Gör något riktigt gott med ditt viltkött med detta recept på världens godaste älggryta. Servera gärna med kokt potatis, och gärna syltlök.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet30 minuterminuter
Totalt 1 timmet45 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
900gälgkött
250gchampinjoner
2stgula lökar
1stvitlöksklyfta
2mskköttfond eller 2 st köttbuljongtärningar
2dlrött vin
3mskkinesisk soja
5stenbär
24sthela kryddpepparkorn
3stlagerblad
1tsktimjan
1tskrosmarin
8sthela kryddnejlikor
3dlmatgrädde eller vispgrädde
7dlvatten
svartpeppar efter smak
salt efter smak
Instruktioner
Skär älgköttet i grytbitar och stek dem i valfritt fett i en stekpanna.
Finhacka och stek nu löken och vitlöken så det blir genomskinligt.
I en stor gryta, koka upp vattnet, med vinet och kinesisk soja. Tillsätt fonden/buljongetärningarna.
Tillsätt grytbitarna, löken, vitlöken och kryddorna till grytan. Låt småputtra under lock 1 timme till 1,5 timme. Kontrollera köttet efter 1 timme för att se hur pass färdigt det är.
Skär champinjonerna i fyra klyftor, och tillsätt tillsammans med grädden ner i grytan. Låt puttra i ytterligare 15 minuter.
Njut av världens godaste älggryta tillsammans med tillbehör såsom kokt potatis, rostade rotfrukter, gelé och kokta sockerärtor!