Sparris sous vide – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sparris sous vide!

Sparris och sous vide-matlagning skulle jag säga är en perfekt kombination! På mindre än tio minuter har du krispig, mör och söt sparris. Aldrig överkokt. Alltid perfekt tillagad sparris.

Sparris sous vide

Att laga sparris sous vide låser in och lyfter fram smaker som normalt sett går förlorade när sparrisen kokas i vatten. Sparris sous vide möjliggör också exakt tillagning och den något lägre temperaturen förhindrar att cellerna i grönsakerna bryts ner för mycket, vilket håller sparrisen härligt knaprig.

Sparrisen i dagens recept på sparris sous vide blir mör när den tillagas sous vide, men är också intensivt smakrik. Den inneboende sötman i denna grönsak kommer direkt fram.

Om jag måste välja, så är nog sparris en av mina favoritgrönsaker på våren och försommaren. Och det är inte riktigt svårt att laga, men väldigt lätt att överkoka! Med sous vide får man ett mer perfekt resultat varje gång!

Tips för bästa resultat

För att klippa sparrisen, leta efter punkten där sparrisen övergår från vit till grön. Det är här du vill klippa. Det enklaste sättet att göra detta är att rada upp sparrisskotten i rad och skära av ändarna på en gång.

För att hålla påsen tyngd i vattenbadet, lägg till ett par skedar, gafflar, eller smörknivar i påsen innan den försluts. Sparris har ibland en tendens att flyta upp mot ytan. Eller så kan du använda sous vide vikter.

Salta inte din sparris i sous vide-påsen. Vänta tills den är kokt. Detta hjälper sparrisen att behålla sin ljusa, gröna färg.

Sparris sous vide

Receptet – Så gör du:

Sparris sous vide

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Sparris och sous vide-matlagning skulle jag säga är en perfekt kombination! På mindre än tio minuter har du krispig, mör och söt sparris. Aldrig överkokt. Alltid perfekt tillagad sparris.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

 • 1 st knippe sparris
 • ½ tsk svartpeppar
 • 2 msk olivolja eller osaltat smör
 • testa gärna: en skvätt citronsaft
 • nypa salt (som garnering efter att sous vide-tillagningen är färdig)

Instruktioner

 • Förvärm sous vide-badet till 75°C.
 • Skala sparrisen och klipp av de träiga ändarna.
 • Överför till en vakuumpåse med en nypa salt och en skvätt olivolja och försegla.
 • Tillaga i 10–15 minuter beroende på tjockleken på spjuten. Du kan testa om sparrisen är färdig genom att försiktigt klämma ihop nedre delen på ett sparrisskott – den ska böjas lite men ändå kännas fast.
 • Ta ut ur påsen. Nu är din sparris sous vide klar!
 • Toppa med lite salt som garnering för smakens skull.
 • Njut av din sparris sous vide!
Måltid Huvudrätt, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Sparris sous vide

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar