Julskinka sous vide – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på julskinka sous vide!

Julskinkan är en självklar stjärna på det svenska julbordet. Oavsett om det är traditionell griljerad julskinka eller något lite mer experimentellt, så är skinkan en smakrik och saftig del av firandet. Ett alltmer populärt sätt att förbereda julskinkan är genom sous vide-teknik, som ger dig en otroligt saftig och smakrik skinka. Här ska vi utforska varför sous vide är en fantastisk metod för att laga julskinka och ge dig tips om servering, tillbehör och lagring.

Sous vide är franska för “under vakuum,” och det är en matlagningsteknik som innebär att man vakuumförpackar råvaran och tillagar den i ett vattenbad vid en mycket exakt temperatur. Denna metod har blivit allt populärare eftersom den ger enastående kontroll över resultatet. När det gäller julskinka innebär sous vide att du kan laga den vid en låg och konstant temperatur i flera timmar, vilket säkerställer att köttet blir otroligt mört och saftigt samtidigt som det behåller sin smak.

När din sous vide julskinka är klar är det dags att fundera på hur du ska servera den. Här är några idéer:

 1. Klassiskt skivad julskinka: Skär skinkan i tunna skivor och servera den med traditionella tillbehör som senap, rödbetssallad, och prinskorvar.
 2. Smörgås med julskinka: Gör en utsökt julskinksmörgås med ett gott bröd, senap och skivor av din sous vide-skinka. En enkel men läcker måltid.

Smaken och Godheten i Sous Vide Julskinka

Den främsta fördelen med sous vide-tekniken när du tillagar julskinka är smaken och godheten som den bevarar. Genom att laga skinkan vid en låg och jämn temperatur har du full kontroll över hur mycket den tillagas. Resultatet blir ett saftigt kött som behåller sin naturliga smak och blir inte torrt eller överkokt. Dessutom kan du smaksätta skinkan med kryddor och örter efter eget tycke, vilket ger en helt unik smakprofil.

Efter att du har tillagat din julskinka sous vide är det viktigt att veta hur man förvarar den på rätt sätt. Eftersom skinkan har tillagats vid låg temperatur under lång tid behöver den inte nödvändigtvis griljeras och ätas omedelbart. Du kan förvara den i kylskåpet i flera dagar och griljera den precis innan servering. Detta gör det möjligt att förbereda skinkan i förväg och minimera stressen på själva julbordet.

Att laga julskinka sous vide ger dig möjlighet att imponera på dina gäster med en otroligt saftig och smakrik del av julbordet. Denna moderna teknik kombinerar bekvämlighet med gastronomisk excellens, och resultatet är en julskinka som kommer att bli en favorit i många år framöver. Glöm inte att vara kreativ när du serverar din sous vide-julskinka och experimentera med smaker och tillbehör för att skapa en måltid som kommer att minnas länge.

Julskinka sous vide

Receptet – Så gör du:

Julskinka sous vide

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Denna metod ger dig en saftig och smakrik julskinka tillagad med sous vide-teknik.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 12 timmar
Totalt 12 timmar 10 minuter
Portioner 1 skinka

Ingredienser
 

 • 1 st rimmad julskinka (okokt) ca 2-3 kg
 • Plastpåse eller vakuumpåse om du är osäker på plastens lämplighet
 • Kryddor och smaksättning valfritt – t.ex. nejlikor, lagerblad, kryddpeppar, senapspulver

Griljering

 • 4 msk grovkornig senap
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 st äggula
 • 2 msk farinsocker
 • 1,5 dl ströbröd

Instruktioner

 • Fyll ett stort sous vide-vattenbad med vatten och ställ in temperaturen på 68-72 grader Celsius. Använd en sous vide-maskin för att hålla temperaturen konstant.
 • Om du vill ge skinkan extra smak, kan du först sticka in några nejlikor, lagerblad eller kryddpeppar i skinkan. Du kan också gnugga in lite senapspulver på ytan för smaksättning.
 • Placera den rimmade julskinkan i en vakuumpåse, om du är osäker på att den ursprungliga förpackningen kan lagas i sous vide. Se till att det inte finns någon luft kvar i påsen.
 • Sänk försiktigt påsen med julskinkan i det förvärmda sous vide-vattenbadet.
 • Låt julskinkan tillagas i sous vide-badet i 12 timmar.
 • Efter de 12 timmarna, ta ut julskinkan ur påsen och låt svalna på köksbänken. Kyl i kylskåpet, exempelvis över natten.
 • Förbered griljeringen. I en skål, blanda grovkornig senap, dijonsenap, äggula och farinsocker till en jämn pasta.
 • Pensla med griljeringen och strö över ströbröd. Griljera i ugnen vid hög temperatur (ca 225 grader Celsius) i 10 minuter, eller tills ytan får en vacker gyllenbrun färg.
 • Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt svalna en aning. Skiva upp din sous vide julskinka och servera!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Julskinka sous vide

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar