Världens godaste älggryta – Recept

4.7/5 baserat på 48 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på världens godaste älggryta!

Gör något riktigt gott med ditt viltkött med detta recept på världens godaste älggryta. Servera gärna med kokt potatis, och gärna syltlök.

Som namnet på denna gryta antyder så tycker jag den är världens godaste älggryta. Den är härligt mustig och tar verkligen vara på älgköttets finaste smaker.

Servera gärna med lite rotfrukter i ugnen eller gå efter det klassiska tillbehöret kokt potatis, så kan det inte bli annat än riktigt gott!

Kort sagt så älskar jag detta recept på världens (enligt mig) godaste älggryta och tycker den är riktigt god. Testa gärna receptet nedan! Mängderna och måtten är för fyra personer, men det går bra att anpassa efter mängden man vill göra. Ha det så trevligt önskar jag!

Världens godaste älggryta

Receptet – Så gör du:

Världens godaste älggryta

4.7/5 baserat på 48 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Gör något riktigt gott med ditt viltkött med detta recept på världens godaste älggryta. Servera gärna med kokt potatis, och gärna syltlök.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 30 minuter
Totalt 1 timme 45 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 900 g älgkött
  • 250 g champinjoner
  • 2 st gula lökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk köttfond eller 2 st köttbuljongtärningar
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk kinesisk soja
  • 5 st enbär
  • 24 st hela kryddpepparkorn
  • 3 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 8 st hela kryddnejlikor
  • 3 dl matgrädde eller vispgrädde
  • 7 dl vatten
  • svartpeppar efter smak
  • salt efter smak

Instruktioner

  • Skär älgköttet i grytbitar och stek dem i valfritt fett i en stekpanna.
  • Finhacka och stek nu löken och vitlöken så det blir genomskinligt.
  • I en stor gryta, koka upp vattnet, med vinet och kinesisk soja. Tillsätt fonden/buljongetärningarna.
  • Tillsätt grytbitarna, löken, vitlöken och kryddorna till grytan. Låt småputtra under lock 1 timme till 1,5 timme. Kontrollera köttet efter 1 timme för att se hur pass färdigt det är.
  • Skär champinjonerna i fyra klyftor, och tillsätt tillsammans med grädden ner i grytan. Låt puttra i ytterligare 15 minuter.
  • Njut av världens godaste älggryta tillsammans med tillbehör såsom kokt potatis, rostade rotfrukter, gelé och kokta sockerärtor!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Världens godaste älggryta

8 Kommentarer

  1. 5 stars
    Hade inte några super höga förväntningar innan jag prövade det här receptet. Wow säger jag bara helt galet gott!

  2. 5 stars
    Lite omständigt men bra resultat mycket gott Är gammal Älg jägare jagat i 68 år mest i Norrland ätit massor med Älg grytor men du får bra betyg

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar