I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på broccoli sous vide!
En enkel metod för att göra perfekt broccoli varje gång är broccoli sous vide! Broccoli sous vide ger mör och smakrik broccoli, som förblir livligt grön på utsidan. Dessutom finns det massor av olika smaksättningar och kryddor som man kan testa om man vill!
Med traditionell kokning så kan broccoli kan lätt överkokas. Sous vide-metoden tycker jag ger den bästa broccolin med en perfekt konsistens, genom att sous vide tillagar broccolin jämt och med en exakt temperatur. Det enda du behöver hålla koll på är tillagningstiden!
Jag älskar broccoli sous vide, och allt man egentligen behöver är broccoli, olivolja, och salt. Olivoljan ger extra smak till din broccoli, men du kan utelämna den om du föredrar att äta broccolin utan olja.
Jag föredrar att tillaga min broccoli sous vide på 82°C i 15 minuter för att få en mör men ändå krispig och mjuk konsistens på broccolin, med en livlig grön färg. Vill du ha mjukare, lite mosigare broccoli rekommenderar jag istället 90°C i 15 minuter.
Förvara sous vide broccoli i en lufttät behållare och de kan hålla sig upp till 3-5 dagar i kylen.
Något jag har märkt är att broccolin blir lite grönare och krispigare om man väntar med saltet till efter sous vide-tillagningen. Därför kan jag varmt rekommendera att stå över saltet ner i påsen, och sedan garnera med det när det är dags för servering.
Tips på andra kryddor
Salt och peppar är klassikern, men testa gärna andra kryddor till din broccoli sous vide!
- Tillsätt citron: Pressa lite citronsaft precis innan servering för en uppfriskande smak.
- Tillsätt balsamvinäger: Ringla lätt lite tjock balsamvinäger innan servering för broccoli enligt italiensk stil.
- Tillsätt ost: Strö lite riven parmesanost ovanpå den färdiglagade broccolin för en ostliknande smak.
- Gör det kryddigt: Blanda i några krossade rödpepparflingor i sous vide-påsen för att lägga till lite värme.
- Smaka av med teriyakisås: Tillsätt teriyakisås till den färdiglagade broccolin för en söt och salt japansk rätt.
Receptet - Så gör du:
Broccoli sous vide
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 450 g broccolibuketter skurna i lagom stora bitar
- 2 tsk olivolja
- mald svartpeppar efter smak
- salt efter smak
Instruktioner
- Värm ditt sous vide-bad till 82ºC för lite fastare, grön broccoli, eller 90°C för lite mjukare, lätt mosig broccoli.
- Rengör broccolin noga. Skär bort stjälken från kronan och skiva sedan buketter i lagom stora bitar.
- Lägg buketterna i en sous vide-påse, ringla över lite olivolja och smaka av med peppar. Lägg även en eller flera tunga skedar eller smörknivar i påsen för att hålla den under vattenytan i sous vide-badet.
- Använd en vakuumförseglare om du har en. Använd annars valfri metod för att försegla påsen, exempelvis genom att försegla alla utom ett hörn av påsen och placera den långsamt i vattenbadet. Förslut sedan resten av påsen när luften har tryckts ut.
- Låt broccolin tillagas i 15 minuter i sous vide-badet.
- När timern går av, ta ut påsen ur vattnet och ta ut broccolin ur påsen.
- Strö över salt och eventuellt lite peppar på nytt, eller dina favoritpålägg. Servera och njut!