Älgfransyska i ugn – Recept

4.7/5 baserat på 15 betyg

Få till en riktigt härlig älgfransyska i ugn med detta trevliga recept!

En otroligt god älgfransyska i ugn som går enkelt och smidigt att göra. Servera exempelvis kokt potatis eller potatismos, en skysås och en god grönsallad!

Denna älgfransyska i ugn blir perfekt saftig och god, och det är så smidigt att tillaga med hjälp av ugnen. Det mesta gör sig självt i ugnen, vilket ger tid till att göra annat.

Detta recept är perfekt till en fin bjudning eller en lugn dag. Uppskattas verkligen av alla och får älgköttet att komma till sin rätt!

Hoppa inte över att låta köttet vila i folie efter tillagningen i ugnen! Att låta köttet vila i sin eftervärme är att det behåller saftigheten mycket finare. Detta ger en godare och mer smakrik älgfransyska!

Detta recept på älgfransyska är verkligen toppen, och jag kan varmt rekommendera att man ger det ett försök. Mitt favoritsätt att tillaga detta goda kött i ugnen helt enkelt. Receptet med alla dess instruktioner hittar ni precis här nedanför!

Älgfransyska i ugn

Receptet – Så gör du:

Älgfransyska i ugn

4.7/5 baserat på 15 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
En otroligt god älgfransyska i ugn som går enkelt och smidigt att göra. Servera exempelvis kokt potatis eller potatismos, en skysås och en god grönsallad!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 15 minuter
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

 • 1,5 kg älgfransyska (eller större bit)
 • 2 tsk salt
 • 3 krm svartpeppar
 • 2,5 msk smör till stekning
 • grovhackade timjankvistar
 • vatten

Instruktioner

 • Putsa älgfransyskan fri från hinnor, och om möjlighet finns, bind upp den om den är ojämn.
 • Sätt ugnen på 180°C. Medan den värms upp, smält smöret i en stekpanna på spisen och bryn älgfransyskan i smöret i den heta pannan, så den får fin färg över hela ytan.
 • Salta och peppra köttet över hela ytan. Tillsätt en liten skvätt vatten till en ugnsform som ska ligga under fransyskan. Flytta över fransyskan så den ligger på ett galler ovanpå ugnsformen. Stick in en köttermometer som når den innersta delen av köttet. Toppa med några grovhackade timjankvistar.
 • Låt tillagas i mitten av ugnen vid 180°C tills att inntertemperaturen visar 65°C på köttermometern, cirka 1-1,5 timme. Håll uppsikt och tillsätt nya skvättar vatten när det börjar torka ut.
 • Ta ut ur ugnen och linda in i aluminiumfolie och låt vila. En tumregel är att låta köttet vila 10 minuter per 200 gram för en riktigt bra saftighet.
 • Färdigt! Servera och njut av din älgfransyska!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Älgfransyska i ugn

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar