Älgstek sous vide – Recept

4.8/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på älgstek sous vide!

Få din älgstek perfekt tillagad med älgstek sous vide! Sous vide ser till att din älgstek blir jämnt tillagad från sida till sida, vilket ger en riktigt fin mörhet och saftighet.

Älgstek är en friskt kött från naturen som går rätt snabbt att göra sous vide jämfört med andra sous vide-recept. Då det är en riktigt fin och mör köttbit i grunden, vilket gör att älgstek sous vide faktiskt går rätt snabbt, vi bara tillaga älgsteken sous vide i 2,5 timme. Är älgsteken fryst så lägger jag på 30 minuter på tillagningstiden.

Jag tillagar min älgstek på 58°C vilket motsvarar medium rare, lätt rosa men inte råblodig. Kryddningen jag använder är klassisk och jag tycker den verkligen framhäver älgstekens friska smak.

Servera gärna med mos och en härlig sallad, eller annat valfritt tillbehör för en riktigt god måltid med denna älgstek sous vide!

Älgstek sous vide

Receptet – Så gör du:

Älgstek sous vide

4.8/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på älgstek sous vide! Få din älgstek perfekt tillagad med älgstek sous vide! Sous vide ser till att din älgstek blir jämnt tillagad från sida till sida, vilket ger en riktigt fin mörhet och saftighet.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 2 timmar 20 minuter
Totalt 2 timmar 30 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 1 kg älgstek (ungefärlig vikt)
 • 1 kvist färsk rosmarin
 • salt
 • peppar
 • 1 st skivad vitlöksklyfta
 • 1 msk smör till bryningen

Instruktioner

 • Ställ in sous vide-bad på 58°C, detta ger en älgstek som är härligt rosa. Låt sous vide-badet värmas upp medan du förbereder din älgstek.
 • Avlägnsa överliggande vita bitar på älgsteken om du vill (det som på engelska kallas silverskin).
 • Strö salt och peppar över älgsteken och massera in, och lägg sedan älgsteken i din sous vide-påse, men vakuumförsegla den inte än. Om du gör flera älgstekar, se till att använda olika påsar för att säkerställa att ingen av stekarna överlappar varandra.
 • Lägg en rosmarinkvist och skivad vitlöksklyfta i sous vide-påsen. Om jag lägger en 1 kg älgstek i påsen, då tar jag en medelstor vitlöksklyfta och tillsätter en halv kvist rosmarin.
 • Vakuumförsegla på valfritt sätt.
 • Tillaga i ditt sous vide-bad i 2,5 timme (lägg till 30 minuter om älgsteken är fryst). Om man tittar till köttet efter första timmen eller så, så kommer man att märka att älgsteken fortfarande är rödrosa. Det är normalt, för älgsteken får absolut mest färg i nästa steg, efter sous vide-badet.
 • Ta ut köttet ur påsen och torka noga av älgsteken med hushållspapper. Se till att den är ordentligt torr så att vi kan bryna på den och få bra stekyta i nästa steg.
 • Nästa steg kommer att gå snabbt, så se till att du har dina älgbiffar redo, samt ett par smörklickar och en skärbräda som de kan vila på efter att de är stekta.
 • Värm en gjutjärnspanna het på spisen på hög värme. Poängen är att få pannan så varm som möjligt så att du får en riktigt bra stekyta på älgsteken.
 • Tillsätt lite olivolja i pannan för att förhindra att älgsteken fastnar. Lägg till älgsteken i pannan, tillsammans med rosmarinkvisten från sous vide-påsen, vitlök och en klick smör på toppen av varje älgstek. Stek älgsteken på ena sidan i 2 minuter, vänd och stek på andra sidan i 1 minut.
 • Flytta över de stekta älgstekarna till skärbräda och täck över med folie i 5 minuter.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Älgstek sous vide

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar