Hel ryggbiff sous vide – Recept

4/5 baserat på 1 betyg

Hel ryggbiff sous vide är ett enkelt recept utan risk att misslyckas. Sous vide gör ryggbiffen supermör och saftig, fullpackad med smak! Sous vide tillagar ryggbiffen till din önskade temperatur med exakthet och jämnt! Det är det mest pålitliga sättet att få den perfekta biffen varje gång! Servera gärna hel ryggbiff sous vide med potatis och grönsaker för en komplett måltid.

Sous vide är en fransk matlagningsteknik för att tillaga ryggbiffen, där köttet vakuumförseglas i en påse och sedan tillagas under lång tid i vatten som har en jämn, exakt temperatur i ett varmt vattenbad. 

När du lagar en hel ryggbiff med traditionella metoder som stekpanna, ugnsbakning eller grillning så finns det en tillagningstid som ger den perfekta smaken.

Det finns massor med fördelar med att tillaga ryggbiff via sous vide!

Om man tillagar för länge eller för lite så kommer biffen att smaka torrt och segt. Sous vide eliminerar detta problem. Dessutom lagar den maten jämnt rätt igenom. Det är mitt favoritsätt att laga en hel ryggbiff.

Detta är anledningen till att sous vide ger resultat som inte kan uppnås med traditionella metoder.

Med andra tillagningssätt på hög värme så utvecklar du en ojämn temperatur i köttet. Själva mitten kan vara helt medium-rare, men biffen kommer att bli allt mer vällagad när du närmar dig utsidan på köttet.

Med en sous vide-biff tillagas ditt kött jämnt från kant till kant

Att laga ryggbiff sous vide är lite av en tvåstegsprocess.

Den första delen går ut på att försätta biffen i en plastpåse och tillaga den till önskad sluttemperatur med genom sous vide.

Den andra fasen är att lätt steka köttet för att utveckla färg, smak och strukturkontrast på dess yta, och för att hjälpa till att återge och mjuka upp fettet.

Temperaturen avgör köttets konsistens

Temperaturen på sous vide-badet under den inledande tillagningsfasen är det som avgör den slutliga tillagningen på din biff, alltså från rare till välstekt.

Temperaturen kan ha stor inverkan på saftigheten och konsistensen hos en ryggbiff. Saften som köttbiten släpper ifrån sig blir högre ju högre temperaturen är.

En ryggbiff tillagad med en högre temperatur kommer alltså bli mindre saftig, men det är inte nödvändigtvis en negativ sak.

Vi guidar givetvis till temperaturerna nedan i receptet!

Med detta sagt, nu till receptet!

Rare 54°C
Medium Rare 57°C
Medium 63°C
Medium-well 68°C
Välstekt 73°C
Temperaturen på vattnet beroende på hur vältillagad du vill ha din ryggbiff
Hel ryggbiff sous vide

Receptet – Så gör du:

Hel ryggbiff sous vide

4/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Hel ryggbiff sous vide är ett enkelt recept utan risk att misslyckas. Sous vide gör ryggbiffen supermör och saftig, fullpackad med smak! Sous vide tillagar ryggbiffen till din önskade temperatur med exakthet och jämnt! Det är det mest pålitliga sättet att få den perfekta biffen varje gång! Servera gärna hel ryggbiff sous vide med potatis och grönsaker för en komplett måltid.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 5 minuter
Portioner 2 portioner

Utrustning

 • rekommenderas: vakuumförpackare och vakuumpåsar
 • annars: förseglingsbar plastpåse (eller ziplock-påse) som tål temperaturerna
 • sous-vide-maskin / (eller sous vide-cirkulator och en stor gryta)

Ingredienser
 

 • 1 st hel ryggbiff (ca 500 g, ca 2,5 cm tjock)
 • 1/2 tsk grovsalt eller efter smak
 • 1/2 tsk svartpeppar eller efter smak
 • 1 msk olivolja
 • 2 st klyftor vitlök (pressade)
 • färska örter som timjan eller rosmarin, valfritt

Instruktioner

 • Förvärm sous vide-vattenbadet: Tillsätt vatten i sous vide-behållaren eller en stor gryta, ställ temperaturen på (57 ° C) för medium rare. Om du vill laga köttet mer eller mindre, se anteckningen precis under receptet för temperaturerna*. (Det är bäst att placera sous vide-behållaren på en skärbräda eller platta för att förhindra att den bränner ytan.)
 • Krydda ryggbiffen: Gnid biffen med 1/2 msk olja på alla sidor.
 • Krydda båda sidorna med salt, peppar, pressad vitlök och valfria örter.
 • Dags för sous vide: Lägg den kryddade ryggbiffen i en sous vide-påse eller en ziplockpåse.
 • Vakuumförpacka ryggbiffen om du har en vakuumpåse, och placera den långsamt i vattenbadet. Har du en vanlig förslutbar plastpåse, stäng den inte förrän hela påsen förutom biten där du stänger är i vatten, och stäng då påsen.
 • Lämna påsen i vattenbadet och se till att den är helt nedsänkt.
 • Låt köttet vara i vattnet i 1 timme för en 2,5 cm tjock ryggbiff. (Det tar 1,5 timmar för 4 cm och 2 timmar för 5 cm.)
 • Stek biffen: När timern går av, avlägsna påsen från vattenbadet och överför den till kylskåpet eller ett isbad. Låt svalna i cirka 10 minuter.
 • Ta bort biffen från påsen och torka av fukten med pappershanddukar. (Det är mycket viktigt att torka ytan helt , annars kommer det att störa stekningen i nästa steg.)
 • Krydda med mer salt och peppar om det behövs.
 • Ställ stekpannan på medelhög värme. Tillsätt olivolja. När den är varm lägger du till biffen och steker ca 1 minut per sida. (Du kan också snabbsteka biffen på grillen.)
 • Skiva tvärs över köttfibrernas riktning och servera exempelvis med potatis och grönsaker.

Anteckningar

Rare 54°C
Medium Rare 57°C
Medium 63°C
Medium-well 68°C
Välstekt 73°C
Temperaturen på vattnet beroende på hur vältillagad du vill ha din ryggbiff
Måltid Huvudrätt
Kök Franskt
Nyckelord hel ryggbiff sous vide

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar