Älgstek i ugn (låg temperatur) – Recept

4.5/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på älgstek i ugn, tillagad med låg temperatur!

Älgsteken i ugn, en älskad delikatess, har länge varit en favorit på matbordet och en skatt i den nordiska matlagningstraditionen. Detta kött, som har en oemotståndlig förmåga att smälta i munnen, är ett mästerverk av smaker och konsistens som fångar hjärtat hos finsmakare världen över.

Att tillaga Älgsteken i ugn vid låg temperatur är en kulinarisk teknik som kallas för “långsam tillagning” eller “low and slow.” Det finns flera fördelar med att tillaga köttet vid låg temperatur:

 1. Bevarar saftigheten: Långsam tillagning vid låg temperatur hjälper till att bevara köttets naturliga saftighet. Genom att tillaga älgsteken långsamt bryts köttets bindväv och kollagen ner gradvis, vilket gör köttet mört och saftigt. Detta resulterar i en rikare och smakrikare upplevelse när du äter steken.
 2. Jämnare tillagning: Tillagning vid låg temperatur ger en jämnare uppvärmning av hela älgsteken. Detta förhindrar att ytan blir överkokt medan köttets kärna förblir mört och saftigt. Genom att tillaga köttet långsamt vid låg temperatur minskar risken för överkokning och ger ett mer konsekvent resultat.
 3. Smältande konsistens: Långsam tillagning vid låg temperatur bryter ner kollagenet i köttet, vilket omvandlas till gelatin. Detta ger köttet en otroligt smältande konsistens som smälter i munnen vid varje tugga.
 4. Minskar krympning: Vid långsam tillagning vid låg temperatur minskar risken för krympning av köttet. Genom att tillaga älgsteken skonsamt behåller den sin ursprungliga form och storlek bättre.
 5. Minskad risk för överkokning: Vid högre temperaturer är det lättare att överkoka köttet, vilket kan göra det torrt och segt. Långsam tillagning vid låg temperatur minskar risken för överkokning och ger dig mer kontroll över slutresultatet.

Du kan enkelt justera storleken på steken och använda samma kryddmängder för att få en läckert smakrik stek oavsett dess storlek. Servera den som den är för att verkligen uppskatta den naturliga smaken av älgköttet eller para den med enkla tillbehör som potatis eller rotfrukter för en fulländad måltid.

Sammanfattningsvis ger tillagning av älgstek i ugn vid låg temperatur en möjlighet att uppnå en perfekt balans mellan saftighet och mört kött samtidigt som det ger en intensiv smakupplevelse. Det är en teknik som verkligen låter den naturliga smaken av älgköttet komma fram och ger en äkta kulinarisk njutning för dina smaklökar.

Receptet hittas nedan. Smaklig måltid!

Älgstek i ugn (låg temperatur)

Receptet – Så gör du:

Älgstek i ugn (låg temperatur)

4.5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Älgstek i ugn är en festmåltid, kryddad till perfektion för att locka fram de rika smakerna av älgkött!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 4 timmar
Totalt 4 timmar 10 minuter
Portioner 1 stek

Ingredienser
 

 • 1,5 kg älgstek
 • 2 msk smör
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1 tsk torkad rosmarin
 • 1 tsk lökpulver
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1/2 tsk paprikapulver
 • 1/2 tsk malen koriander

Instruktioner

 • Ta ut älgsteken ur kylskåpet och låt den nå rumstemperatur. Sätt ugnen på 100°C (ugnens temperatur vid låg värme).
 • Blanda alla kryddor (salt, svartpeppar, timjan, rosmarin, lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver och koriander) i en skål.
 • Gnid in kryddblandningen över hela ytan på älgsteken, se till att täcka den jämnt.
 • Värm upp en ugnssäker stekpanna eller gryta med smöret, och bryn älgsteken på alla sidor tills den får en fin färg.
 • Placera älgsteken i en ugnssäker form eller stekpanna som är tillräckligt stor för att rymma steken utan att den är trång. Detta gör att värmen kan cirkulera runt steken jämnt och tillåter en jämn tillagning. Placera älgsteken i ugnen.
 • Tillaga älgsteken i ugnen i ca 4-5 timmar tills den är mört och saftigt. Använd en köttermometer för att kontrollera att innertemperaturen når 60-65°C för medium-rare, eller upp till 70°C för medium.
 • När steken är klar, ta ut den ur ugnen och låt den vila i 15-20 minuter innan du skär den i tunna skivor.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Älgstek i ugn (låg temperatur)

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar