Torka timjan i ugn – Recept

4/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritsätt att torka timjan, nämligen i ugnen!

Att torka din egen timjan i ugnen är ett utmärkt sätt att förlänga hållbarheten och säkerställa att du alltid har tillgång till denna aromatiska ört i din matlagning. Timjan är känd för sin rika smak och doft, och när den torkas på rätt sätt, kan den behålla sina smak- och aromategenskaper i upp till två år.

Timjan är en aromatisk ört som ofta används för att smaksätta en mängd olika rätter. Dess unika smak och doft kan förbättra allt från soppor och grytor till grillade rätter och såser. Att ha tillgång till torkad timjan är praktiskt eftersom den kan användas året runt, oavsett om du har färska örter till hands eller inte.

Fördelen med att torka din egen timjan är att du kan säkerställa dess kvalitet och renhet. När du köper torkad timjan i butiken kan den ibland vara gammal och förlora sin smak och arom över tid. Genom att torka den själv kan du vara säker på att den är färsk och full av smak.

En annan fördel med att torka timjan är dess långa hållbarhet. När den är ordentligt torkad och förvarad i en lufttät behållare på en sval och mörk plats kan den behålla sin smak och doft i upp till två år. Detta gör det till ett kostnadseffektivt sätt att ha denna underbara ört till hands när du behöver den.

Torkad timjan är också mycket mångsidig i matlagning. Du kan använda den i en mängd olika rätter, från italienska pastasåser till grillade grönsaker och kött. Dess smak kompletterar andra kryddor och örter väl och kan lyfta smaken på dina rätter till en ny nivå.

Så varför inte prova att torka din egen timjan? Det är enkelt och kräver minimala förberedelser. När du har torkat och förvarat den i en lufttät behållare kommer du att ha en praktisk och smakfull krydda till hands när som helst. Låt oss nu gå vidare till själva receptet för att torka timjan i ugnen och utforska hur du kan göra det på ett enkelt sätt.

Receptet hittas här nedanför! Ha det så trevligt!

Torka timjan

Receptet – Så gör du:

Torka timjan i ugn

4/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Torka din egen timjan i ugnen för att skapa en smakfull krydda som behåller sin fräschhet i upp till två år och förhöjer smaken i dina favoriträtter!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 5 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

  • Färska timjanstjälkar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 90℃ (eller så lågt det går att sätta ugnen på).
  • Skölj och torka försiktigt de färska timjanstjälkarna. Se till att de är rena och fria från smuts eller fukt.
  • Lägg ut timjanstjälkarna på en plåt på ett bakplåtspapper. Se till att de ligger i ett enda lager.
  • Bakplåten i den förvärmda ugnen vid 90℃. Torka timjanen i ugnen i cirka 1-2 timmar eller tills timjanen känns torr och smulig när du krossar den mellan fingrarna. Kontrollera och övervaka timjanen med jämna mellanrum för att säkerställa att den torkar jämnt och inte bränns.
  • Ta ut ur ugnen och låt den torkade timjanen svalna helt. När den torkade timjanen har svalnat, ta försiktigt bort bladen från stjälkarna. Detta kan göras genom att nypa bladen med fingrarna eller genom att försiktigt skrapa dem med en kniv. Se till att bara använda de torkade bladen och kasta bort stjälkarna.
  • Om du vill, mal timjanen till ett pulver, exempelvis med hjälp av en mortel, en kaffekvarn, kryddkvarn eller matberedare. och förvara sedan i en lufttät behållare. Förvara på en sval och mörk plats för bästa hållbarhet.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Torka timjan i ugn

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar