Lista: 20 Vintergröna Buskar till Trädgården!

I denna artikel listar vi våra 20 favoriter när det kommer till vintergröna buskar. Vintergröna buskar är en viktig del av alla trädgårdar, oavsett var man bor i landet. De ger färg året runt och erbjuder mat och skydd för fåglar och vilda djur. Det finns tusentals typer av vintergröna buskar massvis av storlekar och färger. Glöm inte att vara uppmärksam gällande hur hög och bred växten blir, särskilt om du funderar på en snabbväxande buske.

Här är våra 20 favoriter när det kommer till vintergröna buskar (inklusive buskar som blommar på senvintern!) För din trädgård.

1. Rhododendron

Läs också: Rhododendron: Guide till Plantering & Skötsel

  • Höjd: 2,5-6 meter
  • Bredd: Upp till 7,5 meter

Bland rhododendrons gröna, glänsande löv dyker pråliga blommor i sprakande lila, rosa, rött och vitt. De är mycket fina en häckar och buskage året om.

2. Ceder

Dessa vintergröna träd har en slående form och ett elegant blågrön barr. Vissa typer växer sig ganska stora, så läs växtbeskrivningen innan köp så att det passar dina preferenser.

3. Mahonia

Den här busken har ljusa blommor som dyker upp på senvintern till början av våren, och som sedan blir blå till svarta bär under sensommaren. Den är perfekt att plantera i grupp.

4. Ädelcypress

Denna vinterhärdiga buske har graciösa grenar och vackra barr. Många sorter växer i en pyramidformad form, och de utgör trevliga, lättskötta växter.

5. Azalea

Dessa buskar med glansiga gröna blad sticker ut på senvintern med härliga nyanser av rosa eller vita blommor . Var noga med att köpa en vintergrön (inte lövfällande) sort om du vill att den ska behålla sina blad året runt.

6. Enbuskar

Enbuskar finns i massor av olika former och storlekar med färger som sträcker sig från blågrönt till guld. Vissa är lågväxande och kramar marken medan andra typer växer mer mer upprätt. Välj och vraka bland dessa vintergröna växter.

7. Gardenia

Vackert glansiga, mörkgröna lövverk och vita, väldoftande blommor gör denna vintergröna buske nästan perfekt för varje klimat! Vissa sorter blomstrar hela växtsäsongen. I Sverige används den allra främst som krukväxt.

8. Tujor i pyramidform

Dessa pyramidala buskar inkluderar kan i många fall bli 9 meter höga. De flesta behöver faktiskt inte klippas för att behålla sin form!

9. Tuja i rund form

Tujor som växer i en rund form är verkligen vackra! Många stannar i området 30 till 60 cm höga och breda, så de passar in nästan var som helst i trädgården. Dessutom klarar de vintern galant.

10. Klätterbenved

Denna härliga buske utgör en fin marktäckare. Många typer av klätterbenved har brokiga blad färgade med guld och grönt eller vitt, som blir rosa till röda under vintern.

11. Odört

Graciöst utseende med söta små kottar. Med täta grenar och fint strukturerade barr så utgör denna buske en vinnare som skapar en intressant häck i grupp. De flesta tål lite skugga, och klarar vintern galant.

12. Buxbom

Små rundade löv som behåller sin mörkgröna färg även genom de kallaste månaderna gör buxbom till en favorit för alla typer av trädgårdar. De flesta typerna kan klippas till häckar, bollform eller lämnas för att växa till en mer naturlig form.

13. Bläckbärsjärnek

Även kallade Ilex glabra. Upprättstående grenar och en mestadels rund form gör dessa mindre kända vintergröna buskar till bra växter för plantering längs med trädgårdsgränserna.

14. Idegran

Denna buske har tätt, fint strukturerade barr. Det finns både lågväxande och upprättväxande sorter.

15. Coprosma repens

Detta är en lågväxande buske eller små träd som bär par av gröna mycket glänsande mörkgröna blad. De härliga bladen är 6-8 cm långa, och läderaktiga.

16. Gran

Dessa klassiska barrträd finns i en häpnadsväckande uppsättning alternativ från dvärgstorlekar till gigantisk granar. De är vackra trädgårdstillskott, särskilt någron av dvärgsorterna.

17. Blå järnek

Med vassa, spetsiga löv och ljusröda bär är denna typ av järnek ofta förknippad med julen. Se till att du har både “hon” och “han”-växter så att bären bildas.

18. Japansk järnek

19. Ädelgran

Intressanta barr och pråliga kottar är kännetecknet för många typer av granar. Gröna buskvarianter av gran bildar en matta och fungerar bra i många trädgårdar, medan upprättstående varianter utgör sensationella fokuspunkter.

20. Bergtall

Denna härdiga tallar fungerar vackert i trädgårdar, antingen planterade i grupp eller blandat med andra lövväxter. Färgerna sträcker sig från mörkgrönt till guld.

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar