Potatis sous vide – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på potatis sous vide!

Sous vide fångar upp potatisens smak, vilket gör dem krämiga och läckra! Jämfört med andra tillagningsmetoder absorberar potatis sous vide så mycket mer smak!

Potatis sous vide

Oavsett hur du vill ha dina potatisar (stekta, ugnsrostade eller bara kokade), så kan den kokning som normalt skulle göras i kokande vatten göras sous vide. Potatis sous vide kommer att ge all potatis bättre och jämnare resultat. Smaken blir också bättre eftersom ingen smak går förlorad till vattnet i en kastrull!

Det är superenkelt och praktiskt med potatis sous vide! Lägg bara alla ingredienser i en stor sous vide-påse och lägg sedan påsen i ett sous vide-bad. Vänta en timme, och du har perfekt mör potatis sous vide.

Med några av dina färska favoritörter passar potatis sous vide bra med praktiskt taget vilken måltid som helst! Dessa potatisar är den perfekta mångsidiga rätten. Jag älskar att servera min med grillad biff eller lax för en komplett och hälsosam måltid.

Jag använde färsk persilja och färsk gräslök i min sous vide-potatis, men använd gärna den eller de örter du gillar bäst! Lite färsk timjan ger fantastisk och mysig potatis. Även färsk dill skulle ge en spännande twist i detta recept.

Olika typer av potatis går bra i sous vide. Små varianter av potatis blir supermjuka och krämiga. Verkligen vilken potatis som helst fungerar i detta enkla sous vide-recept.

Tips för att lyckas

Var noga med att placera något tungt redskap i din plastpåse, tillsammans med de andra ingredienserna. Potatis är relativt lätt och har en tendens att flyta upp till ytan vattenbadet. För att säkerställa att de tillagas helt och jämnt, tyng därför ner påsen med två eller tre redskap i metall, exempelvis några skedar eller lite tyngre knivar.

Byt gärna ut olja till smör. Ett par hackade vitlöksklyftor eller till och med ett par citronskivor skulle också vara läckra tillägg till dessa sous vide-potatisar.

Gör gärna potatis sous vide för flera dagars måltider! Jag älskar att göra denna enkla sidorätt i början av min vecka för att ha i kylen för hektiska vardagskvällar. För att värma upp, slänger jag helt enkelt potatisen i en het panna med lite olja tills den är genomvarm. På så sätt kan jag njuta av potatis sous vide veckan ut!

Potatis sous vide

Receptet – Så gör du:

Potatis sous vide

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Sous vide fångar upp potatisens smak, vilket gör dem krämiga och läckra! Jämfört med andra tillagningsmetoder absorberar potatis sous vide så mycket mer smak!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 55 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 450 g potatis, större potatis gynnas av att skäras på mitten
  • 2 msk smör eller vegetabilisk olja
  • ½ tsk salt
  • 2 msk till 3 msk färska örter, såsom gräslök eller persilja

Instruktioner

  • Ställ in ditt sous vide-bad på 87°C Celsius.
  • Lägg till alla ingredienser i en stor sous vide-påse tillsammans med några tunga metallredskap för att väga ner påsen (exempelvis skedar eller knivar).
  • Ta bort luft och förslut påsen med valfri teknik, sänk sedan ned påsen i sous vide-vattenbadet och låt tillagas i 1 timme.
  • Nu är det klart. Sänk gärna ner påsen i isvatten för att se till att potatisen svalnar snabbt och för att förhindra ytterligare tillagning. Du kan gå vidare till att steka eller ugnsrosta potatisen om du vill, eller äta den som den är, direkt från sous vide-badet.
  • Valfritt för lite yta: Värm ugnen till 190°C. Placera potatisen på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 30–40 minuter eller tills potatisarna är gyllenbruna och krispiga
  • Njut av din potatis sous vide!
Måltid Huvudrätt, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Potatis sous vide

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar