Entrecote sous vide – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på entrecote sous vide!

Det finns verkligen inget som att ta en tugga av en perfekt tillagad entrecote sous vide. Köttet är mört, saftigt, och fullt av smak. Det är en speciell smak, och ofta lagas entrecote för ett speciellt tillfälle. Sous vide är tekniken som så gott som garanterar perfekt entrecote varje gång.

Med sous vide blir hela entrecoten jämnt tillagad. Utsidan har en skorpa på sig och den skärs lätt igenom med en kniv och avslöjar den perfekt tillagade insidan.Smaken är perfekt och konsistensen smälter i munnen. Det är kort sagt ljuvligt gott kött!

Tid och temperatur

När entrecote tillagas exempelvis på grillen under en längre tid kommer, så kommer den att förlora vätska och därmed vikt. Sous vide-tekniken kommer att förhindra detta och tillåta all smakrik saft att stanna i entrecoten.

Den perfekta temperaturen för medium-rare entrecote snus vide är enligt mig 54,5°C. Du kan gå upp eller ner en grad eller två beroende på vad du föredrar (blodigare eller mer vältillagad entrecote).

En 2,5 cm tjock entrecote bör tillagas i sous vide mellan 1 timme och 3 timmar för medium-rare. Detta ger ett stort tidsfönstret som tillåter dig göra andra saker under tiden. Din entrecote kommer att bli perfekt när du tar ut den inom det intervallet. Tänk på att tillagning av entrecoten längre än tre timmar kommer att börja bryta ner fibrerna och göra att den blir mer mosig, vilket jag inte rekommenderar.

Tillagning Temperatur Tid
Rare (blodig) 52°C 1 till 3 timmar
Medium rare (populärast) 54,5°C 1 till 3 timmar
Medium 60°C 1 till 3 timmar
Vällagad 71°C 1 till 3 timmar
Tid och temperaturer för tillagning av entrecote sous vide

Efterarbete

Efter sous vide-badet är entrecoten helt färdiglagad inuti, men den saknar lite härlig stekyta! Glöm därför inte att steka entrecoten i 30 sekunder till 45 sekunder på båda sidorna, eller tills de är gyllenbruna. Du vill inte låta den stekas längre än så, annars börjar vi höja den inre temperaturen på entrecoten. 

Värm en tjock gjutjärnspanna tills den är väldigt varm, ringla sedan i tillräckligt med rapsolja för att täcka botten av pannan, och stek sedan entrecoten i 30 sekunder upp till 45 sekunder på varje sida.

Entrecote sous vide

Receptet – Så gör du:

Entrecote sous vide

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Det finns verkligen inget som att ta en tugga av en perfekt tillagad entrecote sous vide. Sous vide är tekniken som så gott som garanterar perfekt entrecote varje gång.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 15 minuter
Portioner 1 entrecote

Ingredienser
 

 • 1 st entrecote
 • salt och färskmalen svartpeppar
 • 2 st färska timjankvistar
 • lite rapsolja till efterstekningen

Instruktioner

 • Fyll ditt sous vide-bad vatten och sätt temperaturen på 54,5°C för medium-rare, eller till din övriga önskade sluttemperatur enligt tabellen i artikeln ovan.
 • Krydda entrecoten rikligt på alla sidor med salt och nymalen peppar.
 • Lägg en timjankvist på varje sida av entrecoten och lägg den sedan i en sous vide-påse.
 • Vakuumförslut påsen med antingen en vakuumförseglare, eller om du använder en blixtlåspåse; försegla den genom att ta bort så mycket luft som möjligt, använd sedan vattenförträngningsmetoden genom att placera påsen i vattnet (håll alltid öppningen ovanför vattenytan), för att trycka ut resten av luften innan du försluter den.
 • Håll sous vide-påsen nedsänkt i vattnet och tillaga i mellan 1 och 3 timmar.
 • Ta ut påsen från vattenbadet och låt steken vila i påsen i 10 till 15 minuter i rumstemperatur.
 • Skär upp påsen och lägg entrecoten på en hushållspappersklädd tallrik och klappa så torr som möjligt (behåll juicerna för en snabb skysås om du vill, det blir riktigt gott).
 • Värm en gjutjärnspanna på hög värme tills det precis börjar ryka. Ringla tillräckligt med rapsolja för att täcka botten av pannan och låt det värmas upp i några sekunder.
 • Lägg entrecoten i stekpannan och stek i cirka 30 till 45 sekunder på varje sida tills den är gyllenbrun. Om du går längre än 1 minut på varje sida kommer entrecoten att tillagas mer än önskat.
 • Nu är entrecoten klar, och den kan genast skivas upp och serveras. Njut av din entrecote sous vide!
Måltid Huvudrätt
Kök Franskt, Svenskt
Nyckelord Entrecote sous vide

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar