Hamburgare sous vide – Recept

4.7/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på hamburgare sous vide!

Att tillaga hamburgare sous vide ger riktigt jämna och fina resultat, och därmed en perfekt saftig burgare varje gång. Efter att du lagat din hamburgare sous vide, bryn den i pannan eller på grillen för en fint krispig yta innan servering!

Varför göra en hamburgare sous vide? Det är ju så enkelt att göra i pannan eller på grillen. Svaret är att sous vide är en underbar tillagningsmetod vid större hamburgare på 150-210 g. Sous vide säkerställer nämligen att dina hamburgare blir perfekt tillagade och perfekt saftiga varje gång.

Precis som alla typer av kött som tillagas sous vide, så genomgår sous vide-hamburgaren en tillagningsprocess i två delar: först tillagas den i sous vide-badet, och sedan bryner vi den snabbt i en panna för perfekt krispig, stekyta.

Hamburgare sous vide är alltså bara värt det för större burgare på över 150 gram styck tycker jag. Tunnare hamburgare inte mycket nytta av sous vide-tillagning. Men oj vad goda lite rejälare burgare blir sous vide!

Om man har möjlighet så rekommenderar jag att man använder sig av en köksvåg för att se till att varje hamburgare är på 150-210 gram inför sous vide-tillagning för allra bästa resultat.

Jag siktar på att forma hamburgare som bara är lite bredare än bredden på mina bröd, då hamburgarna krymper lite när de tillagas.

Vakuumförsegling av sous vide-burgare

Till skillnad från många andra recept så rekommenderar jag faktiskt inte en vakuumförseglande maskin för hamburgare sous vide, utan en annan teknik som jag nu ska berätta om.

Burgarna riskerar att bli för kompakta och tunga på grund av komprimeringen som en vakuumförseglande maskin ger. Det fungerar med vakuumförseglingsmaskin, men det jag berättar i följande stycke tycker jag blir bättre.

Hur ska man då försegla sin sous vide-påse? Det bästa tillvägagångssättet är  vattenförskjutningsmetoden, vilket är ett genialiskt litet trick. I grund och botten handlar det om att du placerar dina burgare i en plastpåse som går att försluta på ena sidan via en zipper-funktion.

Du försluter hela påsen, förutom ena kanten på förseglingen. Sedan doppar du ner påsen i sous vide-badet, och trycker ut luften medan du håller det öppna hörnet borta från vattnet länge som möjligt. När påsen nästan är helt nedsänkt, stänger du den sista biten på påsen precis innan den sjunker nedanför vattennivån. Detta ger en nästan perfekt vakuumförpackad påse, men med väldigt lite kompression.

Efter sous vide-badet

Till skillnad från andra kött som tillagas sous vide, är det bäst att låta hamburgarna svalna till rumstemperatur innan man bryner på dem i stekpannan.

Jag tycker att för bästa resultat är det en bra idé att ta ur burgaren ur påsen efter att den kommit ur vattenbadet och sedan lägga den på en tallrik täckt med några lager hushållspapper för att få bort överflödig fukt. När hamburgaren har svalnat till rumstemperatur kommer den också att ha en relativt torr yta, vilket möjliggör mycket effektivare brynande.

Temperaturer och tider

För hamburgare sous vide.

Tillagning  Sous vide-temperatur Tidsintervall 
Blodig 46°C – 51°C 40 minuter till 2,5 timme 
Halvblodig 51°C – 54°C 40 minuter till 2,5 timme 
Medium  54°C – 58°C  40 minuter till 4 timmar
Medium-rare 59°C – 62°C 40 minuter till 4 timmar 
Vällagad 63°C – 68°C 40 minuter till 3,5 timme 
Hamburgare sous vide

Receptet - Så gör du:

Hamburgare sous vide

4.7/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Att tillaga hamburgare sous vide ger riktigt jämna och fina resultat, och därmed en perfekt saftig burgare varje gång. Efter att du lagat din hamburgare sous vide, bryn den i pannan eller på grillen för en fint krispig yta innan servering!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 10 minuter
Portioner 8 burgare

Ingredienser
 

 • 1,2 kg färs
 • salt och nymalen svartpeppar
 • 2 msk rapsolja till att bryna burgarna i stekpannan
 • 4 st mjuka hamburgerbröd, lätt rostade
 • pålägg, efter önskemål

Instruktioner

 • Förvärm ditt sous vide-bad till önskad tillagning enligt tabellen ovan.
 • Dela köttet i lika stora delar (ca 150 g vardera) och forma var och en försiktigt till burgare som är något bredare än dina hamburgerbröd. Krydda rikligt med salt och peppar.
 • Placera hamburgarna i individuella förseglingsbara plastpåsar (kallade ziplock-påsar).
 • Avlägsna luften ur påsarna genom att stänga påsarna och lämna den sista centimetern av toppen oförseglad. Sänk långsamt ner i det förvärmda vattenbadet, förslut påsen helt precis innan den helt sänkts helt ned.
 • Tillaga enligt tiden i tabellen ovan.
 • När hamburgarna är klara i sous vide-badet, ta ut hamburgararna från påsarna och lägg dem på en tallrik med hushållspapper. Torka försiktigt på båda sidor och krydda ytterligare med salt och peppar enligt tycke.
 • Låt hamburgarna vila i rumstemperatur i 10 minuter för att torka utsidan och göra det enklare att bryna dem.
 • Ha resten av din måltid, alltså dina hamburgerbröd, tillbehör och kryddor redo för burgare som är klara inom några minuter.
 • Värm olja i en stor stekpanna av gjutjärn eller rostfritt stål på hög värme tills den är lätt rykande. Tillsätt hamburgarna och stek tills de precis fått färg, cirka 1 minut.
 • Vänd hamburgaren och lägg eventuellt en skiva ost på den övre ytan (om du vill).
 • När båda sidor är brynta, överför hamburgarna till sina bröd, och toppa med tillbehör efter önskemål. Servera omedelbart.
 • Njut av dina hamburgare sous vide!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Hamburgare sous vide

1 kommentar

 1. 4 stars
  Tänker på att inte vacca.
  Jag förstår din tanke, och jag löser detta med att avbryta i rätt ögonblick, för att undvika “kompression”.
  Samma sak när jag fryser bakverk, och annat ömtåligt, så blir de fortsatt porösa. 🙂

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar