Älggryta med rödvin – Recept

Här vill jag dela med mig av ett riktigt toppenrecept på älggryta med rödvin!

En smakrik och ljuvligt god älggryta med rödvin som får puttra under lock tills att köttet blivit härligt mört och fint! Servera med lite kokt potatis och gärna lingon!

Denna älggryta med rödvin blir härligt mustig och fin i smaken och krämigheten. Perfekt till en dag då man vill ha ett ljuvligt, värmande mål mat.

Älgköttet blir härligt mört och fint och komplementeras med rödvin, morot, lök, lite champinjoner och några till ingredienser som alla passar bra ihop!

Älgkött och rödvin är en vinnande kombination i detta recept. Jag hoppas verkligen ni tycker om det! Receptet hittar ni med alla anvisningar här nedanför. Smaklig måltid önskar jag er alla!

Älggryta med rödvin

Receptet – Så gör du:

Älggryta med rödvin

4.9/5 ( 133 röster )
Ett riktigt toppenrecept på älggryta med rödvin! En smakrik och ljuvligt god älggryta med rödvin som får puttra under lock tills att köttet blivit härligt mört och fint! Servera med lite kokt potatis och gärna lingon!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 3 t
Totalt 3 t 15 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 900 g älgkött i grytbitar
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 st medelstora morötter
  • 1 st stor gul lök, eller 2 st små/medelstora
  • 2 msk tomatpuré
  • 7 dl vatten
  • 3 dl rödvin
  • 3 msk köttfond, gärna viltfond
  • 2 msk soja
  • 150 g champinjoner
  • 2 dl grädde
  • torkad timjan efter smak

Instruktioner

  • Skala och skiva morötterna i rätt så tunna bitar. Skala och skär löken i tunna klyftor. Ställ åt sidan så länge.
  • Krydda älggrytbitarna med lite salt och svartpeppar. Smält smör i en tjock gryta eller i en stekpanna och fräs älgköttsbitarna så de får fin färg över hela ytan.
  • Tillsätt morot och lök och fräs tills att löken är genomskinlig. Tillsätt mer matfett vid behov.
  • Flytta över allt till en gryta om fräsningen gjordes i en panna. Tillsätt rödvin, vatten, tomatpuré, fond, och soja. Rör om, värm upp och låt börja puttra.
  • Låt puttra med lock i uppemot 3-4 timmar, tills att köttet är mört och fint. Fräs på lite champinjoner i smör tills att de slutar släppa vatten. Tillsätt ned i grytan. Tillsätt grädde sista minuten och smaka av med kryddningen.
  • Färdigt! Servera gärna med kokt potatis och lite lingon! Njut av din älggryta med rödvin!
Nyckelord Älggryta med rödvin, Älggryta med rött vin
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar