Go Back
+ servings
Världens godaste älggryta

Receptet - Så gör du:

Världens godaste älggryta

4.8/5 baserat på 51 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Gör något riktigt gott med ditt viltkött med detta recept på världens godaste älggryta. Servera gärna med kokt potatis, och gärna syltlök.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 30 minuter
Totalt 1 timme 45 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 900 g älgkött
  • 250 g champinjoner
  • 2 st gula lökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk köttfond eller 2 st köttbuljongtärningar
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk kinesisk soja
  • 5 st enbär
  • 24 st hela kryddpepparkorn
  • 3 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 8 st hela kryddnejlikor
  • 3 dl matgrädde eller vispgrädde
  • 7 dl vatten
  • svartpeppar efter smak
  • salt efter smak

Instruktioner

  • Skär älgköttet i grytbitar och stek dem i valfritt fett i en stekpanna.
  • Finhacka och stek nu löken och vitlöken så det blir genomskinligt.
  • I en stor gryta, koka upp vattnet, med vinet och kinesisk soja. Tillsätt fonden/buljongetärningarna.
  • Tillsätt grytbitarna, löken, vitlöken och kryddorna till grytan. Låt småputtra under lock 1 timme till 1,5 timme. Kontrollera köttet efter 1 timme för att se hur pass färdigt det är.
  • Skär champinjonerna i fyra klyftor, och tillsätt tillsammans med grädden ner i grytan. Låt puttra i ytterligare 15 minuter.
  • Njut av världens godaste älggryta tillsammans med tillbehör såsom kokt potatis, rostade rotfrukter, gelé och kokta sockerärtor!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Världens godaste älggryta