Älgkalops – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på älgkalops. Detta är en svensk klassiker med vilt älgkött.

Kalops (på finska palapaisti eller vatkuli) är en svensk och finsk kötträtt som innehåller tärnat kött, lök, kryddpeppar, lagerblad och andra kryddor och som ofta serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Det första receptet på kalops hittades i Cajsa Wargs kokbok från 1755.

Mört älgkött, härliga morötter och värmande gryta gör omgående denna älgkalops till en familjefavorit som tar väl vara på älgköttet.

älgkallops

Receptet – Så gör du:

Älgkalops

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta är en svensk klassiker med vilt älgkött!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 t 45 minuter
Totalt 2 t
Portioner 4 portioner

Utrustning

  • stor gryta

Ingredienser
 

  • 800 g tärnat älgkött
  • 2 gula lökar uppskurna i klyftor
  • 2 morötter, skalade och skivade
  • 1 msk strösocker
  • 5 dl kalvbuljong
  • 10 hela kryddpepparkorn
  • 2 hela vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 msk mjöl
  • 2 msk smör till stekning
  • 2 tsk salt
  • 1 dl rödvin
  • 4 tärnade potatisar

Instruktioner

  • Klä det tärnade älgköttet i mjölet och saltet.
  • Smält smöret i en stor gryta.
  • Fräs lök och morot och tillsätt sockret.
  • Stek köttbitarna tills de fått färg på alla sidor.
  • Tillsätt vinet och buljongen, kryddpepparkornen och vitpepparkornen, och lagerbladen i grytan och rör om väl.
  • Tillsätt morötter och låt puttra med grytlocket på under svag värme, tills köttet är mört (1 timme – 1,5 timme).
  • Rör om då och då för att det inte ska brännas fast i grytan, och tillsätt vatten om det behövs.
  • Tillsätt potatis och återgå från puttrande till kokning; koka tills potatisen är mjuk (30 minuter).
  • Servera med inlagda rödbetor och potatis.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord älgkalops

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar