Nötrulle sous vide – Recept

4.5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på nötrulle sous vide!

Denna metod för att laga nötrulle sous vide ger dig den saftigaste och möraste steken som är rosa från kant till kant! Den är perfekt för alla typer av måltider!

Sous vide går hand i hand med nötrulle för mig. Nötrulle är en mer budgetvänlig köttbit som är mycket magert, och vanligtvis är det rätt segt. Trots detta så är det faktiskt fullt möjligt att göra en nötrulle riktigt mör, saftig och fin via sous vide.

Sous vide är kanske inte den snabbaste matlagningsmetoden, men den har klara fördelar för nötrulle och andra typer av kött. Eftersom köttet tillagas under lägre temperaturer under så lång tid, så hinner segheten brytas ner och proteinerna separerar, så att köttet blir supermört.

Faktum är att den här metoden på nötrulle sous vide tar cirka 18 timmar, så perfekt för helger eller för någon annan dag när du har lite extra tid hemma. Jag brukar gå upp riktigt den dag jag gör detta recept. Detta ger en medium rare nötrulle, rosa i köttet. Detta tycker jag faktiskt är det enda riktigt bra sättet att göra nötrulle sous vide på som jag har testat.

Det är faktiskt helt säkert att låta din sous vide-tillagning vara igång så länge, bara man följer instruktionerna som följer med utrustningen. Att se till att temperaturen inte är under 55 grader Celsius, säkerställer att köttet blir väl tillagat.

Som med alla andra sous vide-recept på kött, så saknar köttet en stekyta efter sitt sous vide-bad. Detta vill man ju gärna ha med nötrulle, och därför så steker jag den snabbt i en het panna i olivolja på spisen i 15-sekundersintervaller. Detta bryner utsidan av nötrullen, utan att tillaga insidan något extra.

Servera gärna din nötrulle sous vide som du skulle servera rostbiff på smörgåsar, som del av biff stroganoff, en asiatisk wok, eller varför inte med potatis och en härlig sås?

Om du vill frysa in nötrullen, låt den svalna helt och skär sedan i 5-10 cm tjocka bitar. Detta kommer att göra det lättare att frysa och tina, så att nötrullen kan ätas i mindre portioner.

Nötrulle sous vide

Receptet – Så gör du:

Nötrulle sous vide

4.5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna metod för att laga nötrulle sous vide ger dig den saftigaste och möraste steken som är rosa från kant till kant! Den är perfekt för alla typer av måltider!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 18 timmar
Totalt 18 timmar 10 minuter
Portioner 1 nötrulle

Ingredienser
 

 • 1,2 kg (ungefär) nötrulle
 • salt
 • nymalen svartpeppar
 • vitlökspulver
 • lökpulver
 • 2 msk vegetabilisk olja för stekning

Instruktioner

 • Fyll en stor behållare med vatten som passar din sous vide-utrustning. Ställ in temperaturen 55 grader Celsius, vilket ger en nötrulle som är medium rare. Låt vattnet värmas upp innan du lägger ner nötrullen.
 • Krydda generöst alla sidor av din stek med salt, peppar, vitlökspulver och lökpulver.
 • Vakuumförsegla din nötrulle på valfritt sätt och tillsätt den till sous vide-badet. Tillaga i 18-24 timmar, tillsätt vatten under tillagningen om det behövs.
 • Efter att sous-vide-tillagningen är klar, ta ut nötrullen ur den förseglade påsen och torka köttet torrt med en pappershandduk. Se till att det är ordentligt torrt eftersom vatten kommer att förstöra stekytan i nästa steg.
 • Förvärm en stekpanna med olja till hög värme.
 • När pannan är varm, lägg till nötrullen i pannan. Bryn varje sida i endast 15 sekunder vardera. Du kan steka om varje sida till önskad brynning så länge du inte låter sidan stekas i mer än ca 15-20 sekunder varje gång, så att insidan inte blir genomstekt.
 • När din nötrulle klar kan du servera direkt eftersom den inte behöver vila! Skiva nötrullen tunt mot köttfibrerna och servera gärna varm med önskade tillbehör.
 • Förvara nötrullen i en lufttät behållare i kylen i 3-4 dagar.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Nötrulle sous vide

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar