Lax sous vide – Recept

5/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på lax sous vide!

Sous vide har förändrat sättet jag ser på att tillaga lax, det blir så himla bra sous vide. Denna tillagningsmetod låter dig göra perfekt fuktig och flagnande lax, varje gång. Dags att ta farväl av torrlaxens dagar och hej till saftig fisk tillagad precis som du vill ha den!

Lax sous vide

I det här receptet går vi igenom allt du behöver veta för att göra ditt livs bästa lax sous vide. Sous vide är en matlagningsmetod där man kan förvänta sig väldigt exakta resultat. Detta ger i sin tur att laxen kan bli väldigt fint tillagad om man följer ett recept på lax sous vide!

Det första man ska tänka på är laxen i sig. Att köpa lax som är vildfångad och hållbart framställd smakar bättre och är bättre för planeten.

En viktig del av sous vide-processen är att lägga ingredienser i en lufttät påse eller behållare. De två vanligaste teknikerna för att förpacka dina ingredienser är vakuumförsegling och att använda vattenstängningsmetoden.

Vattenstängningsmetoden är en teknik där du först lägger din mat och marinader i en sous vide-påse, sänker påsen i en behållare med vatten och låter trycket tvinga ut all luft ur påsen, innan man stänger den och sänker ned den i vattnet.

Lax sous vide. Det är lätt att få en lyxig känsla med lax sous vide!
Det är lätt att få en lyxig känsla med lax sous vide!

Fryst lax sous vide

Kan man använda fryst lax? Absolut! Att laga fryst mat sous vide är ett extremt bekvämt, säkert sätt att tillaga fisk och kött. Ta bara maten direkt från frysen, packa om den (om du inte vet att påsen är sous vide säker) och låt sous vide göra sin magi.

Om du börjar med fryst lax, tänk på att justera tillagningstiden. Lägg till ytterligare 30 minuter när du tillagar fryst lax sous vide, alltså en timme och 15 minuter totalt.

Lax sous vide – temperaturer

Min favorit är att tillaga lax sous vide på 52°C i 45 minuter, men det finns olika alternativ som presenteras nedan!

Klarhet Sous vide temperatur
Mjuk, smörig, saftig 46°C
Lät flagnande, mjuk, saftig 52°C
Fast, flagnande, saftig 55°C

Lax sous vide – tillagningstid

Vår favorit
45 minuter (experimentera med 30 minuter – 1,5 timme)

Bryna laxen efter sous vide: för en finare yta

En häftig sak med att laga lax sous vide är att stekning inte krävs. Du kan bokstavligen överföra laxen från sous vide badet till tallriken om du vill. Dock kommer fisken ur påsen inte ha någon stekyta.

Om du vill ha en stekyta på din lax måste du:

1. Klappa fisken helt torr med hushållspapper efter sous vide badet
2. Krydda rikligt med salt och peppar, eller andra valfria kryddor
3. Värm pannan riktigt varm och bryn laxen i bara 1-2 minuter.

Lax sous vide

Receptet – Så gör du:

Lax sous vide

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Sous vide har förändrat sättet jag ser på att tillaga lax, det blir så himla bra sous vide. Denna tillagningsmetod låter dig göra perfekt fuktig och flagnande lax, varje gång. Dags att ta farväl av torrlaxens dagar och hej till saftig fisk tillagad precis som du vill ha den!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 45 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

  • 450 g färsk eller fryst lax
  • salt och peppar (eller annan krydda) efter smak

Instruktioner

Förberedelse

  • Ställ in sous vide-maskinen på 52°C
  • Krydda laxen med salt och peppar (eller andra valfria kryddor) efter smak. Lägg laxen i en sous vide-påse och avlägsna luften. Släpp ner sous vide-påsen med laxen i badet i 45 minuter, eller 1 timme och 15 minuter om laxen var fryst.

Efterarbete

  • Ta ut påsen från sous vide-badet. Ta försiktigt upp laxen ur påsen, klappa den torr med hushållspapper och smaksätt lätt igen med krydda. Servera direkt eller följ nästa steg för lite stekyta.
  • Värm medelstor stekpanna på hög nivå och tillsätt olja. Bryn fisken med skinnsidan nedåt i 1 minut, vänd laxen och stek i 30 sekunder, upp till 1 minut, med fisksidan nedåt. Ta ut ur pannan, servera och njut!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Lax sous vide

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar