som är vanligt för vintergröna växter, med en tillväxt på ca 30 centimeter per år. Vill du att det ska växa fort, välj en camellia sasanqua som kommer att växa snabbare än en camellia japonica.

‘Kanjiro’ kan vara en bra sort att prova om du vill att det ska växa fort – en trädgårdsmästare rapporterade att den hade växt cirka 1,5 meter på bara tre år (i genomsnitt en halvmeter per år).

Hur länge lever kamelia?

Kamelia är långlivade växter om de sköts rätt, och vissa exemplar kan leva i mer än 100 år.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till kamelior är till hjälp och att informationen är användbar. Sitter du på ytterligare kunskap om kamelior, skriv då jättegärna en kommentar!

Allt om att odla och plantera från oss på Hemmanytt finner du här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar