Kyckling sous vide – Recept

4.7/5 baserat på 3 betyg

Kyckling sous vide tar kyckling till en ny nivå. Att laga kycklingen sous vide låter dig laga perfekt saftiga och mör kyckling med lika bra resultat varje gång. Säg hej till saftig och god kyckling, och adjö till dagarna med torr kyckling!

  • Receptet vi går igenom i artikeln är ett grundrecept som funkar bra, men du kan göra hur du vill ha det med avseende på kryddor och marinader. Marinaden går ner i sous vide-påsen!
Om du vill marinera kycklingen så går marinaden ner i vakuumpåsen! Kyckling sous vide är bäst på kyckling utan skinn!
Om du vill marinera kycklingen så går marinaden ner i vakuumpåsen! Kyckling sous vide är bäst på kyckling utan skinn!

Ben i eller benfritt?

Det första steget är att avgöra om du ska sous videa kyckling med ben eller benfri kyckling.

Oavsett vad ditt val blir i denna fråga kommer sous vide att resultera i mört, saftigt kött. Dessutom kan båda användas för de flesta sous vide-recept.

Med det sagt så föredrar vi sous vide benfritt kycklingbröst utan skinn. Detta snitt är magrare och mer mångsidigt, och är lika saftigt tack vare sous vide.

Vakuumförpackad kyckling redo för sous vide!
Vakuumförpackad kyckling redo för sous vide!
BitTidBästa tid
Benfria kycklingbröst1 till 3 timmar1 1/2 timme
Kycklingbröst med ben2 till 4 timmar3 timmar
Tillagningstider på kycklingbröst sous vide, beroende på om den innehåller ben eller inte

Viktigt att tänka på

En viktig del av att laga sous vide är att lägga ingredienserna i en lufttät påse eller behållare. De två vanligaste teknikerna för att förpacka dina ingredienser är (1) vakuumförsegling, eller (2) att använda vattenstängningsmetoden.

Vakuumförpackning. En vakuumförseglare tar bort all luft och förseglar innehållet i en påse genom ett vakuum. Denna process säkerställer att kyckling och andra kött är lufttätt och ordentligt förseglat.

Att påsen är fri från luft förhindrar även att påsen flyter, vilket annars skulle resultera i ojämn tillagning.

Vad jag kallar “vattenstängningsmetoden” är en teknik där du först lägger din mat och i en sous vide-påse. Sänk sedan ner påsen i en behållare med vatten och låt trycket tvinga ut all luft ur påsen. När all luft är ute, dra upp toppen och du är redo!

Båda metoderna fungerar för kycklingbröst. Observera att om du lägger till en marinad i påsen, se till att din vakuumförseglare kan försegla vätskor. Om inte, använd förskjutningsmetoden.

Tid och temperatur

Tids- och temperaturguiden nedan är resultatet av omfattande tester, och hjälper vid sous vide av kyckling.

Sous Vide kycklingbröst temperatur

KlarhetRekommenderad temperaturBästa temperatur
Mjuk och mör60 – 65 °C60°C
Mör och fibrig65,5C – 70,5 °C65,5°C
Fast och saftig71 – 75 °C74°C

Tid för kycklingbröst sous vide

Vår personliga favorit är att laga kycklingbröst vid 60C/140F i 1 1/2 timme. Att tillaga köttet under denna tid resulterar i en mör, saftig fågel som Thomas Keller skulle vara stolt över. Dessutom, tillagning av dem vid en temperatur på 140F säkerställer att kycklingen är helt tillagad med fantastisk konsistens.

Fryst eller tinad kyckling?

Kan man använda fryst kyckling för sous vide? Det snabba svaret är, absolut! Det enda du behöver justera är tillagningstiden.

Om du lagar fryst kycklingbröst sous vide rekommenderar vi att du lägger till ytterligare en timme till tillagningstiden, alltså 2,5 timme totalt i sous-vide-badet för ett fryst kycklingbröst.

Att laga fryst mat sous vide är ett extremt bekvämt, säkert sätt att förbereda ditt protein. Ta bara maten direkt från kylen, packa om den (om du inte vet att påsen är sous vide säker) och låt sous viden göra sin magi.

Nu till receptet!

kyckling sous vide

Receptet – Så gör du:

Kyckling sous vide

4.7/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Kyckling sous vide tar kyckling till en ny nivå. Att laga kycklingen sous vide låter dig laga perfekt saftiga och mör kyckling med lika bra resultat varje gång. Säg hej till saftig och god kyckling, och adjö till dagarna med torr kyckling!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme 30 minuter
Totalt 1 timme 40 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 4 st benfria kycklingbröst utan skinn
  • 2 st kvistar färsk timjan
  • salta och peppra (eller krydda) efter smak

Instruktioner

Del ett: Sous vide

  • Ställ in din sous vide på 60°C (eller enligt vår tabell i guiden ovan).
  • Krydda dina kycklingbröst lätt med salt eller valfri krydda och marinad.
  • Lägg kycklingen i en sous vide-påse med timjan och få bort luften genom en vakuumförseglare, eller att du skjuter ner påsen i vattnet och återsluter när bara biten där bara påsen återsluts är över ytan. Låt hela påsen vara helt i vattnet i en och en halv timme.

Del två: Ge stekyta och färg

  • Ta bort påsen från badet. Ta upp kycklingen ur påsen, torka av tills den är torr med hushållspapper, och smaka av med salt och peppar (eller annan krydda).
  • Hetta upp en stekpanna på hög värme och tillsätt olja. Bryn kycklingbrösten i 60 sekunder på varje sida, eller tills de fått färg. Ta bort från pannan och lägg på en tallrik för att vila i 5 minuter.
  • När kycklingen fått vila, servera och njut!
Måltid Huvudrätt
Kök Franskt, Svenskt
Nyckelord kyckling sous vide

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar