Älgstek i gryta – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på älgstek i gryta!

En älgstek i gryta är en tidlös klassiker som alltid smakar saftigt och gott. Med lite grönsaker som också går ner i grytan tillsammans med älgsteken så får man ljuvliga grönsaker och en sås på tallriken. Servera gärna med kokt potatis och rönnbärsgelé som tillbehör!

Älgstek i gryta är en riktigt härlig måltid som får stå och puttra själv efter att man gjort de inledande förberedelserna. Det är härligt att ha grytan som står och puttrar på spisen medan man ges tid till annat.

Jag gillar att tillsätta gul lök, morötter, palsternacka och blekselleri i grytan tillsammans med älgsteken. Det blir en god och balanserad samling grönsaker som dessutom smakar gott på tallriken.

Så, plocka fram din bästa gryta, följ receptets anvisningar, och njut av resultatet! Jag tycker alltid det blir riktigt trevligt. Helt klart det bästa receptet på älgstek i gryta enligt mig. Testa gärna receptet nedan!

Älgstek i gryta

Receptet – Så gör du:

Älgstek i gryta

4.9/5 ( 142 röster )
En älgstek i gryta är en tidlös klassiker som alltid smakar saftigt och gott. Med lite grönsaker som också går ner i grytan tillsammans med älgsteken så får man ljuvliga grönsaker och en sås på tallriken. Servera gärna med kokt potatis och rönnbärsgelé som tillbehör!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 t 15 minuter
Totalt 2 t 30 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1,2 kg älgstek, exempelvis fransyska
  • 2 msk smör
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 1 st stjälk blekselleri
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk soja
  • 1 st rosmarinkvist
  • 4 dl vatten
  • 2,5 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • maizena till redning

Instruktioner

  • Om möjlighet finns, bind upp älgsteken för att göra den jämnare i formen. Krydda över hela ytan på steken med salt och peppar.
  • Skala och ansa grönsakerna, och hacka i grova bitar.
  • Bryn steken så den får lite lätt färg på varje sida. Tillsätt rosmarinkvisten, vatten, balsamvinäger, och soja och låt koka upp sjuda med locket på i cirka 2 timmar. Köttet ska kännas mört.
  • När köttet är mört och fint, tillsätt grädden och låt nu puttra vidare utan lock i cirka 10 minuter. Smaka av kryddningen.
  • Ta upp köttet ur grytan och lägg upp på skärbräda för att låta vila. Plocka upp grönsakerna utan vätskan, detta är ett jättegott tillbehör på tallriken.
  • Själva vätskan kvar i grytan kan redas med lite maizena för en god sås! Tillsätt bara lite maizena i ett glas med en skvätt vatten, blanda runt och tillsätt till vätskan i grytan. För eventuellt över till en såsskål.
  • Färdigt! Skiva upp älgsteken i fina bitar när den fått vila i 10 minuter. Servera gärna med kokt potatis och rönnbärsgelé!
Nyckelord Älgstek i gryta
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar